Στο πνεύμα των ημερών κινείται ο προϋπολογισμός του 2014. Δηλαδή περικοπές και νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, διεθνείς οίκοι αξιολογούν ως θετική, σε γενικές γραμμές την πορεία προσαρμογής της Κύπρου, επισημαίνοντας δύο σημαντικά αγκάθια. Την αύξηση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Στα δύσβατα μονοπάτια της οικονομικής περισυλλογής θα πορευτεί η Κύπρος και το 2014, με περικοπές δαπανών, ως επίσης και ωφελημάτων, αλλά και νέα μέτρα για τα οποία υπάρχει η προσδοκία ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του Κράτους. Ταυτόχρονα, διεθνείς οίκοι, θέτοντας κάτω από το μικροσκόπιο τους την κυπριακή οικονομία και την πορεία προσαρμογής της, με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, σημειώνουν αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά και ορισμένα αρνητικά. Αναφέρουν ενδεικτικά την ομαλή προσαρμογή των μισθών και τη μείωση  των τιμών των ακινήτων, όπως επίσης και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, προειδοποιούν για δυο σημεία, τα οποία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Την αύξηση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημαντικό σημείο στην όλη προσπάθεια ομαλής προσαρμογής της οικονομίας και εξυγίανσης, αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων. Από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), τόσο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και υποσχέσεις για δουλειά, ώστε να κερδηθεί, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Περικοπές και μέτρα

Η σημαντική εξοικονόμηση δαπανών είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, το βασικό χαρακτηριστικό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ.«Πρόκειται για προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ο τόπος και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Δεν θα μπορούσε σε μια εποχή όπου οι συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και μειώνουν δαπάνες, να μην ίσχυε το ίδιο και για το κράτος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε «πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν ως εισήγηση ενώπιον της Βουλής μαζί με τον προϋπολογισμό» και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περαιτέρω εξορθολογισμό παρεμφερών μισθολογικών επιδομάτων (υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας – εξοικονόμηση 18 εκ. ευρώ), τη συνεισφορά για σκοπούς σύνταξης του συνόλου του εκτάκτου προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία ύψους 3% (6 εκ. ευρώ), τον συνυπολογισμό της σύνταξης χηρείας στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα (8 εκ. ευρώ) και τη μείωση της συνολικής δαπάνης για την κοινωνική σύνταξη κατά 10 εκ. ευρώ, στα 50 εκ. ευρώ, μέσω στόχευσης (οικονομικό κριτήριο) αυτού του ωφελήματος που μέχρι σήμερα ήταν εντελώς αστόχευτο".
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες για το 2014 θα είναι μειωμένες κατά 10%, εξαιρουμένων των τόκων, των αποπληρωμών δανείων και του αποθεματικού, ενώ οι συνολικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 20%.Υπενθυμίζοντας ότι στόχος ήταν η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει επιτύχει, μέσω του προϋπολογισμού, εξοικονομήσεις ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, όπως είπε, "καλύπτεται από επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα» και τα οποία προέρχονται "τόσο από κάποια μέτρα τα οποία προτείνουμε όσο και από την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».Οι συνολικές δαπάνες, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, δαπανών για τόκους, αποθεματικά και πληρωμές προηγούμενων ετών, προϋπολογίζονται στα 5.599 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 6.225 εκ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας μείωση 10% ή 626 εκ. ευρώ.Τα συνολικά έσοδα για το 2014, εξαιρουμένων των δανείων, προϋπολογίζονται στα 5.639 εκ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5.638 εκ. ευρώ το 2013.

ΑΝΑΛΥΣΗ EUROBANK
Θετική αποτίμηση των πρώτων μηνών

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, εξέδωσε μελέτη (NewEuropeEconomics&Strategy - FocusNote: Cyprus) του Δρα Τάσου Αναστασάτου, SeniorEconomist και του κ. Γιάννη Γκιώνη, Research Economist με τίτλο: «Κύπρος: Θετική αποτίμηση των πρώτων μηνών εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής, Επικαιροποιημένες Προβλέψεις για την Οικονομία».Η ανάλυση αποτιμά την πρόοδο των πρώτων μηνών εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής της Κύπρου και το πως η κυπριακή οικονομία αντιδρά στο σοκ των δραματικών αποφάσεων του περασμένου Μαρτίου.
Οι ενδείξεις από την εφαρμογή του Προγράμματος τους πρώτους μήνες μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικές. Οι διαρθρωτικοί και οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται μέχρις στιγμής, η ιδιοκτησία του Προγράμματος από την κυπριακή κυβέρνηση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αντί-ευρωπαϊκές φωνές έχουν υποχωρήσει, αν και οι ιδιωτικοποιήσεις συναντούν ακόμα σημαντικές αντιστάσεις. Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προχωρά με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα (bail-in), και την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων-τομών στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα και στο συνεργατισμό. Η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες φάσεις της άρσης των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε. Αν και η πλήρης άρση των περιορισμών δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, η επίδρασή τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν είναι τόσο αποτρεπτική, όσο η στενότητα ρευστότητας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Καλή η προσαρμογή
Συνολικά, οι προοπτικές για το 2013 είναι σημαντικά βελτιωμένες εν σχέση προς τις αρχικές  εκτιμήσεις –επίσημων και ανεξάρτητων φορέων. Η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια ευελιξίας. Οι μισθοί και οι τιμές προσαρμόζονται ταχύτερα σε σχέση με την ελληνική περίπτωση, επιταχύνοντας την εσωτερική υποτίμηση. Οι τιμές των ακινήτων επίσης προσαρμόζονται. Η τουριστική σεζόν ήταν ικανοποιητική, λόγω και της αύξησης των αφίξεων Ρώσων τουριστών. Η μικρότερη των προηγούμενων προβλέψεων  ύφεση το 2013, οφείλεται εν μέρει στην προληπτική μείωση της κατανάλωσης το 2012, εν όψει αρνητικών εξελίξεων, η οποία μετέφερε μέρος της ύφεσης στο προηγούμενο έτος. Επίσης όμως οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος υπολείπεται σε ρυθμό της πτώσης των διαθέσιμων εισοδημάτων. Αυτό πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι κάποια νοικοκυριά θεωρούν το σοκ προσωρινό και αναλώνουν καταθέσεις στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα προηγούμενα επίπεδα διαβίωσής τους. Αυτό δημιουργεί το περιθώριο για την διεύρυνση της ύφεσης το 2014, όταν η επίπτωση των εξελίξεων γίνει πλήρως αντιληπτή.

Σημείο ανησυχίας η ανεργία
Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις μας εκτιμούν την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στο -7,4% το 2013 και στο -6,1% το 2014. Εξακολουθούμε να αναμένουμε το σωρευτικό μέγεθος της ύφεσης να παραμείνει στο εύρος 13-16%. Σημείο ανησυχίας αποτελεί η κατακόρυφη άνοδος του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει το 17% με τάσεις περαιτέρω αύξησης. Η κινητικότητα η οποία παρατηρείται στο διπλωματικό πεδίο για την επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ικανή να πυροδοτήσει αναπτυξιακές προσδοκίες λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος. Επομένως, βραχυχρονίως η εστίαση της προσοχής πρέπει να στραφεί στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Βελτιώνονται οι μακροχρόνιες προοπτικές
Παρά ταύτα, οι μακροχρόνιες προοπτικές για την οικονομία βελτιώνονται. Μετά την αρχική απογοήτευση, πολλοί διεθνείς επενδυτές επανεξετάζουν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Παράγοντες όπως η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, της δημόσιας διοίκησης και των υποδομών, καθώς και το διαφανές, ευνοϊκό και σχετικά σταθερό φορολογικό σύστημα  είναι ικανά κίνητρα για αρκετούς διεθνείς επενδυτές ώστε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τις επιχειρηματικές υπηρεσίες της Κύπρου, ακόμα κι αν μειώσουν την ρευστότητα την οποία διατηρούν στο νησί. Επιπλέον, οι έρευνες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Παρότι τα αποτελέσματα της πρώτης επαναληπτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 υπολείπονται της αρχικής εκτίμησης, τα συνολικά αποθέματα αναμένεται να είναι ικανά να αποφέρουν στην Κύπρο σημαντικότατα –άμεσα και έμμεσα- μεσομακροπρόθεσμα οφέλη.

ACCA
Η κληρονομιά της Κύπρου

«Η διεθνής οικονομία ανακάμπτει – πόσο καλά όμως;». Αυτό ήταν το θέμα της παρουσίασης του Εμμανουήλ Σχίζα, Ανώτερου Οικονομικού Αναλυτή του ACCA. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και τι μας διδάσκει η περίπτωση της Ελλάδας.

Μετά τη διάσωση
«Η διάσωση της Κύπρου ήταν ένα τραγικό γεγονός που έγινε πρωτοσέλιδο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ανά τον κόσμο. Ωστόσο αυτό ήταν ένα πολύ μικρό χαράκωμα στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας που συντηρείται από πιστώσεις με χαμηλά επιτόκια. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα μέλη που συμμετείχαν στη μελέτη του δεύτερου τριμήνου του 2013, θεωρούσαν ότι οι αρχές που διέπουν τη διάσωση είναι λογικές: Δηλαδή περιορισμός της έκθεσης του φορολογούμενου, διάσωση των πιστωτών και ιδιαίτερα των ανώτερων ομολογιούχων» ανέφερε ο κ. Σχίζας. Από την άλλη, είναι εμφανές σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, πως τα μέλη δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση των αρχών να διασώσει τις καταθέσεις αλλά όχι τις διεκδικήσεις της ΕΚΤ στις κυπριακές τράπεζες, καθώς και την ανάγκη για έλεγχο του κεφαλαίου.

Πληθαίνουν τα μη εξυπηρετούμενα
«Στον απόηχο της διάσωσης, είναι σαφές» τόνισε ο κ. Σχίζας «ότι θα δούμε από την έρευνα και τα ανέκδοτα αποδεικτικά στοιχεία πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δεν έχει φτάσει σε αρκετά υγιές επίπεδο ώστε να εμπνέει την εμπιστοσύνη στους καταθέτες, γι’ αυτό και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να  παρατείνει τα δάνεια στις επιχειρήσεις. Η σοβαρή πιστωτική κρίση της Κύπρου θα συνεχίσει για χρόνια να αντηχεί μέσω του τραπεζικού τομέα, καθώς οι καθυστερήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πληθαίνουν σταθερά. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013, έχουν ήδη σχεδόν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, αν θα προκύψει μια ωφέλιμη κληρονομιά από τη διάσωση της Κύπρου, θα φανεί ως επί το πλείστον στην υπόλοιπη Ευρώπη και πιο πέρα, όπου οι αρχές, παρά τις εκάστοτε αρνήσεις, έχουν αποδεχτεί τη διάσωση ως μια νόμιμη απόφαση ήδη από τα μέσα του 2012. Περίπου ένα στα πέντε μέλη του ACCA και IMA πιστεύει ότι η διάσωση μπορεί να προκύψει και στις δικές τους χώρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».  Τέλος ο κ. Σχίζας εξέφρασε την άποψη πως «πέρα από την Κύπρο, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται πως είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Μελλοντικές επεμβάσεις, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν  θεσπισμένα όργανα διάσωσης, ως εναλλακτική για τις καταθέσεις που δεν είναι στον πυρήνα του τραπεζικού συστήματος, και θα πρέπει να γίνουν με καθορισμένη ιεραρχία και υπολογισμό των διεκδικήσεων».

Τι μας διδάσκει η εμπειρία της Ελλάδας
Μια διαπίστωση του κ. Σχίζα ήταν πως για την Κύπρο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ διαφορετικό απ’ αυτό της Ελλάδας: «Δεν υπάρχει συντριπτική διαφορά ανταγωνιστικότητας με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Πράγματι, η Κύπρος ήταν μέσα στα όρια, όσον αφορά στα δημοσιονομικά αλλά και στην ανταγωνιστικότητα. Τα αρχικά αποτελέσματα από την πρώτη αναθεώρηση του ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά».«Παρόλ’ αυτά», συνέχισε «μπορούμε να πάρουμε μερικά μαθήματα από το ελληνικό πρόγραμμα. 1. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ανάγκη για πιο νηφάλιες και λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις. Οι ερευνητές του ΔΝΤ έχουν γενικά αποδεκτεί ότι είτε υποτίμησαν τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές ή υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες των χωρών υπό διάσωση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι προβλέψεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό το συμπέρασμα. 2. Δεύτερον, είναι σημαντικό για τις αρχές να αναλάβουν την κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής και να επιλέξουν ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων, εσόδων, δαπανών και παρεμβάσεων, τα οποία να μπορούν να υπερασπιστούν σαν δικά τους. Μερικοί συνδυασμοί είναι καλύτεροι από άλλους. Όμως - αμφιλεγόμενα - οι καλύτεροι συνδυασμοί βασίζονται ουσιαστικά σε περικοπές ωφελημάτων (σύνταξη και εθνική ασφάλιση). Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει εύκολα να θεωρούν ότι μπορούν να αποφύγουν τα μέτρα που βασίζονται στα έσοδα, π.χ. την επιπλέον φορολογία. Η δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 4% συνήθως είναι αδύνατη χωρίς αυξήσεις της φορολογίας. 3. Τρίτον, η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να αντιμετώπιζεται ως αυτό που είναι: ένας κινούμενος στόχος. Αυτοί που χαράζουν πολιτική δεν πρέπει να επαναπαύονται σε αυθαίρετα κριτήρια, αλλά μάλλον να επιδιώκουν στόχους που έχουν νόημα για την περίσταση. Τέλος, στην πρόβλεψη μακροοικονομικών μεταβλητών είναι εξαιρετικά σημαντικό να κοιτάζουμε πέρα από τους δείκτες. Στις εκτιμήσεις της αγοράς εργασίας, είναι σημαντικό να προβλέπεται ποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι. Οι συνέπειες για την πολιτική που ακολουθείται είναι πολύ σημαντικές».

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο της πολιτικής

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε πορεία αναστροφής των δεδομένων, εκσυγχρονισμού δομών, νομοθεσιών και πρακτικών και επανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, έστειλε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΧριστόδουλοςΑγκαστινιώτης. Όπως είπε, «οCIPA έχει πρόσφατα εκπονήσει νέα στρατηγική που περιλαμβάνει στόχους και προτάσεις για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων, καθώς και άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και  προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η σταθερότητα. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας αυτή την περίοδο, είναι να τεθεί άμεσα τέλος στην αβεβαιότητα, όσον αφορά την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι για την Κύπρο, έχει ήδη αρχίσει μια νέα, αλλά και δύσκολη, εποχή οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε την ανάγκη για την για επιβολή ριζοσπαστικών αλλαγών, στον ιδιωτικό αλλά πρωτίστως στον δημόσιο τομέα. «Πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς και να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούμε στις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να γίνουν στρατηγικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις αν θέλουμε να προσβλέπουμε σε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε.Ο Πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους υφιστάμενους ξένους επενδυτές, σημειώνοντας ότι αποτελούν την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία για την Κύπρο. «Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, γιατί σε στιγμές δύσκολες επέδειξαν εμπιστοσύνη στη χώρα μας».

Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί
Η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος και αναγνωρίζει την ανάγκη να καταπολεμήσει άμεσα την ύφεση, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος υπογράμμισε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, όχι με ευχολόγια και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με πράξεις και έργα. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να κερδηθεί με στοχευμένη στρατηγική και ουσιαστικά μέτρα, μεταξύ αυτών, η οικονομική ενίσχυση του CIPA με επιπλέον ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό μετά τις δυσμενείς εξελίξεις του περασμένου Μαρτίου.«Θέλουμε ο CIPA να έχει τους πόρους και την ευχέρεια να προχωρήσει δυναμικά. Με πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και στη δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη», είπε.Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι έχουν αποφασιστεί μέτρα όπως η συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ CIPA και διπλωματικών αποστολών της Κύπρου ενισχυθεί περαιτέρω, με στόχο να ενδυναμωθούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της οικονομικής διπλωματίας μας, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.Όπως είπε, η κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος, συμπληρώνοντας ότι θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση.Είπε ακόμα πως «ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσής του και της εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, καλά κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών και αυξάνοντας την ικανότητά του να συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη».

Αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο
Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τους θεσμούς, αλλά και την προώθηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, για να προσθέσει πως ο υπέρτατος στόχος της σήμερα είναι να βγούμε από την ύφεση, να βάλει φρένο στην ανεργία και να σώσει θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και να δημιουργήσει νέες.«Η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις, χρειάζεται εμπιστοσύνη στην Κύπρο και αισιοδοξία στην αγορά. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας είναι η σταθερότητα. Η οριστική άρση της αβεβαιότητας είναι αναγκαία για τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή διαδικασία. Η λογική συνέχεια της σταθεροποίησης είναι η ανάπτυξη και για να επιτευχθεί απαιτείται επιμονή, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση», είπε.Καταλήγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες εκείνες της αναγκαίες βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις τόσο στους τομείς των υποδομών, των στρατηγικών και των κινήτρων, όσο και στο νομοθετικό της πλαίσιο.