Πλήρης επιβεβαίωση των όσων μετέδιδε το προηγούμενο διάστημα το ΣΙΓΜΑ αναφορικά με την αμυντική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας.

Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, σε σχέση με τη συνάντηση του Σάββα Αγγελίδη και της Γαλλίδας ομολόγου του είναι ενδεικτική.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει: «Επίσης οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

"Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης μετέβη σήμερα στο Παρίσι και συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα. Florence Parly.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενέργειων της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλίδα Υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Επίσης οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών".

Όπως πληροφορούμαστε από την αποστολή που βρίσκεται στο Παρίσι, ουσιαστικά έχουν κλειδώσει σχεδόν τα πάντα και η δημιουργία ναύσταθμού στην Κύπρο από τη Γαλλία, μέσω πάντα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, γνωστής ως PESCO, σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά.

Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχει επιβεβαιωθεί η θέληση του Παρισιού να συμβάλει και οικονομικά στην αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στο Μαρί όπως όλα δείχνουν, που ούτως η άλλως θα έχουν και την στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων μέσω PESCO.

Αντιλαμβάνονται όλοι πως από την στιγμή που η Γαλλία έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, λόγω ΤΟΤΑΛ, η οποία με τις πρόσφατες συμφωνίες θα δραστηριοποιείται σε εφτά οικόπεδα, η εδώ ισχυρή παρουσία της θα αποτελεί και απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις και γκριζαρίσματα.

Παρά ταύτα πρέπει να γίνει βίωμα όλων ότι η Γαλλία και η όποια Γαλλία δεν έρχονται για να πολεμήσουν εντός εισαγωγικών για την Κύπρο, αλλά γιατί συγκλίνουν τα συμφέροντα τους.

Και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί εφησυχασμό.