«Ξέρω να διοικώ», είναι το μήνυμα του Μιχάλη Σπανού, ο οποίος διευκρινίζει ότι η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, παρά τη συνεργασία που θα υπάρξει με το ΑΚΕΛ.
Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Σπανός εξέφρασε την άποψη ότι το πνεύμα της πολιτικής ζωής της Κύπρου είναι ακρωτηριασμένο, καθώς η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε με μια τεραστίων διαστάσεων κρίση αξιών, ενώ ο κόσμος «εγκατέλειψε τα ιδανικά και πήγε στα δανεικά».
Εκείνο που υποσχέθηκε ο κ. Σπανός είναι η επιστροφή του κόσμου στην υπερηφάνεια, λύση στα προβλήματα, επιστροφή των νέων στην Κύπρο και την κοινωνία «φυσικώ τω τρόπω».
«Είμαι βέβαιος ότι θα εμπεδώσουμε την αποτελεσματική διοίκηση και την αξιοκρατία», είπε.
Ερωτηθείς αν γνωρίζει τα προβλήματα της Κύπρου, ο κ. Σπανός απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχε φύγει ποτέ από το νησί, ενώ είναι καλός γνώστης τόσο της κοινωνίας, όσο και του οικονομικού περιβάλλοντος και των προβλημάτων.
«Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνω 50 χρόνια δουλειάς. Εργάζομαι από 13 χρονών, ήμουν αθλητής της Εθνικής Κύπρου και της Εθνικής Εφήβων Ελλάδος, το 1974 ήμουν στρατιώτης, έχω πείρα 35 χρόνων σε ανώτατες διοικητικές θέσεις μεγάλων εταιριών, της Κεντρικής Τράπεζας, τραπεζών και γνωρίζω κάθε γωνιά της Κύπρου εξαιρετικά καλά», τόνισε.
Ερωτηθείς αν έως τώρα είχε επαφή με τα κοινά και τα συστατικά κύτταρα της δημοκρατίας που είναι τα κόμματα, ο κ. Σπανός απάντησε με νόημα «εννοείτε τα κακοήθη κύτταρα; Δεν είχα».
Διευκρίνισε, δε, ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει εξαγγελθεί ακόμα, αλλά όταν εξαγγελθεί θα είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές», είπε και πρόσθεσε ότι κανένα κοινωνικό εκτόπισμα δεν μπορεί να στηρίξει κάποιον με σοβαρές ελπίδες εκλογής, αν δεν υπάρχει κομματική υποστήριξη.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θυσιάζεται κατ’ ελάχιστο η ανεξαρτησία της υποψηφιότητας», έσπευσε να διευκρινίσει.
Επιπλέον, ο κ. Σπανός υποστήριξε ότι ο ίδιος θα φέρει μια κοινωνικοοικονομική επανάσταση και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογής, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί από 11 τεχνοκράτες, ειδικούς επαγγελματίες, που έζησαν πραγματικές αγωνίες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί την απουσία πολιτικών στο κυβερνητικό σχήμα.Όσον αφορά στην πολιτική απειρία που του καταλογίζουν κάποιοι, απάντησε ότι τον ενθουσιάζει το γεγονός ότι δεν έχει καμία απολύτως τριβή με τα πολιτικά πράγματα.
«Ένα πράγμα θέλω να σας πω: ξέρω να διοικώ», είπε.Όσον αφορά τις θέσεις στο Κυπριακό, τόσο του ΑΚΕΛ όσο και τις δικές του, ο κ. Σπανός ανέφερε ότι οι θέσεις του κόμματος είναι οι πλέον καθαρές και σταθερές.
«Είμαι φανατικά υπέρ της λύσης, είμαι φεντεραλιστής, ανεξαρτήτως του Κυπριακού. Πιστεύω ότι τα ομοσπονδιακά συστήματα είναι τα πλέον δημοκρατικά», επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα ότι ο ίδιος είναι ένας κανονικός άνθρωπος και όχι ένας «βιονικός πολιτικός» που γνωρίζει τα πάντα.
«Διαβεβαιώνω ότι είμαι επιμελής και την κατάλληλη ώρα θα γνωρίζω το Κυπριακό πολύ καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο. Η ομάδα που θα συσταθεί για να διαχειριστεί το Κυπριακό, ευελπιστώ ότι θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών».Αναφορικά με το δύσκολο κομμάτι της οικονομίας, κυρίως σε σχέση με τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ, ο κ. Σπανός ανέφερε ότι όταν κάποιος διαχωρίζει τους παράγοντες παραγωγής σε πλευρές, διαπράττει σφάλμα.
«Οι παράγοντες της παραγωγής θα πρέπει να συμφιλιώνονται και να συνεργάζονται. Δεν υπάρχει την σήμερον ημέρα η αριστερή και η δεξιά όχθη του ποταμιού. Υπάρχει ο ποταμός και είναι καθαρός και ορμητικός», επεσήμανε.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί επί τη διακηρύξει αρχών που ο ίδιος έχει υποβάλλει στο ΑΚΕΛ, είπε, έχουν διαφορές, όσον αφορά στη μέθοδο, αλλά όχι όσον αφορά στους στόχους, όπου οι δυο πλευρές ταυτίζονται.Ερωτηθείς για τις λεγόμενες καυτές πατάτες, όπως το ΓεΣΥ την ελευθεροποίηση των αγορών, τη Cyta και την ΑΗΚ, τόνισε ότι ο ίδιος σε αντίθεση με τους πολιτικούς κατέχει από διοίκηση.
«Το "συν" που θα μπορούσα να φέρω σε μια αποτελεσματική διοίκηση έχει να κάνει με τους μηχανισμούς μετάδοσης της ισχύος της μηχανής στους τροχούς», διαμήνυσε, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, του μικρότερου κράτους και τους χαμηλότερους φόρους.
Σχετικά με την ταύτιση η οποία θα πρέπει να υπάρξει με τον μέσο ΑΚΕΛικό, ο κ. Σπανός κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν προέρχεται από το "κεφάλαιο", αλλά από την τάξη των ανθρώπων που δούλεψαν και πέτυχαν.«Είμαι εδώ γιατί με ενδιαφέρει να λύσω προβλήματα όπως η ανεργία, οι συντάξεις πείνας που παίρνουν οι ηλικιωμένοι, οι υπερχρεώσεις που μαστίζουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος. Είμαι εδώ για να ασχοληθώ με σοβαρά πράγματα και όχι με τις αθλιότητες που έχουν καταντήσει να είναι μέρος της χώρας που μεγάλωσα», κατέληξε.
Follow @Christos_mich