Σημαντικές τάσεις του εκλογικού σώματος λίγο πριν από την μεγάλη μάχη των Προεδρικών Εκλογών κατέδειξε η τρίτη παγκύπρια δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/12), στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές».

Η σχετική έρευνα αποτύπωσε την φωτογραφία της στιγμής στην κοινωνία με συγκεκριμένα στοιχεία να ξεχωρίζουν.

 
Ανοδικός ο Μαλάς
 

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην εν λόγω δημοσκόπηση είναι η ανοδική πορεία που σημειώνει ο Σταύρος Μαλάς στα ποσοστά που συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.

Παρόλο που και σε αυτή την δημοσκόπηση ο κ. Μαλάς μένει εκτός δευτέρου γύρου, εντούτοις, είναι ο μοναδικός από τους βασικούς υποψηφίους που καταγράφει ανοδική τάση στα ποσοστά του.

Σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ τον Οκτώβριο και προοδευτικά μέχρι αυτήν του Δεκεμβρίου, ο κ. Μαλάς, παρουσιάζει μια αύξηση σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων αφού από το 17% έφτασε στο 19.9%.

Η τάση αυτή έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς την μικρή κάμψη ή σταθεροποίηση που παρουσιάζουν στα ποσοστά τους, οι δυο κύριοι ανθυποψήφιοι του Σταύρου Μαλά και ειδικότερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τον οποίο διεκδικούν το εισιτήριο του δευτέρου γύρου.

Επιβεβαίωση του ντέρμπι των «μεγάλων»

Η τρίτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ και της εταιρίας Prime Consulting, 40 περίπου ημέρες πριν από τις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει το ντέρμπι που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά για το ποιος τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Ο εκλογικός αναλυτής της Νάσιος Ορεινός, υπογράμμισε στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος προηγείται με μια διαφορά της τάξεως των τριών μονάδων από τον κ. Μαλά, ωστόσο, δεν μπορεί όπως ανέφερε να ειπωθεί με σιγουριά ότι αυτή η διαφορά δεν μπορεί και να ανατραπεί.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι επί των εγκύρων ο Νικόλας Παπαδόπουλος λαμβάνει 25.3% ενώ ο κ. Σταύρος Μαλάς 21.8%.

Μεγάλο στοίχημα οι συσπειρώσεις για Νικόλα και Μαλά

Ως ένα από τα βασικότερα κλειδιά του πρώτου γύρου για να ξεκλειδωθεί η είσοδος των Νικόλα Παπαδόπουλου ή Σταύρου Μαλά στον δεύτερο, θεωρούνται οι συσπειρώσεις των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου, αντικατοπτρίζεται μια αδυναμία ισχυρής συσπείρωσης των κομμάτων που τον στηρίζουν .

Ωστόσο, αξίζει να καταγραφεί όπως άλλωστε τόνισε και ο κ. Ορεινός κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η αύξηση της συσπείρωσης της ΕΔΕΚ γύρω από τον κ. Παπαδόπουλο.

Πιο αναλυτικά από 58% τον Νοέμβριο το ποσοστό αυτό έφτασε το 64% τον μήνα Δεκέμβριο, στοιχείο που στην ουσία συγκράτησε το ποσοστό του Νικόλα Παπαδόπουλου σε αυτή την δημοσκόπηση.

Ανοδική τάση συσπείρωσης παρουσιάζει και το ΑΚΕΛ η οποία φτάνει το 78% με το ποσοστό αυτό όμως να μην κρίνεται ικανοποιητικό.

Και οι δυο υποψήφιοι αντιλαμβάνονται πως για να αυξήσουν τις ελπίδες πρόκρισης τους στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο σε αυτόν το τομέα.  

Σταθερό φαβορί ο Αναστασιάδης

 Ένα σταθερό στοιχείο το οποίο μετά από τις διαδοχικές μετρήσεις θεωρείται και ως δεδομένο είναι η καθαρή πρωτιά που καταγράφει ο Νίκος Αναστασιάδης στον πρώτο γύρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο και το μοναδικό ίσως ερώτημα που αιωρείται είναι ποιο θα είναι το ποσοστό που τελικώς θα λάβει.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό επί των εγκύρων ανέρχεται στο 35%.

«Ελεύθερη» πτώση για Λιλλήκα

Διαχρονική πτώση των ποσοστών του από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα καταγράφει ο Γιώργος Λιλλήκας. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας φέρεται να μην εξασφαλίζει ούτε τα συνολικά ποσοστά που έλαβε το κόμμα του στις βουλευτικές του 2016. Συγκεκριμένα ο κ. Λιλλήκας από το 5.1% που εμφάνιζε να λαμβάνει τον Οκτώβριο, σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 3.3%.

Δείχνει ντέρμπι και στα «χαμηλά»

Τα χαμηλά ποσοστά του κ. Λιλλήκα και η καθοδική τάση που καταγράφει σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία επί των ποσοστών που παρουσιάζει η υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου δείχνει ότι την πρώτη Κυριακή τα ντέρμπι θα είναι δυο. Ένα, μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο και το δεύτερο μεταξύ του Γιώργου Λιλλήκα και του Χρίστου Χρίστου για το ποιος δεν θα τερματίσει τελευταίος.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή κ. Νάσιο Ορεινό, το κόμμα του ΕΛΑΜ έχει την μεγαλύτερη κρυφή ψήφο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες το αποτέλεσμα που θα λάβει να είναι πάνω από το 3.1% που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση.