Στο ζήτημα του τεμαχίου της Αφροδίτης υπάρχει μια πολύ καλή, διαφανής και άμεση επαφή ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σμούελ (Σαμί) Ρέβελ, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα που προέκυψε με το τεμάχιο Αφροδίτη και την είδηση από ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι δύο χώρες ενδεχομένως να προσφύγουν σε διεθνή επιδιαιτησία.
 

«Η συνεργασία στο φυσικό αέριο αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τις χώρες μας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου εδώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία η οποία είναι πολύ σημαντική για τις οικονομίες μας», είπε μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου κατά την οποία συζήτησαν θέματα διασποράς.

Παράλληλα, ο κ. Ρέβελ αναφέρθηκε στον  EastMed λέγοντας πως αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα τεχνικής και οικονομικής φύσεως που θα πρέπει να εξεταστούν, το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των δύο χωρών.

Οσον αφορά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του μετά από αυτή, ο Φώτης Φωτίου είπε πως είχαν την ευκαιρία σήμερα, μετά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις του με τις εβραϊκές οργανώσεις, να συζητήσουν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας στα θέματα διασποράς. Σημείωσε πως τα ζητήματα της διασποράς έχουν τεθεί στην ατζέντα των ηγετών των τριών χωρών κατά τις συναντήσεις τους.

Ο κ. Φωτίου είπε πως κατά τη συνάντηση του με τον Πρέσβη συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν περισσότερο τη νεολαία καθώς τον ερχόμενο Ιούλιο αντιπροσωπεία της νέας γενιάς αποδήμων των τριών θα επισκεφθούν τις τρεις χώρες σε μια προσπάθεια να έρθουν κοντά και να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών.

Επίσης, αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την αναχώρηση των Εβραίων που είχαν καταφύγει στην Κύπρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την εκδήλωση θα έρθουν στην Κύπρου κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν εκείνο το διάστημα στην Κύπρο, σε μια συναισθηματικής φύσης εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας των αντιπροσωπειών των νέων στην Κύπρο.

«Η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα διασποράς αποδίδει. Δεν έχουμε μείνει μόνο στις υποσχέσεις, έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», είπε. Πρόσθεσε πως έχουν ενθαρρυνθεί όλες οι οργανώσεις στις διάφορες χώρες, ιδιαίτερα σε Αμερική, Βρετανία, Αφρική και Αυστραλία ώστε να συνεργάζονται και να προωθούν τα εθνικά συμφέροντα των τριών χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέβελ είπε πως προετοιμάζουν την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου στη Λευκωσία, τονίζοντας πως η επιθυμία όλων είναι να αναβαθμίσουν αυτή τη συνεργασία σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε, όπως είπε, να φέρουμε τους λαούς κοντά, κάτι που αποτελεί και τον τίτλο της Τριμερούς: «Οικοδομώντας τη γέφυρα ανάμεσα στους λαούς». «Η γέφυρα ανάμεσα στους απόδημους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συστατικό καθώς αν θέλουμε να δέσουμε τις χώρες μας, οι απόδημοι θα πρέπει να είναι μέρος της γέφυρας που θέλουμε να κτίσουμε ανάμεσα στους λαούς μας», είπε.

Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι της διασποράς και οι πολίτες των τριών χωρών θα εργαστούν μαζί ούτως ώστε να ανταλλάξουν ιδέες με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τριών χωρών. Πρέπει, κατέληξε, να πετύχουμε χειροπιαστή συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή.

ΚΥΠΕ