Έκτακτες ειδήσεις
Σταθερότητα, κυριαρχία, ασφάλεια = βιώσιμο κυπριακό κράτος
Σάββας Ιακωβίδης
08.11.2013
Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία ας αντιληφθούν, επιτέλους, αυτά που γνωρίζουν και οι πέτρες: Οι υποτελείς Τ/κύπριοι ηγέτες πρακτορεύουν, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, τα σχέδιά της σε βάρος της Κύπρου. Οι Τ/κ υποτελείς ηγέτες ανέκαθεν βυσσοδομούν κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και απεργάζονται την κατάλυσή της. Μόλις προχθές, ο κατοχικός Έρογλου δήλωσε πως στόχος της τ/κ πλευράς είναι «η επανένωση των δύο κρατών στην Κύπρο κάτω από την ομπρέλα ενός νέου συνεταιρικού κράτους». Προσέξτε: Μιλά για δύο κράτη και νέο συνεταιρικό κράτος.
Όχι πλέον συνιστώντα κρατίδια ενός μελλοντικού, λειτουργικού και βιώσιμου ομόσπονδου, δημοκρατικού και φιλελεύθερου κράτους αλλά δύο κράτη υπό την ομπρέλα ενός νέου συνεταιρικού κράτους. Ο Έρογλου (δηλ. η Τουρκία) αντιτίθεται στη συνέχιση της Κ. Δημοκρατίας και μίλησε για ένα ομόσπονδο κράτος, που θα δημιουργηθεί με βάση τη διζωνικότητα, τις δύο κοινότητες και την πολιτική ισότητα, έννοιες που απέχουν κατά παρασάγγας από την ερμηνεία που δίνει η ελληνική πλευρά. Απαίτησε επίσης όπως το τ/κ κρατίδιο έχει κυριαρχία.
Τι είδους λύση θέλει η Τουρκία; Εκείνην που θα της επιτρέπει να ελέγχει την Κύπρο και θα της προσπορίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα εξαιτίας, σήμερα, και της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής σημασίας του νησιού. Από μαλακό υπογάστριο, η Τουρκία απαιτεί η Κύπρος να καταστεί ο ισχυρός θώρακάς της για την προστασία της ενδοχώρας της. Και, φυσικά, το νησί να αποτελέσει το ιδεώδες ορμητήριο για την επέκταση της ναυτικής και άλλης ισχύος και επιρροής της στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Πρόσφατα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Κέντα, επίκουρου καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο Λευκωσίας, με τίτλο: «Η ασφάλεια στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Η διεθνής διάσταση» (εκδόσεις Λιβάνη). Ο Γ. Κέντας υποστηρίζει πως η ύπαρξη ενός σοβαρού και σταθερού κράτους είναι συναρτημένη προς την ασφάλειά του. «Ένα κράτος χαρακτηρίζεται από σταθερότητα», γράφει, «όταν ασκεί κυριαρχία εφ’ όλων των εσωτερικών και εξωτερικών του υποθέσεων».
Το κυπριακό κράτος δεν είναι σταθερό επειδή αδυνατεί να ασκήσει κυριαρχία εφ’ όλης της επικράτειάς του διότι, πρώτον, από το 1960 λυσσωδώς και με αδυσώπητη οργή και επιμονή, Τουρκία και υποτελείς Τ/κ ηγέτες μάχονται για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, συνεχίζεται η τουρκική κατοχή. Τρίτον, η Τουρκία δεν θέλει κυρίαρχο αλλ’ υποτελές κυπριακό κράτος, κατεχόμενο στον Βορρά και ελεγχόμενο στον Νότο.
Ο Γ. Κέντας υπογραμμίζει πως «ένα σταθερό και ασφαλές κυπριακό κράτος μπορεί να υπάρξει μόνο όταν είναι σε θέση να καθορίσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο. Η έννοια του κρατικού συμφέροντος και της κρατικής ασφάλειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σταθερό και ασφαλές κράτος στην Κύπρο. Η πηγή νομιμοποίησης της έννοιας του κρατικού συμφέροντος δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυριαρχία».
Και προσθέτει τα εξής σημαντικά: «Εάν υπάρχει συνείδηση ενιαίου κρατικού συμφέροντος ασφάλειας, υπάρχει κράτος. Εάν δεν υπάρχει συνείδηση ενιαίου κρατικού συμφέροντος ασφάλειας, δεν υπάρχει κράτος». Οι Τούρκοι ΠΟΤΕ δεν επεδίωξαν και ΠΟΤΕ δεν θέλησαν να αποκτήσουν συνείδηση ενιαίου κρατικού συμφέροντος ασφάλειας.
Πόσω μάλλον για την κυριαρχία. Πολεμούν και αντιμάχονται και την ασφάλεια και τη σταθερότητα και τα συμφέροντα του κυπριακού κράτους. Όποια λύση και αν κάποτε βρεθεί στο Κυπριακό δεν θα επιβιώσει, αν οι δύο κοινότητες δεν αποκτήσουν συνείδηση ενός κράτους και ενιαίου κρατικού συμφέροντος.