Κρίσιμη εβδομάδα η τρέχουσα για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον Συνεργατισμό.
Η συζήτηση αρχίζει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και παράλληλα ο ΠτΔ εγκαινιάζει γύρο επαφών με πολιτικές δυνάμεις για ενημέρωση. Αρχή γίνεται με το ΔΗΚΟ και εξυπακούεται, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω επαφές.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι δεν έχει διευθετηθεί στο παρόν στάδιο συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει.
«Ο ΠτΔ δεν θα πείσει μόνο για νομοσχέδια, αλλά θα ακούσει και εισηγήσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις», σημείωσε, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη σύσκεψη που έγινε στο προεδρικό με την ανάληψη των καθηκόντων για τα ΜΕΔ. «Η απόφαση της συμφωνίας, χρειάστηκε να γίνει. Σκλήρυναν οι εποπτικοί όροι. Είναι μια συμφωνία που έγινε με τις εποπτικές αρχές.
Θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το θέμα είναι να καθαρίσουμε το σύστημά μας από τα ΜΕΔ», είπε ο ΚΕ.
Το σενάριο αν δεν περάσει η συμφωνία
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Ανέφερε ότι «η Ελληνική Τράπεζα με τα νέα δεδομένα θα τεθεί σε στέρεες βάσεις. Από οικονομικής πλευράς, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ερωτήσεις και συζητήσεις», είπε ο κ.Προδρόμου και επανέλαβε ότι ο ΠτΔ δεν έχει πρόβλημα με επικρίσεις. «Το θέμα είναι, μαζί με την κριτική, να ακούγονται και εισηγήσεις».
«Η συμφωνία που έγινε περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και δεν μπορούν να απομονωθούν οι εγγυήσεις οι οποίες είναι σχήμα εξασφάλισης. Πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθούν. Οι εγγυήσεις αφορούν έκτακτες απώλειες. Μιλάμε για πέραν του αναμενόμενου. Πάντα υπάρχουν προβλέψεις και σενάρια».
«Το βάρος της συμφωνίας είναι ότι η Ελληνική θα λάβει σχεδόν 10 δις καταθέσεις. Για τους καταθέτες, όλους, οποιουδήποτε ποσού, δεν αλλάζει τίποτα εφόσον προχωρήσει η συμφωνία», τόνισε.
Διευκρίνισε ότι οι καταθέτες θα «δικαιούνται την κατάθεσή τους από την επομένη στη νέα τράπεζα. Η συζήτηση που έγινε για εξασφαλισμένες καταθέσεις αφορούσε την περίπτωση ατυχήματος. Την ίδια ώρα, το κράτος έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε σύσταση Φορέα για ΜΕΔ», τόνισε.
Αναφορικά με τις ευρύτερες αλλαγές στη νομοθεσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές οι αλλαγές ποτέ δεν θα θυματοποιήσουν τον απλό δανειολήπτη που έχει το σπίτι του.
«Η προστασία της στέγης θα ισχύει. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος για τους άλλους δανειολήπτες που αξιοποίησαν αδράνεια και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους».
«Δεν θα υπάρξει ορισμός για κακοπληρωτές, αλλά θα υπάρξει μέσα από τη νομοθεσία ποιοι μπορούν να αποπληρώσουν και ποιοι όχι τα δάνειά τους με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτοί που πρέπει να προστατευθούν θα προστατευθούν. «Το σπίτι των ανθρώπων δεν θα κινδυνεύσει», σημείωσε.