28ης Οκτωβρίου

Ο δρόμος στη Μακεδονίτισσα, γνωστός και ως ‘Παγωτά Παπαφιλίππου’, έχει αποκτήσει σήμερα μια διαφορετική ταυτότητα. Οι φοιτητές και η οικιστική ανάπτυξη διαφοροποίησαν την περιοχή, ‘έφεραν’ μαζί τους caf?, εστιατόρια, μπαράκια και άλλα πολλά.


· Καθώς ετοιμάζεσαι να στρίψεις στα φώτα της 28ης Οκτωβρίου θα δεις το Contemporary Park of Art (22357777) στα αριστερά. Ένα κέντρο τέχνης, με αξιόλογους πίνακες και περίτεχνες κατασκευές διαφόρων καλλιτεχνών.
· Στα διπλανά καταστήματα συναντάς το Εν Ελλάδι (70000221), ένα μικρό φαγάδικο με ελληνικές λιχουδιές από ορεκτικά και σαλάτες, μέχρι σουβλάκι, γύρο, μπιφτέκι, μπριζόλες, πολίτικο κεμπάπ και άλλα.
· Επόμενος σταθμός το Pahit Ice (22270033) με τα αγαπημένα κυπριακά παγωτά, ενώ απέναντι στα δεξιά βρίσκεται ο Πέργαμος (22255512), ένα από το πολλά καταστήματα της αλυσίδας η οποία ειδικεύεται σε αξεσουάρ και συμπληρώματα κατασκευής μπομπονιέρας κ.ά.
· Μόλις πάρεις το πρώτο στρίψιμο αριστερά θα ανακαλύψεις από τη μια πλευρά την Ivanoe Pub (22352101), η οποία συχνά διοργανώνει διάφορα events, ακόμα και Cuban nights.
· Απέναντι, το duo των κλασικών μπιραριών της περιοχής, συμπληρώνει η Brickyard (22593030, 99540166), με το πολύ καλό φαγητό της και τις διασκεδαστικές θεματικές βραδιές της.
· Μόλις βγεις και πάλι στη λεωφόρο βλέπεις στην ίδια απέναντι ευθεία το δημοφιλές λούνα παρκ Παγωτά Παπαφιλίππου (22351554) το οποίο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
· CREPALAND ( πελατης θα συμπληρώσουμε)
· Προχωρώντας, στο πρώτο στρίψιμο στα δεξιά, βρίσκεται εκεί στη γωνία το Segafredo (77777714). Ένα γουστόζικο καφεστιατόριο με ποιοτικό καφέ, διάφορα ροφήματα, καλοφτιαγμένα σνακ και φαγητά, platters, κρέπες, γλυκά και παγωτά.
· Στην ίδια μεριά της λεωφόρου, κοντά στο κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε τον κινηματογράφο Οθέλλος, θα πιάσει το μάτι σου το κατάστημα Planet Organic Η Βιολογική Επιλογή (22358005). Το όνομα μιλά από μόνο του. Ένας πλανήτης με ό,τι βιολογικό υπάρχει στην αγορά.
· Στο ισόγειο του κινηματογράφου βρίσκεται το Γυρομάνια (22358005), ένα φαγάδικο που φτιάχνει γύρο κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό, σουβλάκια, μπριζόλες, burgers, σάντουιτς, καλαμάρι, φιλέτο κοτόπουλου και ψαριού.
· Δίπλα του το ψητοπωλείο Εγνατίας (22453799) φτιάχνει και αυτό φαγητά σχάρας, σουβλάκια και γύρο.
· Απέναντί τους στην αριστερή πλευρά της λεωφόρου ξεπροβάλλει το δημοφιλές KFC (22024338), το οποίο σερβίρει όλη τη νοστιμιά της μυστικής συνταγής των KFC, από την original φόρμουλα μέχρι τα hot and spicy φιλέτα και κομμάτια κοτόπουλου, τα πικάντικα zinger φιλέτα, τα brazer φιλέτα σχάρας, τα χαρακτηριστικό coleslaw και τα μοναδικά, μαλακά ψωμάκια, τα American biscuits.
· Αν μείνεις στην ίδια αριστερή πλευρά του δρόμου και προχωρήσεις λίγο παραπέρα, στο στρίψιμο αριστερά της οδού Μαραθώνος, θα εντοπίσεις το Αιθέριο (22591511) από πού θα ψωνίσεις βιολογικά προϊόντα.
· Στην απέναντι γωνίτσα του ιδίου δρόμου πήρε θέση το ποτοφαγείον Παράγκα (22353444). Εδώ θα απολαύσεις γευστικούς κυπριακούς και ελληνικούς μεζέδες όπως σεφταλιές, χωριάτικο χαλούμι και λουκάνικο, φλογέρες και παπουτσάκια.
· Όταν βγεις και πάλι στη λεωφόρο, κάπου εκεί κοντά, το μάτι σου θα αρπάξει το καταστηματάκι Eklekton traditional products (22351020). Εδώ θα βρεις όντως εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα από Κύπρο και Ελλάδα, κυρίως Κρήτη, κρασιά, γλυκά, μαρμελάδες ακόμα και χωρίς ζάχαρη, και διάφορες άλλες νοστιμιές.
· Προχωρώντας συναντάς στα δεξιά Το Ξυλάκι μαζί με το Cafελάτε (70009904, 99912306). Ένας χώρος ο οποίος κάνει take away και delivery διάφορα είδη σχάρας όπως σουβλάκι, γύρο, μπριζόλες, burgers και διάφορα άλλα σνακ, ενώ ταυτόχρονα στο διπλανό καφέ του, μπορείς να παραγγείλεις καφέ και να σερβιριστείς κάτι από το μενού του Ξυλάκι.
· Στην ίδια πλευρά στεγάζεται και η ψησταριά της Ευτυχίας (22351290), μια φωλιά με παραδοσιακό κυπριακό φαγητό και σπιτικά πιάτα ημέρας.
· Στην απέναντι μεριά, στα αριστερά του δρόμου, βρίσκεται το Jimmy’s Kitchen (22355580). Ένα γουστόζικο μαγαζί με ποιοτική μεσογειακή κουζίνα, σπιτικά φαγητά φτιαγμένα με μεράκι, τα πιο αγνά υλικά και τις καλύτερες πρώτες ύλες. Η νέα σεζόν τους βρίσκει με νέα πιάτα στο μενού και συνεργασία με καινούργιο σεφ.
· Λίγα βήματα πιο πάνω στα δεξιά δημιουργήθηκε ένα καινούργιο εστιατόριο, το Έτσι Απλά όπως Παλιά (22355030) που σερβίρει παραδοσιακές ελληνικές και κυπριακές λιχουδιές.
· Φτάνοντας στο τέρμα της λεωφόρου, στρίψε αριστερά. Εκεί σε περιμένουν Οι Κουμπάροι (22351070), μια φινετσάτη κυπριακή ταβέρνα με διάφορα είδη σχάρας, σπιτικά ορεκτικά και χωριάτικο χαλούμι και λουκάνικα.
· Αν όμως στρίψεις στα δεξιά, θα δεις το Goodburger (22333373), με τα όντως good burgers! Για νύκτες τύπου yolo, πάρε το Texas με σάλτσα BBQ, μπέικον, τυρί και onion rings, είναι ό,τι πρέπει (€8.70).
· Στην ίδια πλευρά του δρόμου, το κρεπερί Αλμυρό Γλυκό (22252211) φτιάχνει τις φημισμένες γλυκές και αλμυρές κρέπες του, σαλάτες, σάντουιτς, wraps, waffles, ποτά και άλλα.
· Λίγο πιο πέρα, θα βρεις το νέο El Classico (22590066) το οποίο άλλαξε χώρο και concept. Έγινε καφεστιατόριο με πιο χαλαρή διάθεση, πιο σπορ προσανατολισμό και διεθνή κουζίνα, το οποίο διοργανώνει θεματικές βραδιές με διαγωνισμούς πιλότας και μπιρίμπας.
· Στο τέρμα του ιδίου δρόμου, από την αριστερή όμως πλευρά, στεγάζεται το Προσήλιο (22350520), ένα εστιατόριο γνωστό για το μπουφέ του, μεσημέρι και βράδυ, και για την όμορφη, πράσινη αυλή του που μπορεί να φιλοξενήσει διάφορα events.

Παράδρομοι πίσω από Παπαφιλίππου
· Αν προχωρήσεις από το φώτα της 28ης Οκτωβρίου, ευθεία, υπάρχει αμέσως αριστερά, πριν τον κυκλικό κόμβο, ένα καινούργιο άνοιγμα που σε οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη. Εκεί, θα αντικρίσεις το Imperial Chinese (22313960), το εστιατόριο που ‘προσγειώθηκε’ πρόσφατα από την Πάφο, στην πρωτεύουσα. Από τα signature πάρε το sweet & sour chicken (€7.95) και από το section με τα θαϋλανδέζικα, προτείνουμε τις γαρίδες με κόκκινο κάρι (€9.45). Σημείωσε πως υπάρχει 10% έκπτωση στις παραγγελίες για take away.
· Δίπλα του σχεδόν στεγάζεται και ο Γρηγόρης Μικρογεύματα (22590050) με τις εκλεκτές νοστιμιές του, τις πίτες, το σουβλάκι, τις πίτσες, τα burgers και τα γλυκά του.

Έγκωμη
Η περιοχή αυτή ήταν από τα πρώτα σημεία που κατάφεραν σε πολύ σύντομο διάστημα να γίνουν μια ωραία πιάτσα, κυρίως cafe και αργότερα και εστιατορίων.

· Αν πας από το δρόμο της Ivanoe Pub και Brickyard και στρίψεις κάπου δεξιά βρίσκεται πάνω στο λόφο το Montparnasse Asian Fusion Restaurant (22357171). Εδώ γεύεσαι διάφορα καλομαγειρεμένα πιάτα από κινέζικη, καντονέζικη και ινδική κουζίνα.
· Κατεβαίνοντας και μπαίνοντας στο μέσα παράλληλο στενό της μεγάλης λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, δηλαδή στην οδό Αχαιών, ανακαλύπτεις το υποκατάστημα του ζαχαροπλαστείου New York Sweets (22356067) με τις λαχταριστές τούρτες του, τα γνωστά μπισκότα του και τα πιο φημισμένα brownies στην αγορά.
· Ακριβώς πίσω, το Cave de Roi (22359359), το καινούργιο λιβανέζικο εστιατόριο, όπου θα φας αυθεντική λιβανέζικη κουζίνα με σπιτικό touch.
· Επιστρέφοντας, μπροστά στο γιαπωνέζικο εστιατόριο Akakiko (77778022) του ξενοδοχείου Hilton Park είναι αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις των ασιατικών. Εδώ η γεύση σε ταξιδεύει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με sushi, maki, sashimi και διάφορα άλλα γνωστά γιαπωνέζικα πιάτα.
· Δίπλα το Ελληνικό Ουζομεζεδοπωλείο (77778300), και αυτό του ξενοδοχείου Hilton Park θα σε επαναφέρει σε ελληνικά εδάφη. Ο χώρος θυμίζει παντοπωλείο και σερβίρονται φαγητά του γνωστού μαγαζιού ‘Το Ελληνικό’ της Θεσσαλονίκης.
· Αν κατευθυνθείς στα στενά και όλο αριστερά θα πέσεις πάνω στο Kykkos Bowling (22350085), το μόνο bowling place της Λευκωσίας. Στόχευσε και ρίξε τις κορύνες και στο διάλειμμα τσίμπησε σνακ, φαγητό, ποτό και ροφήματα.
· Φεύγοντας από το bowling και πηγαίνοντας προς τον κυκλικό κόμβο της Υπεραγοράς ΑΛΦΑΜΕΓΑ, στην απέναντι πλευρά, κλέβει την παράσταση το ζαχαροπλαστείο Pralina (22356700), αφού ο ντιζαϊνάτος χώρος του αναδεικνύει όλη την γκουρμέ μαστοριά της φινετσάτης ζαχαροπλαστικής στο νησί.
· Ariston - να συμπληρώσει η Ξένια
· Όταν προχωρήσεις από το στενό της ΑΛΦΑΜΕΓΑ καταλήγεις σε δύο από τα καμάρια της εταιρείας PHC, το Caffe Nero και το Jamie’s Italian. Πρώτο στη γωνία είναι το Caffe Nero (22028390), ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της εταιρείας παγκόσμια. Έχει ρουστίκ, ζεστό εσωτερικό διάκοσμο με τζάκι και βιβλιοθήκη και ένα μεγάλο αμφιθεατρικό καταπράσινο κήπο με θέα τη λεωφόρο. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αλυσίδες caf? είναι το ότι σερβίρει και μερικά ζεστά πιάτα όπως ζυμαρικά και σαλάτες, ενώ διοργανώνει πολλές φορές απογεύματα ή βραδιές με live μουσική. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις τα ραβιόλια του και οπωσδήποτε το ιταλικό pannetone του, αφού είναι το μόνο ίσως caf? στο νησί που το διαθέτει.
· Δίπλα του ακριβώς έφτασε εκ Βρετανίας το πασίγνωστο Jamie’s Italian (22028989), ένα από τα πολλά εστιατόρια του δημοφιλούς Βρετανού σεφ Jamie Oliver. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, ένα αμάλγαμα μετροπόλιταν μοντερνισμού και ρετρό που πλασάρει όλες τις γαστρονομικές δημιουργίες του επίδοξου σεφ. Στις αρχές του Οκτώβρη, μάλιστα, λανσάρεται καινούργιο μενού, με μεγαλύτερη ποικιλία σε όλες τις κατηγορίες και νέες προσθήκες στο section των υγιεινών πιάτων. Επίσης, από τα τέλη του Σεπτέμβρη, πλασάρεται το Superlunch. Από ένα ειδικό μενού, που συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πιάτα, θα μπορείς να απολαύσεις ένα μεσημεριανό, με δύο πιάτα (€13.95) ή τρία (€15.95).
· Από την απέναντι πλευρά της λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, το Road Trip (22210222) στην οδό Αντρέα Χάλιου είναι ένα κλασικό αμερικάνικο εστιατόριο, που σερβίρει πάνω από 50 διαφορετικές μπίρες και εκλεκτό αμερικανικό φαγητό.
· Δίπλα, θα φας ιταλικά, από το Just Italian (22780600), το βραβευμένο εστιατόρια της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο έφερε στην πρωτεύουσα τις γεύσεις και τα αρώματα της ιταλικής κουζίνας.
· Αν πάρεις το δρόμο προς το κέντρο της παλιάς Έγκωμης, ανάμεσα στα σοκάκια, θα βρεθείς στην κλασική ταβέρνα Πλάκα (22352898, 22350944), όπου θα απολαύσεις κυπριακή κουζίνα.
· Ξανά με σημείο άφιξης τα φώτα τροχαίας του ΑΛΦΑΜΕΓΑ και το εστιατόριο McDonalds, με κατεύθυνση προς τον Άγιο Δομέτιο, στην 25η Μαρτίου θα δεις στα δεξιά σου το Παφίτικο Σουβλάκι της Γωγώς (22343646). Και αυτό θα απολαύσεις: Σουβλάκι σε παφίτικη πίτα, με παφίτικο μεράκι και παφίτικο χαλούμι.
· Στην ίδια πλευρά στεγάζεται και το Appetit - made with care (22590050). Εδώ, τα σάντουιτς, wraps, burgers, ορεκτικά, σαλάτες, γλυκά, οι χυμοί, τα smoothies και ροφήματα φτιάχνονται με ξεχωριστή φροντίδα και τις πιο καλές πρώτες ύλες. Δοκίμασε το κλασικό Club Sandwich (€3.70), κοτόπουλο, μπέικον, τυρί τσένταρ, μαρούλι, ντομάτα, μαγιονέζα η το Smoked Salmon Wrap (€4.50), που περιλαμβάνει καπνιστό σολομό, ρόκα, αβοκάντο, κρεμώδες τυρί, αγγουράκι, μούρα σε τορτίγια σπανάκι.
· Απέναντί του, η ολοκαίνουργια άφιξη, το Gaston Bakehouse (22775775), μοσχομυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί! Δικιά μας εμμονή, το ψωμί με παντζάρι και χαλούμι (€3.30).
· Κάπου εκεί απέναντι άνοιξε το Souvlaki Cy (70001104). Ένας σταθμός για καλό σουβλάκι, χοιρινό και κοτόπουλο, κυπριακό και ελληνικό, μυρωδάτο γιαουρτλού, ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου, χαλούμι μπέργκερ, μπριζόλα jumbo, παϊδάκια, σεφταλιές χοιρινές, κοτόπουλου και χαλουμιού και πλούσιο mix grill.
· Καθώς επιστρέφεις προς τα φώτα του ΑΛΦΑΜΕΓΑ, θα πάρεις τη δεξιά πάροδο πριν τα φώτα και θα στρίψεις αμέσως αριστερά. Ο δρόμος θα σε βγάλει στον αντίθετο παράλληλο της Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Εκεί στην Αγίου Νικόλα Έγκωμης, βρίσκεται και το Funky Vino (22676707), το αδελφάκι του Vino Cultura, σε μια πιο funky εκδοχή. Τσέκαρε την ενημερωμένη λίστα κρασιών του, δοκίμασε οπωσδήποτε κοκτέιλ και συνόδευσε το φαγητό σου με ψαγμένα τσιμπήματα.
· Στον ίδιο δρόμο ξεπροβάλλει και το αμερικάνικο Bennigan’s Grill and Tavern (22464111) με τα ζουμερά burgers του και όχι μόνο.
· Στην ίδια ευθεία βρίσκεται και το Shisha Lounge bar (22670707, 22675500), ένας πολυχώρος, ψυχαγωγίας και εστίασης με σύγχρονη διακόσμηση, αναβαθμισμένο φαγητό, ποτό, καφέ και ναργιλέ.
· Σουβλάκι Γιώργος????

OFF THE RADAR
· Rustico ( πελάτης)
· Βοδινό μπιφτέκι, ψημένο στις φλόγες και πολύ νόστιμο, θα φας κάθε στιγμή της μέρας στο Burger King στην περιοχή Έγκωμης. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν απολαμβάνοντας ένα ΧΧΧΧΧ ( τιμή) και ένα ΧΧΧΧ ( τιμή) (περιμένω από πελάτη)
· Και αφού είσαι στην περιοχή, κατευθύνσου προς τη Βύρωνος. Κάπου στη μέση, στη γωνιά, το Lost + Found Drinkery, που και φέτος συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, ετοιμάζει αυτές τις μέρες καινούργιο μενού cocktail, ενώ τσεκάροντας τη σελίδα τους στο Facebook θα βλέπεις πότε έρχονται καταξιωμένοι διεθνείς bartender για guest shift.

BOX Η Γειτονιά του καφέ
Ένα από τα παραρτήματα του Coffee Island (22350102) βρίσκεται στην 28ης Οκτωβρίου. Πάρε στο σπίτι σου τη γεύση French Caramel (€6.45 τα 250gr), το εκλεκτό χαρμάνι που θα σου τρυπήσει τα ρουθούνια. Στον ίδιο δρόμο άνοιξε ένα από τα Coffee Brands (22350835). Δοκίμασε τη σπεσιαλιτέ του… (?????) Στον παράδρομο ανάμεσα στο Imperial Chinese και Γρηγόρης μικρογεύματα, βλέπεις ένα όμορφο παράρτημα του Starbucks (22354590). Τα cheesecake του (€4.90) θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τον καφέ σου. Στην απέναντι μεριά της Γεωργίου Γρίβα Διγενή, συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Νικολάου και κοντά στο Bennigan’s βρίσκεται το Wayne’s (22262200), μια εταιρεία από τη Στοκχόλμη. Συνόδεψε τον καφέ σου με ένα Black Forest cake (€3.70). Λίγο πιο κάτω και δίπλα στο Funky Vino συνεχίζει να επιβιώνει με την ίδια επιτυχία το Second Cup (22255457). Εδώ μάλιστα σου κερνούν μικρά brownies με ό,τι πάρεις. Μείνε στην ίδια μεριά, διασταύρωσε τα φώτα, συνέχισε στον ίδιο παράλληλο δρόμο της οδού Αγίου Νικολάου και θα φτάσεις στο Gloria Jean’s (22252134). Όποια εποχή και να πας, ένα παγωμένο coconut white chocolate ρόφημα (από €4.50) είναι πάντα καλοδεχούμενο. Στο διπλανό Costa Coffee (22352179) τα νέα frostinos γεύσης strawberry cheesecake ή caramel shortbread (από €4.75) θα σε αιχμαλωτίσουν.

Αθηνών - Σταυρού

Ο Στρόβολος έχει δημιουργήσει σιγά-σιγά τη δική του κοσμοπολίτικη οδό. Στις Αθηνών, Σταυρού και μερικούς παράδρομους θα βρεις τα πάντα. Την καρδιά μας κλέβουν ωστόσο τα φαγάδικα και μερικά καταστηματάκια που έχουν τη δική τους προσωπικότητα.
· Ανηφορίζοντας από τα φώτα του Δημαρχείου Στροβόλου προς τα πάνω μέσα στην Αθηνών θα συναντήσεις, από τα πρώτα καταστήματα στα αριστερά σου, το κατάστημα Σκουμπρής (22425603). Ένα μικρό παλιό αλλά διατηρημένο σπιτάκι το οποίο πωλεί φρέσκα και κατεψυγμένα κοτόπουλα, ολόκληρα, κομμένα, μπούτια, πόδια, φτερούγες, φιλέτα και κιμά, σε πολύ χαμηλές τιμές. Θα βρεις επίσης αβγά ελευθέρας βοσκής και ολόφρεσκες γαλοπούλες.
· Προχωρώντας λίγο παραπέρα, θα αντικρίσεις, στην απέναντι δεξιά γωνία, την παγωταρία Pahit Ice (22511112). Ένα κυπριακό brand παγωτού, που αποτελεί πλέον κλασική αξία, με ιταλικές γεύσεις η οποία στάθηκε η αφορμή για την εγκαθίδρυση τόσων άλλων καφεστιατορίων στην περιοχή.
· Λίγα βήματα πιο πάνω, στη δεξιά πλευρά του δρόμου δεν πρόκειται να χάσεις το καινούργιο καμάρι της περιοχής. Το B. R. Hub Pub and Eatery (22252825), έκανε την έκπληξη και απέδειξε πως η περιοχή είναι ιδανική για τη φιλοξενία μια πρώτης τάξεως pub με ποιοτικό φαγητό σε sports concept και value for money τιμές.
· Λίγο πιο πάνω, στα αριστερά σου μπες στο μικρό χρυσοχοείο-αρχυροχοείο του Γιώργου και της Ευτυχίας Λοΐζου (22510149, 22499753, 22313558, 99629225). Είναι από τους λίγους τεχνίτες σήμερα που φτιάχνουν ακόμα περίτεχνα χειροποίητα χανάπια, ρόδια, πιάτα, αμφορείς, κηροπήγια, στεφάνια και εκκλησιαστικά είδη.
· Λίγα βήματα πιο πάνω είναι το κατάστημα Be Happy (22513838, 99389805). Η graphic designer και ιδιοκτήτρια του καταστήματος μπορεί να σου σχεδιάσει προσκλήσεις, σουπλά τραπεζιών, ευχαριστήριες καρτελίτσες και ό,τι άλλο γραφικό χρειάζεσαι για ένα event.
· Συνεχίζοντας στα δεξιά θα δεις το καινούργιο κατάστημα Vanilla Bean Cakes (22003242) όπου φτιάχνουν απολαυστικότατες τούρτες με γεύσεις όπως red velvet, vanilla raspberry, lemon, vanilla oreo, chocolate ganache, nutella ή buttercream, καθώς επίσης και γλυκά κεράσματα τύπου cupcakes, brownies, cake pops και μπισκότα.
· Δίπλα του, στέκεται εδώ και χρόνια η λιλιπούτεια ταβερνίτσα Το Μινόρε της Φουκούς (22426533) που για χρόνια τώρα φτιάχνει καλής ποιότητας είδη σχάρας και μεζεδάκια. ΤΙΜΗ ΞΕΝΙΑ
· Η διαδρομή μας θα σε βγάλει σε ένα ‘δίστρατο’. Η αριστερή του μεριά αποτελεί συνέχεια της Αθηνών. Η δεξιά του ωστόσο, η οποία είναι στην ίδια σχεδόν ευθεία με τον πιο κάτω δρόμο είναι η Σταυρού. Σε αυτό το ‘δίστρατο’ λοιπόν βρίσκεται και η παγωταρία Greek Yogurt (22493111) με παγωτό φτιαγμένο από αυθεντικό γιαούρτι, ποιοτικά toppings αλλά και κρέπες.
· Εμείς συνεχίζουμε τη διαδρομή μας από τη μεριά της Σταυρού, όπου συναντούμε το γνωστό γυράδικο Σαλονικιός (22678000). Γαργαλιστικός και μυρωδάτος γύρος, χοιρινός και κοτόπουλου, σε ελληνική, κυπριακή πίτα και μερίδα, με υπέροχα συνοδευτικά και πατατούλες.
· Απέναντι, σε έναν πιο υπερυψωμένο χώρο, στεγάζεται η ταβέρνα Το Στέκι της Σταυρού (22105305). Εδώ θα ευχαριστηθείς διάφορα είδη σχάρας και λαχταριστούς μεζέδες.
· Ανάμεσα σε καταστήματα και σπίτια, προχωρώντας θα εντοπίσεις, στα αριστερά, το φαγάδικο-take away Μεσογειακή Νοστιμιά (22511222) με ποικιλία από νόστιμα φαγητά σχάρας.
· Δεν θα περπατήσεις και πολύ και θα δεις στα δεξιά σου το φημισμένο Goodburger (22490000). Συστάσεις δεν χρειάζονται. Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη ποικιλία burgers και λαχταριστών συνδυασμών γεύσεων.
· Πιο κάτω στην ίδια πλευρά, το Πρότυπο Κέντρο Κρέατος (22003822) δεν είναι απλά ένα κρεοπωλείο αλλά η καλύτερη λύση για τους πολυάσχολους που χρειάζονται καλό φαγητό χωρίς κόπο. Διαθέτει όχι μόνο ποιοτικό κρέας αλλά και νόστιμες ετοιμοπαράδοτες σεφταλιές, διάφορα μπιφτέκια, μαριναρισμένα σουβλάκια, έτοιμο γύρο και φρέσκο τραχανά τα οποία μπορείς να ψήσεις στο πι και φι στο σπίτι σου.
· Αν πάλι θες κάτι αυστηρά σε κοτόπουλο, λίγα βήματα πιο πέρα, βρίσκεται στην απέναντι μεριά το Roosters (22316061, 80002424) με τα φρεσκοτηγανισμένα του κομμάτια κοτόπουλου ή σχάρας, τα burgers του και διάφορα άλλα συνοδευτικά.
· Πέντε βήματα παραπέρα, ένα εντελώς εγκαταλελειμμένο σπίτι μετατράπηκε σε μια συμπαθέστατη σουβλακερί με τραπεζάκια. Στον Κάμπο-το σουβλάκι της Σταυρού (22252600) θα γευτείς διάφορα εύγευστα είδη σχάρας σε ελληνική, κυπριακή πίτα ή μερίδες, και σπιτικά ορεκτικά, τα οποία θα τα απολαύσεις σε φιλικό περιβάλλον.
· Στην άλλη μεριά του δρόμου, αρχίζει ένα block καταστημάτων. Την πρώτη θέση έχει πάρει το Cefe in (22316061) με καφέδες, διάφορα ζεστά ή κρύα ροφήματα, γλυκά και σνακ. Εδώ μπορείς να καπνίσεις και ναργιλέ.
· Δίπλα του το χαριτωμένο Kilikio (22444491, 22444493) σερβίρει ψαγμένα ζεστά και κρύα σάντουιτς, wrap, burgers, δημιουργικές σαλάτες, platters από σαντουιτσάκια, σούπες, φρουτοσαλάτες και γιαουρτάκια, γλυκά, smoothies, φρέσκους χυμούς, σπιτική λεμονάδα και διάφορα ροφήματα.
· Ένα νέο κατάστημα έκανε την εμφάνισή του στη μικρή πλατεία του δρόμου απέναντι από το σχολείο. Το Bubbleicious (22256060) από την Ελλάδα σερβίρει μια εντελώς καινοτομική ιδέα. Το Bubble Tea, ένα δροσιστικό ρόφημα με βάση το τσάι, με φυσικό πολτοποιημένο χυμό φρούτων, αραιωμένο με βάση του είδους του τσαγιού που προτιμάς προσθέτοντας στο τέλος το topping της επιλογής σου (bubbles ή jelly). Στα Bubbleicious tea bar επιλέγεις το αγαπημένο σου ρόφημα από τη μεγάλη ποικιλία Bubble Tea, Bubble Milk Tea, Bubble Milk Shakes, Bubble Cocktails και Bubble Chocolates.
· Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το Viviano (22255401). Ένα μικρό, ζεστό wine bar με αρκετές επιλεγμένες ετικέτες κρασιού και μπίρας, τα οποία θα ευχαριστηθείς με τη συνοδεία τυριών ή ολοκληρωμένου platter τυριών, σπιτικής πίτσας και νόστιμων nachos. Λειτουργεί ταυτόχρονα και ως κάβα με ποικιλία κρασιών από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Νότια Αφρική.
· Απέναντί τους υπάρχει ένα μικρό κατάστημα δώρων που σου προκαλεί χαμόγελο. Η συλλογή του The Smiley Shop (70001626) περιλαμβάνει παράξενα, έξυπνα δώρα με εναλλακτικές ιδέες που χωρούν σε κάθε σπίτι.
· Φεύγοντας από τη μικρή πλατεία με κατεύθυνση προς τα πάνω θα συναντήσεις στα δεξιά το κατάστημα Fine Gifts and Wine (22250555) με διάφορες ετικέτες από Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία. Διαθέτει ιταλικές σαμπάνιες, ελληνικό ούζο και τσίπουρο, σοκολάτες, αλλαντικά, τυριά, δώρα και αξεσουάρ.
· Προχωρώντας ευθεία, θα βρεις το Coffeeway (22510011). Ένα καφεπωλείο που πρωτοάνοιξε στο Κολωνάκι και ήρθε στην Κύπρο πριν από μερικά χρόνια για να μας μυήσει πιο βαθιά στην ιδέα του φρεσκοαλεσμένου καφέ φίλτρου και espresso με διάφορες γεύσεις.
· Πέντε βήματα πιο πέρα έχει πάρει θέση και το δημοφιλές La Croissanterie (22322008). Μικρό μεν υποκατάστημα αλλά αρκετό για να χωρέσει όλη την ποικιλία εδεσμάτων του από γαλλικά κρουασάν, πίτες γκουρού, με σφολιάτα ή φύλλο, μέχρι σάντουιτς, σαλάτες, γλυκά και ροφήματα.
· Στο ίδιο block καταστημάτων στεγάζεται και το Αρμένικες γεύσεις της Αδελίνας (70005654). Φτιάχνει με μαεστρία μυρωδάτα λαχματζούν, χαλουμωτές, πατατόπιτες, πίτα με τυριά, πίτα με αρμένικο παστουρμά, σπανακόπιτα, κούπες, πίτσα και τσεμπουρέκι με χοιρινό κιμά.
· Ένα παράρτημα των καταστημάτων γυαλιών ηλίου Ojo (22369869) βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη του κτηριακού block. Η καινοτομία τους είναι στο ότι αποτελούν την πρώτη κυπριακή αλυσίδα γυαλιών ηλίου που σχεδιάζονται στην Κύπρο, φτιάχνονται με τις καλύτερες πρώτες ύλες στο εξωτερικό και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες φημισμένες μάρκες.
· Στην απέναντι σειρά καταστημάτων θα δεις τον Βαρδάρη (22261212) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση πλέον με το Βαρδάρη στη Μπουμπουλίνας στη Λευκωσία. Φτιάχνει όμως και αυτός νόστιμο γύρο με κοτόπουλο, χοιρινό ή βοδινό κρέας, σε ελληνική και κυπριακή πίτα, με διάφορα πικάντικα συνοδευτικά.
· Όταν κοιτάξεις απέναντι στο σταυροδρόμι, από τη δεξιά πλευρά θα δεις το κατάστημα Prehistoric Treasures (22441250). Εδώ θα ανακαλύψεις διάφορα πετρώματα, ημιπολύτιμους λίθους, κοσμήματα, προϊστορικά κοχύλια και θαλάσσια είδη μέσα σε πέτρωμα και διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια, όλα με την αξία της ημιπολύτιμης πέτρας.
· Στον παράλληλο της Σταυρού, εκεί που ενώνεται με τη Γιαννιτσών, και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Περικλέους βρίσκεται το μοντέρνο μαγειρείο Γευσηκλέους (22252323). Σε ένα άνετο και γουστόζικο περιβάλλον, σερβίρει φαγητά σχάρας, κλέφτικο, τταβά, στιφάδο, αρνάκι στη λαδόκολλα, χοιρινό κότσι και άλλα διάφορα ποιοτικά κυπριακά και ελληνικά φαγητά φτιαγμένα με σπιτική φροντίδα και τα πιο αγνά υλικά.


For Coffee lovers
Αν είσαι λάτρης του διεθνές χαρμανιού, τότε η περιοχή σού δίνει μπόλικες επιλογές, φιλοξενώντας κυρίως γνωστές αλυσίδες.

Αν πάρουμε την ίδια διαδρομή, η πρώτη αλυσίδα που βρίσκεις στα δεξιά είναι το Gloria Jean’s (22311984). Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις τα chocolate American biscuits με peanut butter στο κέντρο (€2.85). Αρκετά πιο πάνω βρίσκεται στα δεξιά, απέναντι από το Δημοτικό της Σταυρού, το Costa Coffee (22317590). Πάρε μαζί με το ρόφημά σου τάρτα αμυγδάλου almond bake (€1.95). Σε απόσταση αναπνοής ξεπροβάλλει και το Coffee Beanery (22261118). Συνόδεψε τον καφέ σου με παγωτό γιαούρτι μαζί με οποιοδήποτε topping θέλει η ψυχή σου. Τώρα (σε προσφορά) €3.50 το κυπελάκι. Στα φώτα τροχαίας στα αριστερά θα εντοπίσεις και το Coffee Island (22318650). Αυτή η εταιρεία που κατέκτησε το νησί στάθηκε η αφορμή, με το πρώτο καταστηματάκι που άνοιξε πρώτα στη Σταυρού -πριν μεταφερθεί στον υφιστάμενο χώρο-, να τολμήσουν οι υπόλοιπες αλυσίδες να ανοίξουν στην περιοχή. Δοκίμασε νέο καφέ από το microfarm project της Coffee Island από (€1.30). Δίπλα σχεδόν είναι το Pacific Coffee Company (22316040). Μια από τις σπεσιαλιτέ του είναι το caramel swirl chillino (δεν ήθελαν να δώσουν τιμή). Στο απέναντι Presse Caf? (77773773) μπορείς να βρεις μέχρι και nachos (€????). Στην παράλληλη οδό Περικλέους, στο Arabica Coffee Shop (22261100) θα απολαύσεις το signature drink τους, pralines and creams (€3.95).