Σύντομα και σίγουρα πριν από το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ως παλιά καραβάνα στην πολιτική γνωρίζει πως ενδεχόμενη καθυστέρηση ανακοινώσεων, θα τροφοδοτήσει τη φημολογία και το πολιτικό κουτσομπολιό, δημιουργώντας έριδες μεταξύ προσώπων και στελεχών που πολλές φορές λαμβάνουν τοις μετρητοίς τα όσα ακούγονται.
Η σύνθεση της νέας κυβερνητικής ομάδας -φρεσκάρισμα και όχι εκ βάθρων αλλαγή- θα στηριχθεί σε τρεις συγκεκριμένους άξονες, όπως τους κατέθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ένας επίσης σημαντικός άξονας είναι η δεδομένα ενισχυμένη γυναικεία παρουσία που θα υπάρχει στο υπουργικό σχήμα.
Όσον αφορά στην ονοματολογία, υπογραμμίζεται πρώτον ότι όσα να αναφερθούν είναι στη βάση πληροφοριών που θα πρέπει να αξιολογηθούν σε μια ευρύτερη εικόνα και δεύτερον ότι ουσιαστικά από αύριο θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με συνεργάτες και άλλες προσωπικότητες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με όσα ακούγονται:
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ιωάννης Κασουλίδης
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Γιώργος Παμπορίδης
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κώστας Καδής
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μάριος Δημητριάδης
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Χριστόφορος Φωκαίδης
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Νίκος Κουγιάλης
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ζέτα Αιμιλιανίδου
4. ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (είτε παραμένει, είτε πάει Βοηθός Γ. Εισαγγελέας)
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γιώργος Λακκοτρύπης
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Χάρης Γεωργιάδης
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κωνσταντίνος Πετρίδης
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Νίκος Χριστοδουλίδης
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ
ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (?) – μάλλον θα αξιοποιηθεί στο κόμμα
ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ (Υπουργείο Υγείας) ΑΝ ΠΕΙΣΘΕΙ - Ενδεχομένως εδώ να έχουμε άνοιγμα προς τα αριστερά
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος)
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ (Γεωργίας ή Παιδείας)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ (Υφυπουργείο Ναυτιλίας)
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ (ενδεχομένως Εργασίας αν κενωθεί)
ΝΙΚΟΣ ΝΟΥΡΗΣ (Υπουργός Εργασίας)
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ (?) ενδεχομένως για Άμυνας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ – φημολογείται για άνοιγμα προς ΕΔΕΚ
ΘΡΑΣΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ – Υπουργείο Συγκοινωνιών
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα ονόματα που αφορούν σε στελέχη και αξιωματούχους του ΔΗ.ΣΥ υπάρχει η προϋπόθεση της συγκατάθεσης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα πρέπει να ισορροπήσει σε μια λογική μη αποδυνάμωσης, ακόμη και ενδυνάμωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, μέσα από τις όποιες ανακατατάξεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι πολλά από όσα λέγονται οδηγούν σε τέτοιες αλλαγές που ίσως εκ των πραγμάτων να αφαιρούν πιθανότητες υλοποίησης τους.
Παρά ταύτα μέσα από αυτή τη λογική των αλλαγών στη Βουλή μπορούν να ανταμειφθούν μας έλεγαν πηγές, πρόσωπα που εργάστηκαν άοκνα για την επανεκλογή Αναστασιάδη και που βρίσκονται στις λίστες επιλαχόντων για το Κοινοβούλιο και κάπου εδώ υπεισέρχεται και ένα σενάριο που φαίνεται να έχει βάση και το οποίο στηρίζεται στη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου πως δεν πρέπει να αποψιλωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.
Με βάση αυτό υπουργοποιείται ο Νίκου Νουρής και τη θέση του θα καταλάβει ο Πρόδρομος Προδρόμου με παράλληλη ανάληψη αξιώματος στο κόμμα, ενώ την κομβική θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα αναλάβει ο σήμερα Αναπληρωτής Βίκτωρας Παπαδόπουλος, που έδειξε πλειστάκις ότι κατέχει το αντικείμενο.
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα στο Κυπριακό, τα πράγματα σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα, τουλάχιστον πιο ξεκάθαρα από ότι το θέμα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Αρχηγών με στόχο να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ει δυνατό να καθοριστούν εθνικές γραμμές για τα όσα έπονται.
Αμέσως μετά μαθαίνουμε θα συζητήσει με τα Ηνωμένα Έθνη για τα επόμενα βήματα και θα συνομιλήσει με τον κύριο Ακιντζί για το ενδεχόμενο μίας συνάντησης ξεκαθαρίσματος των πραγμάτων.
Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι για να οδηγηθούμε τελικά σε επανασύσταση του διαλόγου, θα πρέπει να προηγηθούν τρία πράγματα.
- Πρώτον να ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα η βάση λύσης του Κυπριακού χωρίς περίεργες δηλώσεις από Τουρκία και ψευδοκράτος.
- Δεύτερον θα πρέπει να διαφυλαχθεί το κεκτημένο των συνομιλιών.
Αυτό είναι κρίσιμο γιατί αφορά στην απόσυρση του χάρτη των Τ/κ, μία κίνηση που ουσιαστικά θέλει να συνδέσει τις προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά με το εδαφικό, αποσυνδέοντας τις, από τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, πράγμα που το Προεδρικό θεωρεί απαράδεκτο.
Αφού λοιπόν προηγηθούν τα προηγούμενα δύο τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συζητήσει την πορεία παρακάτω με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, χωρίς περιστροφές και μισόλογα θα δεχθούν ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης.
Θα πρέπει πάντως στο θέμα Κυπριακού να υπογραμμίσουμε τα όσα χθες ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ στον Άντρο Κυπριανού κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά το κλείδωμα του αποτελέσματος.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πολύ συγκεκριμένα στον ηγέτη της Εζεκίας Παπαϊωάννου, ότι είναι πολύ κρίσιμο για τον τόπο και το εθνικό μας θέμα το γεγονός πως η αριστερά όχι μόνο κράτησε αλλά και ενδυναμώθηκε.
Και αυτό νομίζω σημαίνει πολλά για τα όσα θα έλθουν ή εξυφαίνονται απότον διεθνή παράγοντα.