Ως ιστορικότατη απόφαση χαρακτηρίζεται η απόφαση που έλαβε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με την νομιμότητα ή μη των Βρετανικών Βάσεων στο νησί Μαυρίκιος.
Σε μια πολυσέλιδη απόφασή του, το Διεθνές Δικαστήριο χάραξε νέους ορίζοντες στο διεθνές δίκαιο, αφού γνωμοδότησε σε ένα ζήτημα που αφορούσε τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της αυτοδιάθεσης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο νομικός – διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού, μιλώντας στο SigmaLive λίγα λεπτά μετά την ιστορική απόφαση της Χάγης.
Νομικό όπλο στα χέρια της Δημοκρατίας η γνωμοδότηση Μαυρίκιου, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Κληθείς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, πώς δηλαδή επηρεάζεται η Κύπρος απ' αυτή την απόφαση, ο δρ Στυλιανού ανέφερε αρχικά ότι «πλέον θέλει πολλή δουλειά, για να μπορέσουμε ως Κύπρος να καταφέρουμε αυτό που κατάφερε ένας κοραλλιογενής ύφαλος στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού».
Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας για γνωμοδότηση Χάγης για Μαυρίκιο
Πρόκειται, τόνισε ο κ.Στυλιανού, ίσως για «την σημαντικότερη απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για μια απόφαση που εξηγεί μεταξύ άλλων και σε ποιο σημείο θεωρείται ότι επιτελέστηκε πλήρης αποαποικιοποίηση», είπε ο καθηγητής.
Τα κοινά σημεία Κύπρου-Μαυρίκιου και πως μπορεί να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Συμπλήρωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει από την απόφαση είναι η αναφορά για «άμεση αποχώρηση στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για περίπου 20 εξωεδαφικές επικράτειες του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου», εξήγησε.
Όπως διαφάνηκε, αποδομήθηκαν πλήρως τα επιχειρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι Βρετανικές Βάσεις θεωρούνται ως κατάλοιπο του αποικιακού συστήματος, υπογράμμισε ο καθηγητής. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε λόγος για «συνεχιζόμενη παράνομη πράξη», καθώς και για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».