«Απλού ανθρώπου» θυσία στο κόμμα
Σου υποσχέθηκαν ότι μόνοι αυτοί ήξεραν να λύσουν το Κυπριακό. Και τα έκαναν μαντάρα. Σε διαβεβαίωσαν ότι μόνον αυτοί ήξεραν να κυβερνήσουν τον τόπο. Και τον ανατίναξαν και τον παραδίδουν στον επόμενο Πρόεδρο ως καμένη γη. Σου κοπανούν ότι νοιάζονται για σένα, τον «απλό άνθρωπο», αλλά σε κατάντησαν άνεργο με ένα ζοφερό παρόν και ένα απρόβλεπτο σκοτεινό μέλλον. Σου είπαν ότι ήξεραν από νοικοκύρεμα. Και ενσυνείδητα διέλυσαν την οικονομία.

Σου λένε ότι δεν φταίνε εκείνοι για το κατάντημά σου αλλά οι τράπεζες, ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, η διεθνής συνωμοσία, το αδίστακτο κεφάλαιο. Αλλά τι ωραία πλακάκια που οι σύντροφοί σου, στο ΑΚΕΛ και στην ΠΕΟ, τα έκαναν με την Τράπεζα Κύπρου, εκφραστή του κεφαλαίου και του καπιταλισμού… Χάρισαν σε εταιρεία που ελέγχει το ΑΚΕΛ όπως και στη φιλεργατική ΠΕΟ, γύρω στα 3 εκατομμύρια, επειδή, είπαν, πρόκειται για πολιτική απόφαση.

Εσένα, «απλέ άνθρωπε», γιατί δεν σου χαρίζουν τα χρέη σου, τουλάχιστον τους τόκους; Γιατί σε κυνηγούν και σε κουβαλούν στα δικαστήρια; Γιατί σε βάζουν φυλακή επειδή δεν πληρώνεις τις δόσεις σου; Ξέρεις γιατί; Διότι εσύ είσαι απλώς ένας «απλός άνθρωπος», αναλώσιμος, ασήμαντος, υποταγμένο, υπάκουο μέλος του κόμματος. Ενώ το κόμμα… Α! το κόμμα! Γι’ αυτό αξίζει κάθε θυσία, «απλέ άνθρωπε», εσύ να γίνεσαι κρέας στα οικονομικά και πολιτικά «κανόνια» του άμωμου και ιερού κόμματος.
Σ.Ι.

Μπερλουσκόνι και Χριστόφιας

Αφού την πάτησαν στην οικονομική κρίση ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί, ο Ραχόι, ο Παπανδρέου [ο Γιωργάκης], «γιατί φταίει μόνο ο Χριστόφιας» που μας οδήγησε στο Μνημόνιο, ρώτησε απαντώντας εξυπνότατα, ή πονηρότατα, την Κυριακή, στη συνέντευξή του στη Μικαέλλα μας τη Λοΐζου στη «Σ», ο ευφυέστατος του ΑΚΕΛ ο Νίκος ο Κατσουρι-δικός μας. Μια πρόχειρη απάντηση είναι ότι:

ΟΥΔΕΙΣ Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί, Ραχόι και Γιωργάκης υπήρξαν από τα γεννοφάσκια τους και με πτυχία μάλιστα από τις μαρξιστικές - λενινιστικές σχολές της Μόσχας κι άλλων χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», εν νεότητος έμμισθοι κομματικοί γνώστες και πολέμιοι τού ανελέητου, άπληστου και τζογαδόρικου καπιταλισμού, όπως υποτίθεται (εδώ και 86 χρόνια) ότι είναι κάθε Χριστόφιας, κάθε συλλογική αντικαπιταλιστική σοφία της κάθε Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που έπρεπε να ΠΡΟ-βλέπει και να ΠΡΟ-αποκρούει, θρονιασμένη στην προεδρία της Κύπρου…
Λ.Μ.

Γιατί όχι λιτότητα;
Συνεχείς επιθέσεις κατά της «λιτότητας της Τρόικας» εξαπολύει το ΑΚΕΛ, ως εάν η λιτότητα να είναι κάτι το δαιμονικό. Όμως, τι σημαίνει λιτότητα; Λιτότητα σημαίνει να είσαι ολιγαρκής και να ζεις λιτά και απέριττα. Λιτότητα σημαίνει να ξοδεύεις αυτά που εισπράττεις, να περιορίζεις τις περιττές σπατάλες και τις αχρείαστες πολυτέλειες, να είσαι λιτοδίαιτος και όχι να τρως σαν βόδι, να κάνεις συνετή διαχείριση των εισοδημάτων σου και όχι να δανείζεσαι συνεχώς για να κάνεις τον χουβαρντά με ξένα χρήματα.

Στο κάτω-κάτω, η λιτότητα είναι πιο κοντά και στην κομμουνιστική ιδεολογία (τη γνήσια κομμουνιστική και όχι του... σαλονιού των δικών μας κομμουνιστών). Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν τη λιτότητα. Προτιμούν τη... λυτότητα, δηλαδή να είναι λυτοί, χωρίς περιορισμούς και οικονομική πειθαρχία, για να συνεχίσουν να κατασπαταλούν τους πόρους του κράτους και μέχρι το τέλος της πενταετίας τους να έχουν αφήσει πίσω τους όχι μόνο έναν... ξιπετσισμένο κουρκουτά, αλλά και έναν καταχρεωμένο κουρκουτά.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Κόψτε τις επιδοτήσεις
Αυτό το κράτος συντηρεί με επιδοτήσεις, κεφαλικές ή μη, με χορηγίες και παροχές, ολόκληρο σχεδόν τον πληθυσμό του. Πώς να μη χρεοκοπήσει μια ώρα νωρίτερα;
Δικαιούνται επιδοτήσεις οι οπωροκαλλιεργητές, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι αμπελουργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι, οι πατατοπαραγωγοί, οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, οι λεωφορειούχοι, οι ταξιτζήδες, και πολλές άλλες τάξεις. Βρέχει; Το κράτος προσφέρει αποζημιώσεις στους γεωργούς... λόγω χειμώνα. Υπάρχει ξηρασία; Προσφέρει αποζημιώσεις λόγω καύσωνα.

Όλοι έχουν να πάρουν το μερίδιό τους, παντός καιρού και πάσης κλιματολογικής αλλαγής. Επιτέλους, δεν πέρασε από το μυαλό κανενός κόμματος να εισηγηθεί κατάργηση όλων αυτών των επιδοτήσεων για να ανασάνουν λίγο τα δημόσια ταμεία; Αλλά πού; Να χάσουν τα κουκκιά όλων αυτών των ψηφοφόρων;
Κ.Α.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο φυσικό αέριο; Φυσικά!

Κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς κυβερνώντων, υπήρξαν στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού μας αερίου, παίρνοντας (μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους) κανένα οικόπεδο. Και το ερώτημα είναι: Δικαιολογείται ο Αρχιεπίσκοπος να αναμειχθεί στο θέμα του φυσικού αερίου; Ασφαλώς και δικαιολογείται. Ίσως μάλιστα να έχει και κάποιο... προβάδισμα. Επισημαίνω ότι εδώ και καιρό λένε όλοι ότι το φυσικό αέριο για την Κύπρο είναι «δώρο Θεού».

Ε, ποιος άλλος από τον επί της Γης εκπρόσωπο του Υψίστου έχει τον πρώτο λόγο για την αξιοποίηση του αερίου; Εισηγούμαι, μάλιστα, αν όλα έρθουν κατ’ ευχήν και πάρει η Εκκλησία το οικόπεδο, αυτό να ονομαστεί «Χρυσοφόρο Β΄» προς τιμήν του Χρυσοστόμου Β΄. Στους δε ιερούς ναούς να ψάλλεται πλέον το:
Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν
οι δε εκζητούντες το... αέριον,
ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Συγχαρητήρια στο ΑΚΕΛ!

Αυτός και αν είναι απίστευτος αλλά θλιβερός και καταθλιπτικός άθλος: Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο οι συνολικές ξένες καταθέσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2,8%. Πού οφείλεται αυτή η μείωση;

Μα, στο καλό μας το ΑΚΕΛ και, φυσικά, στον Πρόεδρο Χριστόφια. Εδώ και μήνες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να κατηγορούν το τραπεζικό σύστημα ότι αυτό ευθύνεται αποκλειστικά για την καταβαράθρωση της οικονομίας. Πιστοί στην γκαιμπελική πρακτική, «πες-πες στο τέλος κάτι θα μείνει», κανοναρχούν ασταμάτητα ότι οι κακές τράπεζες και οι κακοί τραπεζίτες φταίνε για όλα.

Βέβαια, κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι τράπεζες και τραπεζίτες φταίνε για οικονομικά εγκλήματα. Όμως, το τραπεζικό σύστημα η Κυβέρνηση Χριστόφια αξιοποίησε ληστρικά. Πρώτον, για να το αποστεγνώσει από ρευστό, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και υποχρεώσεις της. Δεύτερον, ο Πρόεδρος πού αναζήτησε, δις, Υπουργό Οικονομικών; Στην ίδια τράπεζα, ζήτησε τις υπηρεσίες πρώτα του Σταυράκη και τώρα του Σιαρλή. Λοιπόν, καλόν είναι να αναγνωρίσουν και μια φορά την αξία της σιωπής.
Ε.Μ.Ι.

Τσιπούρες και αίγες... αλανιάρες
Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που αναζητούν διάφορες ευκαιρίες, είτε για να φάνε τζάμπα (αρκετοί πηγαίνουν και σε... γάμους και τρώνε, παρόλο που δεν έχουν καμιά σχέση με τον γαμπρό ή τη νύφη), είτε για να πάρουνε κάτι πολύ φθηνά ή και δωρεάν. Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν δυο μεγάλες τέτοιες ευκαιρίες.

Όποιος ήθελε, πήγαινε στο Γκάβερνορς και γέμιζε σίκλες με... τσιπούρες, απ’ αυτές που διέφυγαν από ιχθυοτροφείο. Και την Κυριακή, μπορούσε να πάει σε χωράφια της Πάφου να μαζέψει καμιά... τσούραν αλανιάρα από τις εκατοντάδες που άφησαν ελεύθερες οι αιγοπροβατοτρόφοι (και τις άλλες που άφησαν την επόμενη μέρα στην Αχέλεια). Να φάει η φτώχια!
ΜΠΟΞΕΡ