Β' μέρος
Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της παρούσας αρθρογραφίας, επιχειρείται η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και διαπιστώσεων, καθώς και τα αίτια της περαιτέρω απομείωσης του πολιτικού ενδιαφέροντος των πολιτών για τα κοινά, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζονται εισηγήσεις-τοποθετήσεις αναφορικά με την απόφαση ψήφου, έτσι ώστε ο σύγχρονος ενημερωμένος πολίτης να μπορέσει να μεταμορφώσει το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο και να δημιουργήσει την πολιτεία του μέλλοντος.
Κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης προεκλογικής περιόδου, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους, σε μια χρονικά ανεπαρκή και ταυτόχρονα συμπιεσμένη περίοδο. Ως εκ τούτου, η προεκλογική εκστρατεία εξαντλήθηκε στη συνθηματολογία και τους φανφαρονισμούς, επαυξάνοντας την ήδη υψηλή αδιαφορία των πολιτών στα πολιτικά ζητήματα και μειώνοντας περαιτέρω την πολιτική συμπεριφορά και συμμετοχή τους στα κοινά, έστω με την ιδιότητα του ψηφοφόρου. Ως αποτέλεσμα, αναδείχθηκε το πολιτικό μάρκετινγκ και η εκτεταμένη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έναντι του αυθεντικού πολιτικού λόγου.
Συνεπώς, οι δυνατότητες και ικανότητες των υποψηφίων δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς βάσει του βιογραφικού τους, της εμπειρογνωμοσύνης και του πηγαίου πολιτικού λόγου. Δεν έγινε ικανοποιητική σύγκριση της ιδεολογικο-πολιτικής τους αντίληψης. Η υποχώρηση των ιδεών έναντι του θεαθήναι, η επικράτηση του ξύλινου λόγου και της ιδεολογικής κενότητας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ακολούθησαν μεν διαφορετική προσέγγιση, δίχως δε να αλλάξει η ουσία της μυθιστορηματικής τους αφήγησης, η ισοπέδωση των πολιτικών ιδεολογιών και η διατήρηση της καφενειακής λογικής του κουτσομπολιού και της αναμετάδοσης της τυποποιημένης ρητορικής, απομείωσαν περαιτέρω το πολιτικό ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά.
Αντιθέτως, ο ρόλος που αναμένεται να έχουν οι πολίτες στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα έπρεπε να κινείται στο τετράπτυχο Εκπαίδευση-Επίγνωση-Συμμετοχή-Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, η πιο ποιοτική εκπαίδευση είναι προαπαιτούμενο της εγνωσμένης θεωρητικής επάρκειας των ατόμων, ως συνθήκης εκ των ων ουκ άνευ της συμμετοχής τους στο εν γένει κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό σύστημα της χώρας τους, που αποτελεί επίσης παράμετρο sine qua non μιας καλύτερης, εκσυγχρονισμένης, βελτιωμένης και εγγύτερης στον άνθρωπο δημοκρατίας, ως πολιτειακού συστήματος διακυβέρνησης και βίου!
Περαιτέρω, ο ρόλος των πολιτών γίνεται ενεργότερος, μέσω της εμπλοκής τους σε κοινωφελείς δραστηριότητες, εκτός κομματικού κατεστημένου, μέσω του γνωσιοθεωρητικού τους υπόβαθρου, των εμπειριών και ενδιαφερόντων τους και της χρονικής τους ευελιξίας και ευχέρειας για έμπρακτη συμμετοχή στο άστυ, το γίγνεσθαι και τα κοινά. Ο σύγχρονος ενημερωμένος πολίτης δυνητικά μεταμορφώνει το σύστημα και δημιουργεί την αυριανή πολιτεία, για τους οικείους, τους ομοεθνείς, τους συμπατριώτες και τις επόμενες γενεές, ήτοι τον Ευρωπαίο πολίτη του αύριο!
Εξάλλου, όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ως σημαίνουσες παράμετροι για τη λήψη της τελικής απόφασης ψήφου θα 'πρεπε να λαμβάνονται οι ακόλουθες: η μεμονωμένη δράση των υποψηφίων βουλευτών και τα βιογραφικά τους, ο βαθμός οργάνωσης των κομματικών μηχανισμών και η συσπείρωση που επιτυγχάνουν, οι χαρισματικές κομματικές ηγεσίες και η τυπολογία που αναλογεί σε κάθε κομματικό σχηματισμό, το πολιτικό τους αφήγημα και η ιδεολογική του βάση, το πολιτικό μίγμα μάρκετινγκ που υιοθετείται και ο πηγαίος πολιτικός λόγος που προβάλλεται, ο βαθμός απορρόφησης της πληροφορίας από την κοινή γνώμη και ο βαθμός ενσωμάτωσης της δημόσιας διαβούλευσης στη λήψη αποφάσεων, καθώς και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών-ψηφοφόρων στα κοινά και το μέγεθος της ενεργούς πολιτότητάς τους.
Σε καμία όμως περίπτωση, δεν νοείται η απόφαση αυτή να αντιστοιχεί σε ψήφο υπέρ οποιασδήποτε θέσης εκτός του δημοκρατικού φάσματος ή στην αποχή (περιλαμβανομένων λευκών και ηθελημένων άκυρων ψήφων), που ούτως ή άλλως ευνοεί, στατιστικά, είτε τον διπολισμό, τεχνητό ή αναθεωρητικό, είτε την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος.
Αντί επιλόγου, σημειώνεται ότι, η τελευταία ολομέλεια του Σώματος μόνο «πανηγυρική» δεν ήταν.
Κατά την πρόσφατη συνταγματική διάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδείχθηκε η πλήρης αδιαφορία και απαξίωση της πλειοψηφίας των πολιτών και του πολιτικού κόσμου, ενεργού και ανενεργού, για την απελθούσα σύνθεση του Σώματος και για τους αποχαιρετιστήριους λόγους των αποχωρούντων βουλευτών.
Η Βουλή δεν γιόρτασε την ολοκλήρωση του πενταετούς της τιτάνιου έργου, εν μέσω μνημονίου. Η Βουλή «σιώπησε», έχοντας συσσωρευμένο έργο που αφέθηκε εν πολλοίς για τους επόμενους αντιπροσώπους. Η αντίστοιχη στάση δε του λαού αντικατοπτρίστηκε, μεταξύ άλλων, στα άδεια καθίσματα στην ολομέλεια, που προορίζονται για το κοινό και τους επισκέπτες του νομοθετικού Σώματος, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση συνεχιζόταν, με μόνα απομείναντα ευήκοα ώτα αυτά των αντιπολιτευομένων, των δημοσιογράφων πολιτικού ρεπορτάζ και όσων αναγκαστικά ή επαγγελματικά συσχετίζονται με τον ιερό ναό της δημοκρατίας !
Ευελπιστούμε δε ότι, η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα σταθεί στο ύψος που επιβάλλει το θεσμικό της κύρος, αποτίνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες που αντιπροσωπεύονται από τα εκλεγέντα μέλη της!
Το πλήρες άρθρο, με τη μορφή του πολιτικού δοκιμίου, μπορεί να ανακτηθεί ακολούθως: https://www.academia.edu/25130413/Περί_των_επικείμενων_βουλευτικών_εκλογών_Το_διακύβευμα_των_εκλογών_της_22ας_Μαΐου_2016
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ
Οικονομολόγος - Πολιτειολόγος - Διεθνολόγος