Ο Ν. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε έναν «διάλογο κωφών»;
Σάββας Ιακωβίδης
06.11.2013
Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επείγεται για συνομιλίες, καλά προετοιμασμένες, με ξεκάθαρη βάση και με αμάχητες προϋποθέσεις. Θυμίζουμε τι είπε τον περ. μήνα δεσμευθείς ενώπιον του λαού. Πορεία Μορφιτών (13/10/2013): «Η στρατηγική μας κατεύθυνση είναι σαφής και δεδομένη:
-Η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο.
- Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας.
- Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.
»Η λύση πρέπει πριν και πάνω από όλα να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις -και το υπερτονίζω- θα διαπραγματευτούμε το Κυπριακό στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη τόσο, ώστε να δημιουργεί τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπολογίζει και να αξιοποιεί τα νέα στρατηγικά δεδομένα που δημιουργούνται στην Κύπρο και στην περιοχή μας, τον σταθεροποιητικό παράγοντα αλλά και τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας, ύστερα από την ανεύρεση του φυσικού πλούτου, καθώς, βεβαίως, και την ιδιότητά μας ως κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ».
Αποκαλυπτήρια προτομής Κυριάκου Μάτση στον συνοικισμό Κολοσσίου (20/10/2013): «Θέλω να κάνω ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως όσο αποφασισμένοι είμαστε να συνομιλήσουμε και να πετύχουμε αυτό που θα γίνεται αποδεκτό και από τους Ελληνοκυπρίους, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να παρακάμψουμε και να αγνοήσουμε και τις όποιες πιέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες, προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο χάριν του διαλόγου. Αυτό που απαιτείται είναι οι βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ να τύχουν σεβασμού και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους και από την Τουρκία, αλλά ιδιαίτερα και από τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν τα ψηφίσματα και όχι να παραποιήσουν τις αποφάσεις του Σ. Ασφαλείας».
Αποκαλυπτήρια μνημείου εφέδρων αξιωματικών στη Λεμεσό (27/10/2013):
«Αυτό που θέλω να διαμηνύσω και προς κάποιους διεθνείς παράγοντες είναι πως δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις, για να προσέλθουμε σε ένα διάλογο χάριν του διαλόγου. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, τη δημιουργία συνθηκών συνδημιουργίας με τους συμπατριώτες μας.
Αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει και εκείνοι να συνειδητοποιήσουν και να διαμηνύσουν και προς την Άγκυρα και προς τους Τουρκοκυπρίους ότι θα πρέπει, επιτέλους, κάποια τολμηρά βήματα να γίνουν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα πρέπει άμεσα να γίνουν, όπως είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε για ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης, που δεν θα αμφισβητεί τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη ιθαγένεια.
Χωρίς αυτές τις προοπτικές και προϋποθέσεις, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμμετέχουμε σε ένα διάλογο κωφών. Και αυτό είναι και καθήκον των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορεί να παραγνωρίζονται τα ψηφίσματα είτε της Γενικής Συνέλευσης είτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».