Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να προωθεί την περιφερειακή συνεργασία και τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρεσβεία της Βουλγαρίας εν όψει της ολοκλήρωσης της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Να θυμίσουμε ότι η προσοχή πλέον στρέφεται στη δημιουργία Φορέα, καθώς και στην αναπροσαρμογή νομικού/θεσμικού πλαισίου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλγαρία για την επιτυχή Προεδρία της στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι έχει προωθήσει, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν τη Νεολαία, το Μέλλον της Ευρώπης, την Ψηφιακή Οικονομία.
Επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να προωθεί την περιφερειακή συνεργασία και τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο συνεργασίας και συνεργειών, με στόχο την προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της περιφερειακής συνεργασίας, είπε ο Πρόεδρος, η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και μέσω των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας τους οποίους έχει αναπτύξει.
Πρόσθεσε ότι οι τριμερείς μηχανισμοί συνεργασίας, όχι μόνο δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών, αλλά, αντιθέτως, αποτελούν τα εργαλεία για προώθηση συνεργασιών ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ε.Ε., και οι οποίοι μπορούν να διευρυνθούν.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι παραμένει σθεναρά και ειλικρινά προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση μιας λύσης εντός του πλαισίου των έξι σημείων που έθεσε ως βάση για συζήτηση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς επίσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., εκφράζοντας, παράλληλα, την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών.
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η άφιξη ενός Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο να πραγματοποιηθεί σύντομα, ούτως ώστε να διαφανεί αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι τεράστιας σημασίας όπως όλες οι πλευρές απόσχουν από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι το στάτους κβο, διαιρετικές ή μη λειτουργικές λύσεις δεν είναι αποδεκτές, όχι μόνο διότι δεν ανταποκρίνονται στο τι είναι δίκαιο, αλλά κυρίως διότι θα επιτείνουν, αντί να επιλύσουν, το πρόβλημα.
Η Τουρκία, συνέχισε ο Πρόεδρος, πρέπει να επιτρέψει στους Κύπριους να διαπραγματευτούν και να πετύχουν μια λύση για την Κύπρο, η οποία να μπορεί να συνεχίσει επανενωμένη στον δρόμο της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας, και σημείωσε ότι τα κράτη μέλη και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν ρόλο να διαδραματίσουν επ’ αυτού, συμβάλλοντας θετικά στις προσπάθειες για επανένωση.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η γεωγραφία αποτελεί το πεπρωμένο μας, και αυτό το πεπρωμένο περιλαμβάνει, από τη μία, τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου που μπορεί να αξιοποιηθεί, από την άλλη, όμως, περιλαμβάνει και την Τουρκία ως γείτονα χώρα η οποία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει μέρος του εδάφους της, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, και περιορίζοντας σημαντικά τις προοπτικές της νήσου.
Συνεπώς, σημείωσε, η επανένωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, αφού θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει πλήρως τις προοπτικές που διαθέτει.