Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 2004, δίχως να προαπαιτείται η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στην τότε τριακονταετία της μαύρης επετείου αφότου η Τουρκία εισέβαλε στη νήσο με το πρόσχημα της «ειρηνευτικής» επεμβάσεως, ενώ συνεχίζεται η κατοχή 42 χρόνια (2016) από τότε, δίχως να σχετίζεται με το επικαλούμενο κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε τότε στην Κύπρο του πραξικοπήματος!

Το αντάλλαγμα που δόθηκε στην τότε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (Ελσίνκι, 1999) ήταν μία ασαφής ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ένωση, βάσει της στρατηγικής του μακαριστού Γιάννου Κρανιδιώτη και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα δε, οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας επαναπροσδιορίζονται έχοντας αρνητικό πρόσημο, καθότι η μεταπραξικοπηματική Τουρκία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα, καθώς και η σύγχρονη αέναη τρομοκρατική απειλή, παραπέμπουν εν συνόλω στις ελληνικές καλένδες τόσο την όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όσο και την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο οραματιστής Κρανιδιώτης, κινούμενος ενάντια στις σειρήνες του μικροκομματισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο, προώθησε όσο κανείς άλλος την εποχή εκείνη την ευρωπαϊκή επιλογή για την Κύπρο. Όπως σημειώνει άλλωστε ο Λάρκου (1999), «αυτή είναι η πορεία που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους Κύπριους, ως το μόνο υπαρκτό θεσμικό πλαίσιο -το ευρωπαϊκό- που είναι σε θέση να οικοδομήσει τη δημιουργική συνύπαρξη ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικές ταυτότητες».

Μνημονεύοντας την προσφορά του εκλιπόντος στα εθνικά θέματα και ζητήματα υψηλής πολιτικής του Ελληνισμού εν γένει, ας κρατήσουμε το Όραμά του για μια ελεύθερη, επανενωμένη και εκσυγχρονισμένη Κύπρο, έως ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη σύμπραξη όσων μοιράζονται το όραμα αυτό μέσω ενός Ιδρύματος «Γιάννου Κρανιδιώτη», που θα υπηρετεί με ανιδιοτέλεια και ζήλο την υψηλή αυτή Αποστολή!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ
Οικονομολόγος - Πολιτειολόγος - Διεθνολόγος