Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ ήταν η αρχή μιας σειράς συναντήσεων του ΠτΔ με πολιτικές δυνάμεις για ενημέρωση αναφορικά με την αναγκαιότητα στήριξης της απόφασης για τον Συνεργατισμό.
Με το πέρας της συνάντησης, έγινε γνωστό πως το απόγευμα το ΔΗΚΟ, σε ειδική συνεδρία, θα ενημερωθεί για το τι διημείφθη στη συνάντηση και εκεί αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις εν όψει της κρίσιμης συνεδρίας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.
Από πλευράς Κυβέρνησης, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδέχεται τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ.
"Έχουμε καταγράψει τις θέσεις και τις συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με τα ζητήματα του τραπεζικού μας τομέα, με τις αλλαγές όπου πρέπει να προωθηθούν στο νομοθετικό μας πλαίσιο με τις νομοθετικές πτυχές του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, αλλά και με βασικές πτυχές λειτουργίας του σχεδίου ΕΣΤΙΑ", ανέφερε.
"Η Κυβέρνηση αποδέχεται αυτές τις εισηγήσεις, που κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση - προς την ίδια κατεύθυνση που θεωρώ πως όλοι, συλλογικά, θα πρέπει να κινηθούμε στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε ένα καθοριστικό βήμα ενίσχυσης, θωράκισης του τραπεζικού μας συστήματος προς όφελος των πολιτών, για την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, παρά τις όποιες διαφορετικές, συγκριτικές προσεγγίσεις που βεβαίως καταγράφονται και είναι αποδεκτές στο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας «Το Υπουργείο Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα επεξεργαστεί αμέσως και θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του ΔΗΚΟ, οι οποίες -επαναλαμβάνω- γίνονται αποδεκτές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και υπηρετούν τον γενικότερο σκοπό».
Μεταξύ άλλων, είπε πως θα υπάρξει επίσημη απάντηση του ΠτΔ προς τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ μέχρι την Τετάρτη, που είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα εγκριθεί επίσημα το σχέδιο «Εστία» και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα.
Είμαστε σε μια προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών συναίνεσης, συνεννόησης και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις, και δεν πρόκειται να εμπλακούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην όποια πολιτική αντιπαράθεση.
Αποδεχόμαστε και κριτικές προσεγγίσεις, αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτές. Αντιθέτως, προσπαθούμε να κτίσουμε σε αυτά που μπορεί να μας βοηθήσουν να κτίσουμε μια κοινή πορεία ευθύνης για να πάμε μπροστά.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε, με το πέρας της συνάντησης, ότι «η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα. O ΠτΔ έχει δει με θετικό μάτι τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που έχουμε περιλάβει στη δική μας επιστολή και που αφορούν συγκεκριμένους τρόπους για τη βελτίωση και την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας, για την προστασία της κύριας κατοικίας, την προστασία των εγγυητών, και την αντιμετώπιση των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών. Τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που θα πρέπει να προσδίδουν την απαραίτητη προστασία στους δανειολήπτες, αλλά κυρίως τις εισηγήσεις μας που αφορούν τη διαχείριση των ΜΕΔ, τη μείωση του ιδιωτικού δανεισμού, και τη διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, ο οποίος Φορέας -κατά τη δική μας άποψη- θα πρέπει να αποσυνδεθεί παντελώς από το κράτος, από τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις και θα πρέπει να αναλάβει αυτή τη διαχείριση μια ειδική εταιρεία, ειδικοί εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν από τη διαχείριση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων», και πρόσθεσε:
«Επίσης, οφείλω να σημειώσω και να τονίσω ότι μετέφερα στον ΠτΔ τη δική μας άποψη, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι, εδώ που έχουμε βρεθεί, δεν υπάρχουν ενώπιόν μας πολλές επιλογές. Και υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, σε εποπτικό επίπεδο, σε επίπεδο διοίκησης του Συνεργατισμού, όπως, εξάλλου, επισήμανε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι το ΔΗΚΟ, γνωρίζοντας πλήρως το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί, θα συμπεριφερθεί όπως κάνει πάντα, με υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας, των καταθετών, του τόπου και του λαού μας», κατέληξε.