Το «κήτος»... μυρίζει πετρέλαιο
«Πιστεύαμε ότι θα πιάναμε λαβράκι και τελικά έπεσε στα δίχτυά μας κήτος ενδεχόμενης διαφθοράς», ήταν τα λόγια του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργου Γεωργίου, με αφορμή την κατάθεση στην Επιτροπή του πρώην προέδρου της ΕΠΑ Κωστάκη Χριστοφόρου, σχετικά με τα καρτέλ από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Σημειώνουμε ότι το 2009, επί προεδρίας του κ. Χριστοφόρου, λήφθηκε απόφαση για επιβολή προστίμου 43 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερεις εταιρείες πετρελαιοειδών. Η απόφαση ακυρώθηκε το 2011 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμος ο διορισμός του κ. Χριστοφόρου στην προεδρία της ΕΠΑ για διαδικαστικούς λόγους.
Ο κ. Χριστοφόρου, στην εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, υποστήριξε ότι υπήρξε διαπλοκή για την αθώωση των εταιρειών, με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑ σημείωσε, μάλιστα, ότι μετά την ακύρωση της απόφασης για το πρόστιμο, στήθηκε σκηνικό για μη επανεξέταση της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ήδη στο 2015 και δεν έχει επικαιροποιηθεί ακόμα η τότε έκθεση της ΕΠΑ για το καρτέλ των εταιρειών πετρελαιοειδών. Η νυν πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου δήλωσε ότι το θέμα προωθείται, αλλά πρόκειται για «προσεκτική και επίπονη διαδικασία». Εντάξει. Θα κάνουμε υπομονή. Ελπίζουμε μόνο ότι στη νέα διαδικασία όλα γίνονται με τον σωστό τρόπο και δεν θα μας πούνε στο τέλος ότι έμειναν μεσόστρατα, διότι... τους έλειψε η πεζίνα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Περιμένει τους δανειστές να κωλώσουν
Σε γκραν γκινιόλ θέαμα έχει μετατρέψει το σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας. Σκληρές δηλώσεις και συνεχείς επιθέσεις εναντίον των δανειστών, λαϊκές κινητοποιήσεις, ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη για συνάντηση με τον Πούτιν και όλα αυτά με φόντο τις εικόνες πανικοβλημένων πολιτών, που αποσύρουν άρον-άρον λεφτά από τις τράπεζες. Στην απέναντι πλευρά, οι «Θεσμοί» έχουν μπει στα χαρακώματα και ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας παίζει εξαιρετικά σκληρό πόκερ επειδή εξακολουθεί να πιστεύει ότι την τελευταία στιγμή θα κωλώσουν οι δανειστές, θα υποχωρήσουν και θα υπάρξει συμφωνία. Γι’ αυτό, άλλωστε, δήλωσε με νόημα ότι «οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν». Κύριε ελέησον ημάς.
Συνομιλούν με τους δανειστές εδώ και τέσσερεις μήνες, δεν κατέληξαν πουθενά, δεν συμφωνούν καν σε ποια πράματα έχουν συμφωνήσει, και μας λένε ότι οι διαπραγματεύσεις... «τώρα αρχίζουν». Μα το θέμα δεν είναι να αρχίσουν. Το θέμα είναι να τελειώσουν κιόλας. Και μάλιστα σύντομα. Το δραματικό δίλημμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αυτό που διατύπωσε ο Στέλιος Ράμφος: «Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ αλήθειας με λιτότητα ή πείνας με ψέμα». Ελπίζω η «για πρώτη φορά Αριστερά» να μην επιλέξει το δεύτερο.
ΜΠΟΞΕΡ
Μόνο η λίστα ενδιαφέρει;
Τα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δηλαδή στην ουσία τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι... φατσοβιβλίο, όπου μπαίνει κάθε πικραμένος για να ρίξει τη σαχλαμάρα του. Είναι αρχεία απόρρητα που προστατεύονται. Σχετική αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε, και μέσω της εφημερίδας μας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις κυπριακές Αρχές, για τις κατασχέσεις ηλεκτρονικών αρχείων από τους υπολογιστές της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο διερευνώμενης ποινικής υπόθεσης σε σχέση με τη διαρροή λίστας βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οκέι. Αλλά διερωτώμαι. Ποιο είναι πιο σημαντικό; Να ψάχνει η Αστυνομία στην Κεντρική Τράπεζα με τόση επιμονή να βρει στοιχεία για τη διαρροή του καταλόγου με τα ονόματα των βουλευτών, ή να ερευνηθεί εξονυχιστικά ο καταλυτικός ρόλος της Κεντρικής και των κεντρικών τραπεζιτών στην οικονομική κατάρρευση του τόπου, αλλά και τυχόν ολιγωρίες και παραλείψεις από την Κεντρική στην προσπάθεια τιμωρίας των ενόχων της τραγωδίας;
Όλος αυτός ο ανελέητος πόλεμος Κυβέρνησης και Βουλής κατά της κ. Γιωρκάτζη, δεν θα έχει μόνο ως πιθανό θύμα την ίδια. Ίσως να επηρεάσει αρνητικά και τις νομικές διαδικασίες για το τραπεζικό σκάνδαλο. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Όσος πιο πολύς κουρνιαχτός ξεσηκώνεται από τις μάχες Κεντρικής-Κυβέρνησης-Βουλής, τόσο πιο εύκολα θα ξεφύγουν οι πραγματικοί φταίχτες. Και στο τέλος ξέρετε τι θα γίνει; Κυβέρνηση και Βουλή θα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι ο φταίχτης που γλύτωσαν οι φταίχτες.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Τέσσερεις φορές κουρεύτηκε η Γερμανία
Η τραγωδία της Ελλάδος μας δεν είναι πια μόνο οικονομική. Είναι περισσότερο και πρώτα πολιτική. Δηλαδή: Αν η Γερμανία θα αφεθεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και ίσως να την καταστρέψει για τρίτη φορά (οι δύο πρώτες ήταν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι). Να το ξεκαθαρίσουμε: Έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη είναι αδιανόητη για όλους και δραματικά επιζήμια πρώτα για τη Γερμανία. Χωρίς να παραγνωρίζουμε εγκληματικά λάθη και ανεπάρκειες των ελληνικών κυβερνήσεων, αυτήν τη στιγμή διακυβεύεται το παρόν και ειδικά το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Τι πρέπει να γίνει; Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουγκ» συμφωνεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι απαιτείται ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και υπενθυμίζει προς την καγκελάριο Μέρκελ:
«Η Γερμανία ήδη απαλλάχθηκε τέσσερεις φορές από ένα μέρος των χρεών της τον περασμένο αιώνα, κάτι από το οποίο επωφελήθηκε πραγματικά και το οποίο ξεχνούν σήμερα όλοι όσοι καταδικάζουν την Ελλάδα, πιέζοντας για την έξοδό της από τη νομισματική ένωση. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την τότε εποχή για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ούτε και στη Γερμανία κουρεύτηκε τέσσερεις φορές το χρέος επειδή το άξιζε. Μόνο επειδή ήταν οικονομικά εύρωστη. Η Ελλάδα δεν αξίζει κούρεμα, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγουμε - για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία». Από εμάς, ουδέν σχόλιο.
Σ.Ι.
Η Ελλάδα βυθίζει τη… Μέρκελ
Δεν τα λέμε εμείς, τα γράφουν ξένα οικονομικά πρακτορεία: Το πρακτορείο Bloomberg χαρακτηρίζει ως κίνδυνο για την παντοδυναμία και την κληρονομιά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ, την επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι, «εάν η Ελλάδα φύγει, τότε αυτό είναι το πρώτο βήμα προς το τέλος». Επίσης υπογραμμίζει πως «υπό την απειλή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και την υποβόσκουσα σύγκρουση στην Ουκρανία, η αξιοπιστία της Μέρκελ, ως της πιο ισχυρής ηγέτιδας της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία επιθυμεί μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη και ανταγωνιστική, κινδυνεύει να καταρρεύσει».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι απλώς η Ελλάδα μία οικονομία που αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα του μεγέθους της γερμανικής, η οποία θα μπορούσε να καταφέρει το πιο οδυνηρό πλήγμα για τη Γερμανίδα Καγκελάριο». «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής», ανέφερε ο Ulrike Guerot, ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό School of Governance στο Βερολίνο. «Εάν η Ελλάδα φύγει, τότε αυτό είναι το πρώτο βήμα προς το τέλος. Αυτό είναι που θέλει να σταματήσει η Μέρκελ». Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορούσε να είναι χειρότερη, αφού σκέφτεται να κατέβει ως υποψήφια για τέταρτη θητεία. Όμως η υποστήριξή της βυθίστηκε 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 66%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Infratest. Θα φανεί σύντομα αν το παγόβουνο Ελλάς θα βυθίσει τον γερμανικό Τιτανικό ή θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις.
Σ.Ι.
Αλ. Τσίπρας: Φέρελπις καταφερτζής;
Για να λέμε και την άλλη πλευρά. Ιδού πώς σχολιάζει η αθηναϊκή «Καθημερινή» τις εξελίξεις με το χρέος της Ελλάδος: «Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Έχει να κάνει με τη λαϊκή εντολή. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν εξελέγη ως αναμορφωτής της χώρας· άσχετα αν κάποιοι πιθανολογούσαν ότι μπορούσε να γίνει. Εξελέγη ως φέρελπις καταφερτζής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχέθηκε ότι θα δουλέψουμε καλύτερα για να παράγουμε περισσότερα. Πήρε την εξουσία με την ψευδή υπόσχεση ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερα για να πάρουμε από τους εταίρους περισσότερα.
»Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι η οικονομία είναι απλώς ένα καλό αλισβερίσι: "θα σου πω, θα μου πεις, και στο τέλος θα τα βρούμε, μεγάλε". Πεισθήκαμε ότι δεν έχει να κάνει με παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που θέλουν άλλοι να αγοράσουν, αλλά έχει να κάνει μόνο με ανταλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της Βουλής (5.6.2015) ο πρωθυπουργός εκστόμισε 5.000 λέξεις. Σ’ αυτές δεν υπάρχει η λέξη "επιχειρηματικότητα". Δεν θα βρει κάποιος τη λέξη "παραγωγικότητα", δεν θα σκοντάψει καν στη λέξη "παραγωγή". Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για το επόμενο "καλό κόλπο". Να πάρουμε το επόμενο δάνειο χωρίς μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, ώστε να επιχειρήσουν οι άνθρωποι και να προκόψει η χώρα. Κι αυτό πληρώναμε, αλλά τώρα ο λογαριασμός θα είναι δυσβάστακτος». Δυστυχώς, η εφημερίδα αποτυπώνει την πραγματική τραγωδία της Ελλάδος μας.
Σ.Ι.