Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, με την αιτιολογία ότι οι ΗΠΑ έχουν εξοντώσει τον ISIS, ανατρέπει τις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Ο Διεθνολόγος και Προϊστάμενος Υπηρεσίας και Έρευνας, Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, μίλησε στο SigmaLive, αναφορικά με την εξέλιξη αυτή και τις προεκτάσεις της.

Ο κ. Χρυστοστόμου, έθεσε το πλαίσιο λέγοντας ότι οι Αμερικανοί το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειχναν ότι επιθυμούν να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη Συρία την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ επένδυσαν στους Κούρδους της Συρίας (YPG) το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας το μήνυμα ότι στήριζαν ακόμη και το καθεστώς αυτονομίας που επιθυμούσε το YPG στην περιοχή.

Ενδεικτικό τούτου, σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, ήταν και ο εξοπλισμός του YPG από τους Αμερικανούς, στην προσπάθεια τους, να εξουδετερώσουν τον ISIS στο Κομπάνι και όχι μόνο.

Όπως πρόσθεσε, ο κ. Χρυσοστόμου, το γεγονός αυτό, ενοχλούσε σφοδρά την Τουρκία η οποία θεωρεί τους Κούρδρους της Συρίας ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω και των σχέσεων που διατηρεί το YPG με το PKK στην Τουρκία.

«Ενώ υπήρχε αυτό πλαίσιο τώρα βλέπουμε δυο αποφάσεις οι οποίες καταδεικνύουν μια στροφή των Αμερικανών. Η πρώτη είναι η απόσυρση των στρατευμάτων από την Συρία και παράλληλα η απόφαση να πωλήσει πυραύλους patriot, στην Τουρκία», σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου, τόνισε ότι αυτές οι δυο κινήσεις ευνοούν ξεκάθαρα τις τουρκικές επιδιώξεις, αποδυναμώνοντας τους μέχρι πρότινος συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, που ήταν οι Κούρδοι της Συρίας.

Ερωτηθείς αν μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια διαδικασία σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ,  ένεκα και του γεγονότος ότι η Άγκυρα αποφυλάκισε τον Αμερικανό πάστορα τον περασμένο Οκτώβρη, ο κ. Χρυσοστόμου, δήλωσε, ότι είναι μια διασύνδεση που θα μπορούσε να γίνει.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή - απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία - εξυπηρετείται και η Ρωσία η οποία γίνεται κυρίαρχος ως προς τον έλεγχο της κατάστασης στην Συρία όπως επίσης και ο Άσαντ.

«Η απόσυρση των Αμερικανών δυνάμεων είναι και απόσυρση του ρόλου των ΗΠΑ στα της Συρίας κάτι για το οποίο κατηγορούσε τον Ομπάμα όταν ανέλαβε ο ίδιος», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα γιατί ο Τραμπ επιλέγει αυτή την πολιτική, ο κ. Χρυστοστόμου, δήλωσε ότι δεν μπορούν τη δεδομένη στιγμή να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις παρά μόνο εκτιμήσεις.

Η μια εκτίμηση, είναι ότι ο Τραμπ, φαίνεται πως δεν επιθυμεί την περαιτέρω διάρρηξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, αφαιρώντας έτσι ένα αγκάθι από τις σχέσεις τους, που ήταν οι Κούρδοι της Συρίας.

Η δεύτερη εκτίμηση, είναι ότι με την πώληση των "patriot" προς την Τουρκία, οι ΗΠΑ προσπαθούν κτίσουν γέφυρες με την Άγκυρα για να μην αφεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας μέσω της πώλησης των S – 400.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αφήνοντας χώρο στη Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της στην Συρία, ανοίγει με αυτό τον τρόπο έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Μόσχα.

Οι κινήσεις αυτές του Τραμπ έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις τόσο εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του ISIS από την μια αλλά και στην επέκταση του ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή από την άλλη.