Υπερψηφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από την Ολομέλεια της Βουλής οι εγγυήσεις του κράτους προς την Ελληνική Τράπεζα για τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, καθώς και το πακέτο νομοσχεδίων το οποίο αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζωνος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Πέραν του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, “πλάτη” στης εγγυήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ έβαλαν (διαμαρτυρόμενα ωστόσο για το δίλημμα) το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, ενώ τα νομοσχέδια εγκρίθηκαν με την οριακή πλειοψηφία που συγκέντρωσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, χωρίς απώλειες από την πλευρά του δεύτερου, όπως είχε αφεθεί να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Έγκριση πήρε και το νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις δανείων, απελευθερώνοντας έτσι μια διαδικασία στην οποία οι τράπεζες “ποντάρουν” αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η οποία έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την “βροχή” τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα κατά την έναρξη της διαδικασίας, καμία δεν έτυχε έγκρισης, καθώς εξ αρχής οι 28 βουλευτές του “συνασπισμού” δυνάμεων για την οικονομία (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψήφιζαν καμία εξ αυτών.
Πέραν των κυβερνητικών νομοσχεδίων, καταψηφίστηκε η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού Άννα Θεολόγου, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης σε σχέση με τον περί μεταβιβάσεως τροποποιητικό νόμο του 2018.
Επιπλέον εγκρίθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου οι οποίες στόχο έχουν να ρυθμίσουν το ενδιάμεσο καθεστώς του Συνεργατισμού από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του, μέχρι τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση της απορρόφησης από την Ελληνική Τράπεζα.
Επιπροσθέτως εγκρίθηκε η κοινή πρόταση Νόμου της Επιτροπής Οικονομικών για τη ρύθμιση της επ’ αόριστον προστασίας των εγγυητών για δανειολήπτες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου όσον αφορά στην αφερεγγυότητα για συμβάσεις που συνήφθησαν ή θα συναφθούν μέχρι την ψήφιση.
Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει με όσα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής και τι φέρνει η επόμενη ημέρα.
Τι είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήρε την “υπεύθυνη” στάση των κομμάτων που στήριξαν τις εγγυήσεις και ιδιαιτέρως του Νικόλα Παπαδόπουλου, το κόμμα του οποίου ψήφισε και τα νομοσχέδια. Πρόσθεσε δε ότι “αύριο θα είναι μια νέα ημέρα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα” και αναφερόμενος στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό, σημείωσε ότι όποιο και να είναι το πόρισμα, ο ΔΗΣΥ θα το σεβαστεί.
Απουσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος λόγω μικρής αδιαθεσίας αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για μια “εκ προμελέτης εκτρωματική και εγκληματική συμφωνία εγγυήσεων σημειώνοντας ότι αυτές αυξάνουν το δημόσιο χρέος περισσότερα από όσα ήταν το χρέος όταν η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει έχοντας επίγνωση ότι θα δεχτεί κριτική και πολιτικό κόστος, ωστόσο προχωράει σε αυτή την κίνηση γνωρίζοντας ότι έτσι προστατεύονται οι καταθέτες. Επανέλαβε επίσης ότι το ΔΗΚΟ επιμένει στις πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, όμως αυτοί που θα τιμωρηθούν με την καταψήφιση θα είναι οι καταθέτες και οι πολίτες.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που συμβαίνει “είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας εδώ και δεκαετίες, μέσα από την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού, την αδυναμία της διοίκησης που ορίστηκε το 2013 να εξυγιάνει και να διαχειριστεί σωστά, αλλά και την απουσία εποπτικού ελέγχου από την Κεντρική Τράπεζα” και πρόσθεσε ότι “μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά πολιτική και τεχνοκρατική ευαισθησία, καμιά παραίτηση, καμία ευθύνη”.
Εκ μέρους του Κινήματος “Αλληλεγγύη” ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει την θετική του ψήφο, δήλωσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα ήταν πράξη εγκατάλειψης αυτών που πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν για τη σωστή λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε από το βήμα ότι “θετική ψήφος στη συμφωνία συνιστά την επιβράβευση των φαύλων”. Πρόσθεσε δε ότι “αντί η Κυβέρνηση να προσέρχεται ως ικέτης και να ζητά έλεος από τη Βουλή, προσπαθεί από κατηγορούμενη να γίνει κατήγορος και δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιους για τα κόκκινα συνεργατικά όταν υπάρχουν και τα γαλάζια συνεργατικά".
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μίλησε για τραπεζικά ιδρύματα τα οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική καταστροφή της οικονομίας και που παρόλα αυτά παραμένουν στο απυρόβλητο χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα σεντ και ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και την παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το κόμμα “δεν μπορεί κάτω από εκβιασμούς να επιβραβεύσει μια ετεροβαρή συμφωνία για την απορρόφηση των εργασιών του Συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, στις εποπτικές αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως και κομματικές ευθύνες.
Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση "έκανε το success story να κλαις στόρι", και εκτίμησε ότι ένα νέο μνημόνιο πλησιάζει. Επανέλαβε δε την άποψη ότι η συμφωνία για τον Συνεργατισμό είναι αμφιβόλου νομιμότητας.