Αν διατρέξει κάποιος όλην τη γραμμή αντιπαράταξης, θα χάσει τον ύπνο του
Η Τουρκία, για να ολοκληρώσει τη στοχοθεσία της, προς έλεγχον ολόκληρης της Κύπρου, ακολουθεί τη στρατηγική του εξαναγκασμού. Τη χρήση ισχύος για να αναγκάσει τον αντίπαλο να ενεργήσει αντίθετα από τη θέλησή του. Χρησιμοποιεί ως μέσο τις ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες υπό την απειλή των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), που ασκούν ψυχολογική βία στους Έλληνες της Κύπρου για να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων. Σε έναν βαθμό το έχουν επιτύχει. Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας οδήγησαν στο κοινό ανακοινωθέν τις 11ης Φεβρουαρίου 2014. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της πολιτικής και στρατιωτικής διπλωματίας της Τουρκίας, που επί 40 και πλέον χρόνια, όχι μόνο δεν απέσυρε στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο, αλλά τις ενισχύει και τις εκσυγχρονίζει συνεχώς.
Είναι βεβιασμένη και επικίνδυνη η απόφαση της Κυβέρνησής μας για δραστική μείωση της θητείας, σε περίοδο κρίσιμης φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό και χωρίς να έχει μειωθεί η τουρκική απειλή. Σε περίοδο που στην περιοχή μας υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια και η Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) βρίσκεται αποδυναμωμένη.
Η αποδυνάμωση της Ε.Φ. άρχισε από τη δεκαετία του 2000, με την εμφάνιση του σχεδίου Ανάν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το μήνυμα ότι η Ε.Φ. έχει «όριο ζωής» μέχρι τη λύση του Κυπριακού, διαπέρασε τη σκέψη και τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων της Κ.Δ., με αποτέλεσμα, να οδηγηθεί η μοναδική ασπίδα προστασίας του Ελληνισμού της Κύπρου στη σημερινή της κατάσταση, με σοβαρές ρωγμές στο αξιόμαχό της σε όλους τους τομείς:
1. Οι δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς της άμυνας και η διάθεση μόνο μικρού μέρους των εισπράξεων του ταμείου αμυντικής θωράκισης επηρέασαν αρνητικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Φ. (καθήλωση του εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων και αδυναμία αγοράς νέων), τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων, την ανέλιξη και το ηθικό των μόνιμων στελεχών, την οργάνωση του εδάφους και τη συντήρηση του υλικού.
2. Η κατάργηση φυλακίων στη γραμμή αντιπαράταξης και εμπρός μονάδων μάχης, καθώς και η αδρανοποίηση μονάδων λόγω παλαιότητας υλικού, επηρέασαν αρνητικά την έγκαιρη προειδοποίηση, την αμυντική ικανότητα της προωθημένης γραμμής άμυνας και τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.
3. Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΕΑΧ) με την Ελλάδα υποβαθμίστηκε. Η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας απουσιάζουν επί 15 χρόνια από τον κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, στον οποίο η Ε.Φ. δεν διαθέτει ούτε ένα εξοπλισμένο με πυραύλους σκάφος ανοικτής θαλάσσης. Μοναδική θετική εξέλιξη οι ασκήσεις ΟΝΗΣΙΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ με το Ισραήλ.
Η απόφαση για απότομη μείωση της θητείας από 24 σε 14 μήνες και η μαζική πρόσληψη 3.000 μονίμων οπλιτών θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το αξιόμαχο της Ε.Φ. και συγκεκριμένα:
1. Δεν επιλύει το σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων, αφού η πρόσληψη ισαρίθμων μονίμων οπλιτών με τους απολυομένους δεν αυξάνει την οροφή σε προσωπικό της Ε.Φ. Οι εξοντωτικές υπηρεσίες ασφάλειας των κληρωτών θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρχει εξίσωση υπηρεσιών μεταξύ κληρωτών και μονίμων.
2. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης φυλακίων της γραμμής αντιπαράταξης και μονάδων μάχης, που αδρανοποιήθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού ή παλαιότητας υλικού. Να επισημανθεί ότι τα οπτικοακουστικά μέσα ενισχύουν την εκπλήρωση της αποστολής των φυλακίων (έγκαιρη προειδοποίηση - αντίσταση στα αρχικά στάδια των εχθροπραξιών), αλλά δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν γιατί αυτά δεν «μάχονται». Στο ναυτικό θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό για νέες μονάδες.
3. Η μαζική πρόσληψη των μονίμων οπλιτών και όχι η σταδιακή, χωρίς παράλληλη υλοποίηση της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης (δομή δυνάμεων) και χωρίς απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων (απαιτείται χρόνος πέραν των 3 ετών και αυξημένος προϋπολογισμός) δεν θα επιτρέψει την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην Ε.Φ. Η νέα δομή δυνάμεων και το δόγμα επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της Κύπρου και να μην αντιγράφουν ξένα πρότυπα.
Είναι προφανές ότι στο θέμα της μείωσης της θητείας έχουν πρυτανεύσει κομματικές σκοπιμότητες λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Η Ε.Φ. δεν είναι κομματική υπόθεση και η ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων της Κ.Δ. πολύ μεγάλη, για τη σημερινή κατάσταση αδυναμίας της.
Αν διατρέξει κάποιος όλην τη γραμμή αντιπαράταξης (όχι μόνο εντός και πέριξ των κατοικημένων τόπων) θα χάσει τον ύπνο του, και θα κατανοήσει πώς εγκαθίστανται παράνομα στις ελεύθερες περιοχές Σομαλοί και άλλοι ξένοι. Αν κάνει επίσκεψη σε ανύποπτο χρόνο, σε μια μονάδας εκστρατείας, θα πάρει μια γεύση της κατάστασης της Ε.Φ., μέσα από την αγωνία την οποία βιώνει ο διοικητής της για τη δυνατότητα εκπλήρωσης της αποστολής του και τα προβλήματα επάνδρωσης, συντήρησης του υλικού, εκπαίδευσης και ηθικού. Η ΑΟΖ μας και το φυσικό αέριό (Φ.Α.) της δεν έχουν αεροναυτική προστασία. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την εκμετάλλευση του Φ.Α.
ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.
Έκτακτες ειδήσεις
Τουρκική απειλή, Εθνική Φρουρά και θητεία
17.03.2016 07:59
ΑναλύσειςSigmaLive