Επικριτική ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης σε σχέση με το Brexit και το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, εξέδωσε το Πατριωτικό Κίνημα, του Χρήστου Ρότσα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

"Με λύπη μας είδαμε την γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία εκφράζει ικανοποίηση για την συνέχιση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στις Βρετανικές βάσεις, «κάτι που ευθύς εξαρχής αποτελούσε τον πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης».

Κατά την άποψη μας αυτός ήταν μικρός στόχος. Στόχος πραγματικός θα ήταν αν η Κυβέρνηση  αξιοποιούσε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με σκοπό να πάρει πίσω τον τίτλο ιδιοκτησίας των εδαφών των βάσεων (οι οποίες να συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχει),  και να λήξει επιτέλους το υποτιμητικό για μια Ευρωπαϊκή χώρα αποικιακό καθεστώς που μας ντροπιάζει μέχρι σήμερα, στον 21ον αιώνα.

Τέτοιες ιστορικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε μικρές χώρες κάθε 100 χρόνια και η Κυβέρνηση μας, τις αγνόησε περιορισμένη μόνο να διαφυλάξει το στάτους κβο.

Κρίμα που δεν είδε την μεγάλη εικόνα, παρά τις συχνές προτροπές μας, και να επιδιώξει την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις βάσεις,  διορθώνοντας έτσι μια ιστορική ανωμαλία που έγινε πριν 60 χρόνια. Έπρεπε να παραδειγματιζόμασταν από την μικρή Ιρλανδία.

Μαζί όμως με το στάτους κβο συνεχίζεται και η γνωστή Βρετανική πολιτική που μόνο κακά προκάλεσε και προκαλεί στην Κύπρο μας. Αν όμως οι σχέσεις άλλαζαν σε ιδιοκτήτη και ενοικιαστή τότε και η στάση της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι μας θα ήταν εντελώς διαφορετική. Κανένας μισθωτής δεν πάει εναντίον του σπιτονοικοκύρη όταν θέλει να διατηρήσει το ακίνητο. Αυτό θα είχε ευεργετικές συνέπειες στην λύση του Κυπριακού. 

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση δεν πρέπει να χαίρεται αλλά να λυπάται.

Φάνηκε κατώτερη των ιστορικών στιγμών".