Έντονες αντιδράσεις φαίνεται ότι προκύπτουν από τ' αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία αποφασίστηκε όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει σε νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την Helector, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας για τη διαχείριση αποβλήτων στo XYTY Κόσιης. Παράλληλα, εκκρεμεί το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της χωματερής του Κοτσιάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Helector έγινε καλά γνωστή στο ευρύ κοινό της Κύπρου, μετά το σκάνδαλο  ΧΥΤΥ - ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα την παραδοχή πρώην στελεχών της συγκεκριμένης εταιρείας, ότι έδιναν μίζες προκειμένου να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της η εταιρεία.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη πέντε πρόσωπα έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του το 2016, υποδείκνυε ότι είναι εφικτή η διακοπή του συμβολαίου με την εν λόγω εταιρεία (διατηρεί σύμβαση μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για  διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης), χωρίς ν' απαιτείται η δικαστική απόφαση. 

Εντούτοις από το 2016 η εταιρεία Helector, εν μέσω δικαστικών διαδικασιών, διαχειρίζεται το  ΧΥΤΥ Κόσιης, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων, αφού παραμένει απλήρωτη λόγω της εκκρεμούσας απόφασης. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ στην Helector. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και εταιρείας, γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία Helector θ' αναλάβει τη διαδικασία προς αποφυγήν του τσουχτερού προστίμου στην ΚΔ, με φόντο τη χωματερή Κοτσιάτη, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοτική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης που διατηρεί, χωρίς να προκύπτει χρονική επέκταση. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Sigmalive την περασμένη Τρίτη, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαιδωνας Φαίδωνος, απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτοντας καυτά ερωτήματα γύρω από την όλη υπόθεση, ενώ δήλωσε πρόθυμος - όπως πληροφορούμαστε - να παραθέσει σχετικά στοιχεία για όσα καταγγέλλει, τόσο στο Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή. 

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος διερωτάται πώς μπορεί, «αντί να διακοπτουμε άμεσα τη σύμβαση με μία εταιρεία που εμπλέκεται σε υποθέσεις - κατα παραδοχήν στελεχών της- δωροδοκίας, να την επιβραβεύουμε με ποσοτική αύξηση της σύμβασής της; Είναι ψέμα ότι το ΧΥΤΥ Κόσιης εξαρτάται από την τεχνική υποστήριξη της Helector. Nα διακοπεί άμεσα η σύμβαση με την εταιρεία κι εντός 48 ωρών το κράτος μπορεί ν' αναλάβει το ίδιο τη μοναδα», διαβεβαιώνει ο κ. Φαίδωνος. 

Ο Δήμαρχος Πάφου επικαλείται επίσης το παράδειγμα της πόλης του, όπου στο παρελθόν αναγκαζόταν να πληρώνει στην τότε διαχειρίστρια εταιρεία του ΧΥΤΑ Πάφου 32 εκατομμύρια ευρώ τον τόνο,  ενώ αφου διακόπηκε το συμβόλαιο με την Helector πληρώνει εννιάμιση εκατομμύρια ευρώ κάθε τόνο αποβλήτων. 

Τέλος, ο κ. Φαιδωνος καταγγέλλει ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεθόδευση από συγκεκριμένους κύκλους για να μην διακοπεί η σύμβαση που διατηρεί η Helector με την ΚΔ μέχρι το 2020, ενώ τονίζει ότι «δεν αποκλείεται, να επιδιωχθεί ακόμα κι η παραμονή της μετά το 2020». 

Διαβάστε όσα αποφασίστηκαν στη συσκεψη της Τετάρτης για τ¨απόβλητα ΕΔΩ