Αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά την ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή, αναμένεται να παρθούν κατά τη σημερινή επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο νησί και την αυριανή τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αν και στην ατζέντα της σημερινής θα τεθούν θέματα διμερούς-τριμερούς ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η οικονομία, θέματα τρομοκρατίας, μετανάστευσης κ.λπ, το θέμα της ενέργειας είναι αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αφού η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της αυριανής Τριμερούς Συνόδου θα ξεκινήσει με διμερείς επαφές μεταξύ των τριών ηγετών, ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη των τριών ηγετών. Ακολούθως, θα ακολουθήσει κοινή Συνέντευξη Τύπου και κοινή δήλωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις προθέσεις για υποδοχή κοιτασμάτων φυσικού αερίου του «Αφροδίτη» από την κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται πως θα αναμένει τα αποτέλεσμα των επόμενων προγραμματισμένων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL προκειμένου να λάβει και τις τελικές της αποφάσεις.
Η ανακάλυψη Ζορ
Η ιταλική ENI ήταν αυτή που ανακάλυψε το 2015 το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο, το οποίο επέφερε ουσιαστικά μια «ενεργειακή επανάσταση» στην περιοχή, αφού οι εταιρείες προσανατολίζονται πλέον στην ανακάλυψη κοιτασμάτων παρόμοιας γεωλογική δομής. Παρόμοιου τύπου κοιτάσματα υπάρχουν και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στα ν/α της Κρήτης, όπου, σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες, έχουν εντοπιστεί οκτώ στόχοι τύπου Ζορ.
Το Κάιρο επεξεργάζεται σενάρια εξαγωγής του αερίου του Ζορ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Αίγυπτο στην Ιταλία. Η εξαγωγή από την Αίγυπτο προς την Ιταλία θα χρησιμοποιεί έναν αγωγό φυσικού αερίου που κατέχει η Eni. Ο αγωγός ενδέχεται να συνδέεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Έρχονται υπογραφές για αγωγό EastMed
Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία, όπου και θα πέσουν οι υπογραφές για επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού EastMed.
Εκκρεμεί τριπλή οριοθέτηση
Σημαντικό είναι, επίσης, να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά την τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Κάτι τέτοιο αποτελεί εφιάλτη για την Άγκυρα, η οποία κατά καιρούς προβαίνει σε παραινέσεις προς το Κάιρο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, την ίδια ώρα, προκαλεί εντάσεις στην περιοχή με στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα.
Πάντως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αakhbarelyom», αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και σημείωσε ότι η συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου το 2004 δημιούργησε ασφάλεια όσον αφορά στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και των δύο χωρών.