Sigmalive

Πώς προστατεύεται το κυπριακό φυσικό αέριο από την αρπακτικότητα της Τουρκίας;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή

Πού είναι το κυπριακό ναυτικό, η αεροπορία; Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου; Γιατί τα δισεκατομμύρια της άμυνας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς; Αν η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποιος θα την εμποδίσει; Ποιος θα την εκδιώξει; Ουδεμία απάντηση από τους κατά τα άλλα λαλίστατους Αναστασιάδη και Φωκαΐδη που εξαπάτησαν αδίστακτα έναν λαό χωρίς καν μνήμη χρυσόψαρου. 

Αυτά και αν είναι πολύ καλά νέα από το θαλασσοτεμάχιο «Καλυψώ». Ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του την περ. Πέμπτη είπε ότι η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL οδήγησε στην ανακάλυψη «εκτεταμένης στήλης φυσικού αερίου», που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου. Ο ταμιευτήρας, είπε, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικής ποιότητας» και «η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου».

Την ίδια μέρα, ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση, αλλά χωρίς να προσδιορίζει την υπολογιζόμενη ποσότητα του ανευρεθέντος αερίου. Το νέο κοίτασμα φαίνεται να είναι πλουσιότερο από την «Αφροδίτη» και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας απόδοσης. Τώρα τα δυσάρεστα νέα. Την προτεραία, ο σουλτάνος Ερντογάν εξέφρασε προς την ιταλική κυβέρνηση «την ευαισθησία της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στην ανατολική Μεσόγειο. Τους επισημάναμε ότι οι ενέργειες της ΕΝΙ στο φυσικό αέριο (γεωτρήσεις) σε εκείνη την περιοχή εμπεριέχουν κίνδυνο για τη βόρεια Κύπρο και για μας», ανέφερε ο Ερντογάν. Προχθές, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο μετακινείτο προς το θαλασσοτεμάχιο «Σουπιά».

Μετά την εντατικοποίηση των ερευνών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι αποχαλινώθηκαν. Με απανωτές παράνομες navtex, ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά και δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απειλούν, εκβιάζουν και διεκδικούν μερίδιο από το φυσικό αέριο. Η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι το φυσικό αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και από αυτό θα επωφεληθούν ανάλογα οι νόμιμοι κάτοικοι της νήσου. Παράλληλα, η Λευκωσία προχώρησε σε τριμερείς ή και τετραμερείς συμμαχίες με την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τις ερευνητικές προσπάθειες.

Η συμμετοχή στις έρευνες ξένων πετρελαϊκών κολοσσών είναι μία άλλου είδους, εξίσου ισχυρή θωράκιση του φυσικού πλούτου της Κύπρου έναντι της τουρκικής αρπακτικότητας και επιθετικότητας. Είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η Κυπριακή Δημοκρατία, επί μ. Τάσσου και κατόπιν ισχυρής υπόδειξης από τον Σόλωνα Κασίνη, προχώρησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, προσπάθεια που συνέχισαν ο Δ. Χριστόφιας και ο νυν επανεκλεγείς Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης.

Απομένει ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος. Στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου (Κάιρο, 8.11.2014), σε σημαντικό κοινό ανακοινωθέν αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει». Γιατί ακόμα δεν καθορίστηκαν; Διότι αντιδρά η Τουρκία, η οποία αμφισβητεί ότι το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε προ καιρού να είχε καθορίσει τις συντεταγμένες για την κυπριακή ΑΟΖ στη θάλασσα βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου. Γιατί δεν το έπραξε μέχρι σήμερα; Διότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να εξαγριώσει μιαν ασύδοτη και επεκτατική Τουρκία. Λίγες ημέρες προ των εκλογών, ο αποχωρών ΥπΕξ, Ι. Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ΑΟΖ της. Σημείωσε ότι «η απόφαση για τον χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις»! Ήδη οι Τούρκοι προκαλούν ξανά. Θα κατατεθούν, επιτέλους, τώρα αυτές οι συντεταγμένες;

Η σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην «Καλυψώ» θέτει ξανά επί τάπητος το μέγα και ανεπίλυτο ζήτημα της ασφάλειας των κοιτασμάτων, των γεωτρήσεων και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, καθώς και συναφών εγκαταστάσεων. Την κρίσιμη ώρα, όμως, οι τριμερείς συμμαχίες δεν θα το προστατεύσουν. Η Λευκωσία ας παραδειγματιστεί από το γειτονικό Ισραήλ. Τον περ. Ιούλιο 2017, η Διεύθυνση Προμηθειών και Παραγωγής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Και η Κύπρος; Πώς προστατεύει κοιτάσματα, εξέδρες και μελλοντικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου; Μόλις πρόσφατα παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά τορπιλάκατος που αγοράστηκε από το Ισραήλ αλλά για… έρευνα και διάσωση μεταναστών! Πού είναι το κυπριακό ναυτικό, η αεροπορία; Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου; Γιατί τα δισεκατομμύρια της άμυνας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς; Αν η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποιος θα την εμποδίσει; Ποιος θα την εκδιώξει; Ουδεμία απάντηση από τους κατά τα άλλα λαλίστατους Αναστασιάδη και Φωκαΐδη που εξαπάτησαν αδίστακτα έναν λαό χωρίς καν μνήμη χρυσόψαρου.  

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter