Το σημαντικότερο στοιχείο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική παρανομία, είναι η αναφορά σε «στοχευμένα μέτρα».
Συγκεκριμένα, η σχετική παράγραφος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί την πρόσκληση που απευθύνθηκε στην Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων».
Τι μπορεί να είναι τα «στοχευμένα μέτρα»;
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα «στοχευμένα μέτρα» στα οποία αναφέρεται η Ε.Ε; Μιλώντας στο Sigmalive, ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε ότι τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ξεφεύγουν πλέον από τις αυστηρές μεν, αλλά λεκτικές δε, καταδίκες των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και πλέον αναφέρονται σε «στοχευμένα μέτρα» τα οποία μας προϊδεάζουν ότι πρόκειται για νομικής φύσεως μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν νομικά και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες αλλά και άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και έχουν εμπορικές σχέσεις ή κεφάλαια στην Ε.Ε. Τα «στοχευμένα μέτρα» θα μπορούσαν να αφορούν και πολιτειακά πρόσωπα της Τουρκίας. Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα δύναται να είναι ο περιορισμός ή το πάγωμα των συναντήσεων Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων με την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της Ε.Ε. – Τουρκίας.
Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανού, αν τα νομικά μέτρα κατά φυσικών προσώπων, θα μπορούσαν να αγγίζουν υψηλόβαθμους πολιτικούς άρχοντες της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα τον Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι αυτό τουλάχιστον είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ρωσίας, όπου παγοποιήθηκαν λογαριασμοί πολιτικών αξιωματούχων στην Ε.Ε. Άλλο «στοχευμένο μέτρο», σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις. Κληθείς ο κ. Στυλιανού, να εξηγήσει με ποιο τρόπο υλοποιούνται αυτά τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, ανέφερε ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα όταν ταξιδέψουν στην Ε.Ε θα συλληφθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υλοποιεί 26 δέσμες μέτρων εναντίον χωρών από μόνη της, οκτώ δέσμες μέτρων από κοινού με τα Η.Ε., ενώ εφαρμόζει και εννέα δέσμες μέτρων από τα Η.Ε.
«Κωδική ονομασία»
Την ίδια ώρα, απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κυβερνητικές πηγές μάς ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν την «κωδική ονομασία» για τις κυρώσεις. Κάτι, που όπως μας ανέφεραν δεν προβλεπόταν, αλλά το διεκδίκησε και το κέρδισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τη διστακτικότητα των εταίρων. «Στοχευμένα μέτρα» μπορεί να είναι είτε έναντι του κράτους, δηλαδή της Τουρκίας, είτε έναντι της σχέσης της με την Ε.Ε., μας ανέφεραν. Και πρόσθεσαν: «Δηλαδή, μια πλειάδα εξειδικευμένων μέτρων, π.χ. για τελωνειακή ένωση ή για συγκεκριμένους περιορισμούς σε εμπορικές συναλλαγές ή ακύρωση συναντήσεων -πολιτικού διαλόγου, είτε έναντι προσώπων με κλείσιμο λογαριασμών, περιορισμοί διακίνησης ή σε ό,τι αφορά τα εντάλματα». «Είναι σίγουρα το βήμα παραπάνω που δείχνει ότι τελείωσαν τα ψέματα», τόνισαν.