Επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ότι ο ‘Πορθητής’ έχει ξεκινήσει γεώτρηση και ότι την Πέμπτη ξεκινά και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το ‘Γιαβούζ’ το ταξίδι του από τα ναυπηγεία της Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη προς την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να ξεκινήσει επίσης γεωτρήσεις.
Ο Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ‘Αναντολού’, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, είπε ότι ο Πορθητής συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1. «Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες μέτρα. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το αν θα βρούμε κάτι. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση, δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά όμως έχουμε ελπίδες. Στην ανατ. Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει μέχρι τέλους τους ομογενείς που ζουν την Κύπρο και τα δικαιώματά τους, ενώ υποστήριξε ότι πάντα είναι υπέρ ενός δίκαιου διαμοιρασμού των πηγών ενέργειας.
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι όλες οι προεργασίες που χρειάζονται για τις γεωτρήσεις έγιναν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και από εδώ και στο εξής η Τουρκία προχωρά αποφασιστικά και με δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ξεκινά το ταξίδι του σε δύο ημέρες.
«Το δεύτερο πλοίο μας είναι στη φάση της προετοιμασίας (για το ταξίδι του). Θα ευχηθούμε ‘καλό κατευόδιο’ στο γεωτρύπανό μας ‘Γιαβούζ’ την Πέμπτη. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Την Πέμπτη θα του ευχηθούμε ‘καλό κατευόδιο’ Και αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ, θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση», αφού πρώτα καθοριστεί η περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.
«Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν πρώτα με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί και έπειτα θα αποφασίσουν την τοποθεσία. Είναι μία τεχνοκρατική επιχείρηση. Αυτά τα δύο πλοία είναι άλλωστε ανάμεσα στα 15-16 πλοία αυτού του μεγέθους στον κόσμο», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν με εγχώριο προσωπικό, το οποίο εγκαθίσταται σιγά σιγά στα πλοία. «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με το Γιαβούζ και με τον Πορθητή τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’ βρίσκεται στα νότια της Κύπρου και συνεχίζει τις έρευνές του στο πλαίσιο της άδειας που έχει λάβει από το ψευδοκράτος, αλλά και από την ίδια την Τουρκία.
Το άλλο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, το ‘Ορούτς Ρέις’, βρίσκεται αντίστοιχα στη θάλασσα του Μαρμαρά για έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι «εν ολίγοις δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα πλέουν σε δικά μας νερά και ψάχνουν να βρουν αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες μέσα σε δική μας υφαλοκρηπίδα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βρούμε».