Αύξηση της ασφάλειας των πολιτών, με μείωση των αδικημάτων κατά της περιουσίας, σημειώθηκε στη διάρκεια της πενταετίας κατά την οποία προΐσταται του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, είπε ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι μείωση επήλθε και στο σοβαρό έγκλημα, σε αντίθεση με τη διακίνηση ναρκωτικών, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
 

Είπε πως ανέλαβε τα καθήκοντα του και προχώρησε στην παραγωγή πολιτικής με κατευθυντήριους άξονες τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ασφάλεια του πολίτη.

Κάνοντας τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης την τελευταία πενταετία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού ανέφερε ότι μέχρι το 2020 θα αλλάξει εντελώς η δομή απονομής της δικαιοσύνης και θα δοθούν λύσεις στο θέμα της καθυστέρησης της  απονομής της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η σύσταση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου και τροποποίηση της νομοθεσίας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων με την εισαγωγή μαχητού τεκμηρίου.

Κατά τον απολογισμό του έργου του, ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά την πενταετία δόθηκε έμφαση στο έργο της απονομής δικαιοσύνης, με ριζικές αλλαγές και ανάληψη ευθυνών, προσθέτοντας ότι στις τομές που ήδη επήλθαν και σε αυτές που ακολουθούν, υπήρξε καθοριστική η συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τονίζοντας ότι για πρώτη φορά με τη συμβολή των Δικαστών συντονίστηκαν κοινές προσπάθειες, σημείωσε ότι επιτεύχθηκε η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου με 7 Δικαστές, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Ανέφερε πως με την έναρξη της λειτουργίας του, το Διοικητικό Δικαστήριο κληρονόμησε 7.800 υποθέσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ κάθε χρόνο καταχωρούνται 1.300 υποθέσεις, με το Διοικητικό να εκδικάζει 30% περισσότερες υποθέσεις από αυτές που καταχωρούνται.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης διορίστηκαν 18 νέοι Δικαστές Επαρχιακού Δικαστηρίου και προς ταχύτερη εκδίκαση εφέσεων, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των εφετείων που συνεδριάζουν ανά μήνα και μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας μειώθηκε ο αριθμός εφέσεων σε ενδιάμεσες αποφάσεις στο ήμισυ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ακόμα, ότι επεκτάθηκε το σύστημα στενοτύπησης και προχωρά η μηχανογράφηση των Δικαστηρίων, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης προσφορών. Είπε πως 12 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου θα παραδοθεί το έργο, που θα λειτουργήσει έξι μήνες δοκιμαστικά και στη συνέχεια θα παραδοθεί για χρήση στους δικηγόρους και άλλους ενδιαφερόμενους.

Σημείωσε την ίδρυση της Σχολής Δικαστών και ανέφερε ότι ετοιμάστηκαν νομοσχέδια για τη σύσταση Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, που με τη λειτουργία του θα μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος εκδίκασης στο Διοικητικό Δικαστήριο και ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για το Εμπορικό Δικαστήριο.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εξετάζεται η σύσταση Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι από τον Νοέμβριο του 2016 Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες  μελετούν την αναδιοργάνωση των Δικαστηρίων, που θα αλλάξει τη δομή της λειτουργίας των Δικαστηρίων. Είπε ότι η μελέτη θα παραδοθεί τον  Απρίλη του 2018.

Είπε, ακόμα, ότι θα γίνει διαχωρισμός των δικαιοδοσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θα διαχωριστεί σε συνταγματικό και τριτοβάθμιο Δικαστήριο και Δικαστήριο Εφέσεων.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι το 2020 θα αλλάξει εντελώς η δομή των Δικαστηρίων, που θα δώσει λύσεις στο θέμα της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωσε τη χάραξη πολιτικής στο θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη σύσταση Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως χαράσσεται οριζόντια πολιτική κατά της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε το Γραφείο Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και συνεπεία της λειτουργίας του αναβαθμίστηκε η εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αναβαθμίστηκε και αναδείχθηκε η ικανότητα των μελών της Αστυνομίας μέσα από την εκπαίδευση και σημείωσε τη Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για προγράμματα εκπαίδευσης νεοπροσληφθέντων και των επιλεγέντων για προαγωγή στον βαθμό υπαστυνόμου.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, σημείωσε επίσης τις συνεργασίες με τις ακαδημίες της Βρετανίας και της Ελλάδας, και ανέφερε πως οι συνεργασίες θα διευρυνθούν περισσότερο με εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης. Περαιτέρω, είπε ότι έγινε αναβάθμιση της εκπαίδευσης και στην ίδια την αστυνομική ακαδημία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε, στη συνέχει,α ότι θα πρέπει να αλλάξει και η μισθολογική κλίμακα των Αστυνομικών από την Α3.5.7 σε Α5.7, ώστε να ανταμείβονται με αυτά που δικαιούνται, και πως δεν είναι εξαγγελία αλλά υποχρέωση.

Επανέλαβε ότι έγινε μετατροπή της Αστυνομίας σε επιχειρησιακή και εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης που διαφοροποιούνται στη βάση αξιολόγησης κινδύνων, προσθέτοντας ότι επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση των αστυνομικών και τη συνεργασία με τον πολίτη.

Σημείωσε πως από 4.000 παρατηρητές της γειτονιάς που ήταν το 2012, το 2017 αυτοί έφθασαν τις 90.000 εγγεγραμμένους παρατηρητές και έφερε παράδειγμα τον δήμο Ιδαλίου, στον οποίο ο θεσμός επέφερε μείωση της εγκληματικότητας κατά 45%-46%.
Ανέφερε ότι προωθείται η σύσταση τοπικών συμβουλίων πρόληψης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως αυτό, πέραν των κτιρίων των φυλακών, τίποτε δεν θυμίζει την προηγούμενη κατάσταση.

Ανακοίνωσε ότι το πρώτο 15ημέρο του Δεκέμβρη θα τελεσθούν τα εγκαίνια της σχολής δεσμοφυλάκων και παρατήρησε ότι προκαλεί έκπληξη σε άλλα κράτη η δυνατότητα επικοινωνίας των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές με τις οικογένειες τους μέσω SKYPE. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των κρατουμένων, είπε ότι 396 κρατούμενοι παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, με την Κύπρο να κατέχει  από τα ψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ στην εκπαίδευση κρατουμένων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε, επίσης, ότι 6 νομοσχέδια τελούν υπό νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων και νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τον θεσμό του εθελοντή Πυροσβέστη.

Επανέλαβε, ακολούθως, ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη σύσταση ακτοφυλακής για επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και των θαλασσών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι έκανε πράξη τη μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς, σημείωσε ότι στα θέματα της οικονομίας, παρά τις δυσκολίες, η ανακριτική ομάδα με τους 30 ανακριτές, ασχολήθηκε με 49 υποθέσεις, εκ των οποίων 7 εκκρεμούν στο Δικαστήριο, 8 βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής δίωξης και άλλες συνεχίζουν να τελούν υπό διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η εκχώρηση της εξουσίας διορισμού ποινικών ανακριτών, είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν 57 αιτήματα δικαστικής συνδρομής για 25 υποθέσεις που αφορούν την οικονομία.

Στη συνέχεια, ανάφερε ότι σε σύγκριση με το 2014 υπερδιπλασιάστηκαν οι υποθέσεις διαφθοράς, έτσι που το 2016 καταγγέλθηκαν 177 υποθέσεις, εκ των οποίων 169 εξιχνιάστηκαν, ενώ το 2017 διερευνήθηκαν 162 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 149.

Επί του θέματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για την προστασία αυτών που καταγγέλλουν τη διαφθορά, της δέσμης των νομοθετημάτων για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα λόμπι, το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον αριθμό των συνεχόμενων θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βουλευτή.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε, ακόμα, την ετοιμασία νομοσχεδίου για τη συμμόρφωση της Διοίκησης με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, παρατηρώντας ότι το κράτος κλήθηκε να πληρώσει 293.853 ευρώ σε μισθούς στο πλαίσιο επανεξέτασης 10 ακυρωτικών αποφάσεων προαγωγών στην Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών και την περιουσία τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σημειώθηκε μείωση του σοβαρού εγκλήματος κατά 36,1% και αύξηση του ποσοστού εξιχνίασης κατά 7,61%. Πρόσθεσε ότι από 7.973 υποθέσεις από το 2012, είχαμε 5.094 υποθέσεις το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, το 2012 οι ληστείες ήταν 173, με ποσοστό εξιχνίασης 39,88%, οι διαρρήξεις ήταν 2.953, με ποσοστό εξιχνίασης 31,66%, και οι κλοπές 1.550, με ποσοστό εξιχνίασης 35,03%, ενώ το 2016 οι ληστείες ήταν 105, με ποσοστό εξιχνίασης 52,38%, οι διαρρήξεις 1.687, με εξιχνίαση στο 33,85%, και οι κλοπές 722, με εξιχνίαση στο 48,61%.

Αναφορικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι κατασχέσεις πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως την περίοδο 2008-2012 κατασχέθηκαν 2.312 φυτά κάνναβης, ενώ την περίοδο 2013-2017 οι κατασχέσεις ανήλθαν στις 4.174 φυτά, αντίστοιχα η κοκαΐνη ήταν 33 κιλά και εκτοξεύτηκε στα 332 κιλά και τα χάπια έκσταση από 11.923 ανήλθαν στις 19.331.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η αύξηση των κατασχέσεων οφείλεται τόσο στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών όσο και στην αύξηση της ζήτησης.

Σημείωσε την προωθούμενη νομοθεσία για την πάταξη της εμπορίας προσώπων με την εισαγωγή μαχητού τεκμηρίου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως παρατηρείται έξαρση των σεξουαλικών αδικημάτων μέσω διαδικτύου, με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας από το 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2017 να ανέρχονται στις 442, με θύματα 173 παιδιά. Ερωτηθείς εάν έχει αξιολογηθεί η τελευταία νομοθεσία που ψηφίστηκε για την πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και αν διαπιστώθηκε ότι οι υποθέσεις τεκμηριώνονται επαρκώς ενώπιον των Δικαστηρίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως μετά τα πρόσφατα περιστατικά κατά τα οποία ο ύποπτος προσέγγισε το θύμα, θα προωθηθεί τροποποίηση του νόμου, ώστε ο ύποπτος να τελεί υπό επιτήρηση, όπως και ο καταδικασθείς, και πως θα εξεταστεί και η εισαγωγή του μαχητού τεκμηρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ