Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο η εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη. Οι αριθμοί, ενδεικτικοί του μεγέθους: 300 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το 1985 ο αριθμός αυτός ανήρχετο σε 30 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2030 εκτιμάται πως τα περιστατικά θα διπλασιαστούν, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Στην Κύπρο το ποσοστό των διαβητικών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αντιμετώπιση της νόσου επιβάλλει ολιστική προσέγγιση, με το Υπ. Υγείας να ακολουθεί οργανωμένες δράσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, αξιοποιούν τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προωθούν την ενεργό συμμετοχή και εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού σε εξειδικευμένα ιατρικά προγράμματα, και μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και του ασθενούς σε θέματα διαχείρισης της νόσου.
Η λειτουργία Κλινικών Διαβήτη σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της Κύπρου και η στελέχωσή τους από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση σύγχρονων πρωτοκόλλων, για το πώς να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, είναι κύριο εργαλείο της πολυσχιδούς δράσης του Υπουργείου Υγείας. Η πολύ καλή δουλειά που παράγεται τόσο στις Κλινικές Διαβήτη όσο και στα άλλα ιατρικά Κέντρα, με την εμπλοκή και γιατρών άλλων ειδικοτήτων, συνδράμουν σε αποδοτικότερη διαχείριση της νόσου, προς όφελος της υγείας των διαβητικών. Οι υπηρεσίες αυτές θα ενισχυθούν στο εγγύς μέλλον και με ποδολόγους.
Πρόσθετα, η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα και η λειτουργία σήμερα 16 διαβητολογικών ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας παγκύπρια βοηθά στην καλύτερη παρακολούθηση των διαβητικών.
Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που γίνεται στον τομέα αυτόν ενισχύεται και από τη λειτουργία πρότυπου Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Λάρνακας και στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Οι δομές αυτές, που λειτουργούν στη βάση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, έχουν αναβαθμίσει την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, προσφέροντας στα άτομα με διαβήτη σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης.
Στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής, το φάσμα των σκευασμάτων για τον διαβήτη, που διατίθεται από το κρατικό συνταγολόγιο, περιλαμβάνει τα πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα, το κόστος των οποίων, για το 2013, ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στη δε παιδο-διαβητολογική κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, που καταγράφουν το σάκχαρο κάθε 5 λεπτά για τρεις μέρες. Οι συσκευές αυτές βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής.
Σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι και τα παιδιά, το Υπουργείο Υγείας παρέχει αντλίες ινσουλίνης που συμβάλλουν στη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου και της ποιότητας ζωής τους.
Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση με έμφαση στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι η κατεύθυνση που το Υπουργείο Υγείας εδράζει τις δράσεις του. Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2013, το Υπουργείο Υγείας εισάγει μια νέα στρατηγική για την ασθένεια, βασισμένη σε διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.
Το πρώτο προσχέδιο έχει ετοιμαστεί και οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί ο όλος σχεδιασμός αφορούν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση, την ανακουφιστική φροντίδα και την έρευνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η δημιουργία ενός ενιαίου Αρχείου Διαβήτη θα αποτελέσει κύριο εργαλείο παρακολούθησης και περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεών μας, προς όφελος πάντα της υγείας ολόκληρου του πληθυσμού.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΤΣΑΛΗΣ
Υπουργός Υγείας