Με αφορμή την συμμετοχή του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat, στην συνάντηση των MED-7 στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, M. Σιζόπουλος, συναντήθηκε με τον κ. J. Muscat στις 15:30μ.μ. στα γραφεία της ΕΔΕΚ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τους ηγέτες των δύο σοσιαλιστικών κομμάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό και τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Joseph Muscat σας ευχαριστώ για την παραγωγική συνάντηση στην ΕΔΕΚ. Είμαι πεπεισμένος ότι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των κομμάτων μας θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια κοινή και εποικοδομητική στάση σχετικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση & οι χώρες μας ειδικότερα», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Dear PM @JosephMuscat_JM thank you for the productive meeting @edek1969.I am convinced that the further strengthening of our parties’ relationships will allow us to come up with a common&constructive stance on the major challenges faced by E.U& our EastMed countries in particular pic.twitter.com/61xt5VClyr
— Marinos Sizopoulos (@sizopoulos) January 29, 2019
O Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ καλωσόρισε τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της χορήγησης ευρωπαϊκών υπηκοοτήτων, αναφέροντας ότι το σύστημα εξέτασης των υποψηφίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναβαθμιστεί.
Μιλώντας στη Λευκωσία, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έκθεση στην οποία η Επιτροπή ασκεί κριτική στα συστήματα παραχώρησης υπηκοοτήτων της Μάλτας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι η Μάλτα αντιμετωπίζει την κριτική που γίνεται και συνεργάζεται για το θέμα με την Επιτροπή.
Παράλληλα δήλωσε ότι η ανάλυση στην έκθεση της Επιτροπής για τη Μάλτα είναι θετική και ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Ανέφερε ακόμα ότι ή έκθεση είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με αυτά που λέει η χώρα, και ότι η ανάλυση που γίνεται στην έκθεση για το σύστημα της Μάλτας είναι θετική.
«Συμφωνούμε απόλυτα ότι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εξετάζονται οι υποψήφιοι πρέπει να ενισχυθεί και είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα που θα ελέγχει τους ανθρώπους σε αυτό το σύστημα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «ναι υπάρχει κριτική την οποία και αντιμετωπίζουμε» και ότι η Μάλτα συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Ανέφερε επίσης ότι «είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα της έκθεσης».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος στοχοποιείται στην έκθεση, ο κ. Μουσκάτ, είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ σημείωσε ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος ξέρει πώς να θέσει τα επιχειρήματα προς το καλύτερο συμφέρον της Κύπρου.
Επαναβεβαίωσε ότι το σύστημα της Μάλτας είναι σε γενικές γραμμές εντάξει αλλά θα συνεχίσουν να γίνονται οι βελιτώσεις που έχουν υποδειχθεί στη χώρα.
Τόνισε επίσης ότι ένα κύριο σημείο του οποίου η Μάλτα είναι υπέρμαχος είναι πως το επίπεδο ελέγχου θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμα και να υπάρξει ένα κοινό σύστημα ελέγχου που να ενημερώνει τα προγράμματα των άλλων χωρών, αν ένα σύστημα έχει απορρίψει έναν αιτούντα.
«Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό αλλά θα το υποστηρίξουμε σθεναρά», ανέφερε.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Μάλτα δημοσιεύει όλα τα ονόματα ατόμων στους οποίους παραχωρεί υπηκοότητα.
Κυπριακό, οικονομία και θέματα ΕΕ
Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον κ. Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ, ο κ. Μουσκάτ είπε ότι η επίσκεψη σε ένα αδελφό κόμμα εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας δεν είναι μόνο καθήκον αλλά και ευχαρίστηση.
Ανέφερε επίσης ότι αξιοποίησε την ευκαιρία για να μάθει περισσότερα για τις θέσεις της ΕΔΕΚ κυρίως στο θέμα της Κύπρου και του μέλλοντός της. Συζητήθηκαν επίσης, πρόσθεσε, και θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλήσεις αλλά και σημεία που μπορούν να συζητηθούν και αφορούν την οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης.
Ευχήθηκε στην ΕΔΕΚ κάθε επιτυχία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και εξέφρασε την βεβαιότητα για ενίσχυση των σχέσεων τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και μεταξύ των δύο κομμάτων.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, με πλήρη κατανόηση και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργός της Μάλτας για την επίσκεψη.
«Μας δόθηκε η ευκαιρία, δύο χώρες, με περίπου ίδια χαρακτηριστικά, να ανταλλάξουμε σημαντικές απόψεις πάνω σε θέματα που απασχολούν την ΕΕ, την Ανατολική Μεσόγειο, τις δύο χώρες μας», ανέφερε. Κυρίως, όπως είπε, θέματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό, το προσφυγικό ρεύμα, την οικονομία και πως δύο μικρές χώρες της ΕΕ μπορούν να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους. ώστε η παρουσία τους να είναι πιο αποτελεσματική σε επίπεδο ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι έδωσαν επίσης υπόσχεση ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, θα είναι σε ψηλό επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας ως δύο αδελφά σοσιαλιστικά κόμματα που συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και στην σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.