Ως «κουβάρι» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο ενδεχόμενο που τελικά έχουμε ένα "άτακτο" Brexit.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Γιάννο Χαραλαμπίδη, σε ότι αφορά την Κύπρο, έχει γίνει δεκτό και από την Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε και από την Βρετανία αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι το καθεστώς των Βάσεων θα παραμείνει όπως στην αρχική συμφωνία.
Δηλαδή, θα απολαμβάνουν καθεστώς Ευρωπαίων πολιτών οι νόμιμοι κάτοικοι των Βάσεων, το εμπόριο θα γίνεται από τα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ επίσης θα υπάρχει μια ζώνη τελωνειακής ένωσης. Σε ότι αφορά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των Βάσεων, αυτά, θα χρησιμοποιούνται μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ως εκ τούτου, δεν πλήττονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά πηγάζουν από τις Συνθήκες και κυρίως μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.
Στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, θα εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Δηλαδή, θα εφαρμοστούν φορολογίες στα προϊόντα που εισάγονται και εξάγονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό, ενδέχεται να δημιουργήσει μια χαώδης κατάσταση αρχικά καθώς στα Τελωνεία θα τεθούν «σκληρά σύνορα». Οι Βρετανοί έχοντας υπόψη τους αυτή την παράμετρο «εκβιάζουν» την Ε.E. Παρόλα αυτά μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσουν οι Βρετανοί διότι το 44% των εξαγωγών τους είναι προς την Ε.Ε.
Την ίδια ώρα οι τεχνοκράτες στην Ε.Ε σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελαν να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Στο ενδεχόμενο που διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, όπως πρόσθεσε ο Γιάννος Χαραλαμπίδης εγείρονται σειρά ερωτημάτων όπως:
- Για πόσο θα κατέχουν τις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο οι Βρετανοί;
- Πότε και πώς θα εγκαταλείψουν τις έδρες τους;
- Θα διοριστεί ή όχι Επίτροπος;
- Αν υπάρχουν βουλευτές Βρετανοί όμως δεν υπάρχει Βρετανός Επίτροπος, τότε οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα δώσουν θετική/αρνητική ψήφο στο κολλέγιο των Επιτρόπων ενώ θα είναι χώρα υπό έξοδο;
Άρα, υπάρχουν μια σειρά σοβαρών νομικών ζητημάτων στους Θεσμούς της Ε.Ε που επιβάλλουν την ανάγκη η όλη ιστορία του Brexit να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και με τον πιο ομαλό τρόπο.