Παρουσία 60 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Ανθρωπιστικής Βοήθειας.
O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ήδη ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του Προέδρου να παρακάθεται στη Σύνοδο
#Cyprus delegation headed by President @AnastasiadesCY in #Turkey for the 1st world humanitarian summit, #WHSummit pic.twitter.com/onWM5mUweU
— NikosChristodoulides (@Christodulides) 23 Μαΐου 2016
Ακολούθησε και δεύτερο tweet με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνομιλεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο
#Cyprus President @AnastasiadesCY and Chancellor Merkel, World Humanitarian Summit, #Turkey, #WHSummit pic.twitter.com/lqjYpEgA6D
— NikosChristodoulides (@Christodulides) May 23, 2016
Διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Λιβάνου και η επερχόμενη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο ΥΠΕΞ και ακολούθως σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με πλούσια ημερήσια διάταξη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας θα απασχολήσουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου.
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η μέχρι τώρα εφαρμογή της και τα επόμενα βήματά της αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση, που θα έχει στις 18.00 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η στάση της Άγκυρας είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία είναι, μέχρι στιγμής, ένα από τα βασικότερα βήματα, που έχει κάνει η Ε.Ε. για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.
Εκτός του προσφυγικού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν και το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ηρεμίας στην περιοχή, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω προώθηση αποφάσεων που σχετίζονται με τομείς της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, όπως προκύπτουν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη.
Σημαίνουσες προσωπικότητες στη Σύνοδο
Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, με κύριο στόχο τη δημιουργία συναίνεσης μεταξύ όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ και των διεθνών ανθρωπιστικών Οργανισμών για τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου διεθνούς ανθρωπιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών επιλέγηκε η Τουρκία για να φιλοξενήσει τη Σύνοδο, καθώς αποτελεί κέντρο της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και είναι κοντά στην Ασία.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Εμίρης του Κουβέιτ, Αλ Αχμέτ Αλ Σαμπάχ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρουτ, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχάμεντ Γιουσούφ και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ταμάμ Σελάμ.
Περισσότερες από 125 χώρες και πέντε χιλιάδες σύνεδροι θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο.
Συγκεκριμένα θα παραστούν επικεφαλής διεθνών πολυμερών Οργανισμών, εκπρόσωποι κοινοτήτων, που έχουν επηρεαστεί από κρίσεις, Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) από τον ιδιωτικό τομέα, επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι της Νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ακαδημαϊκοί.
Aπώτερος σκοπός της Συνόδου είναι η καλύτερη πρόβλεψη και διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, είτε αυτές προέρχονται από φυσικές καταστροφές, είτε από συγκρούσεις, καθώς και η πιο αποτελεσματική προσφορά ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, μέσω της ανάληψης σχετικών δεσμεύσεων από τους συμμετέχοντες.
Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η βία, που αντιμετωπίζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι διαμάχες, που τους επηρεάζουν και θα αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά.