Για την προσήλωση του ΔΗΣΥ στην πορεία υπευθυνότητας για να επανέλθει η ελπίδα και να γίνουν πράξη οι προσδοκίες του λαού, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανεργίας στην Κύπρο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τη Eurostat.
Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην οικονομία είναι η ανεργία και ως εκ τούτου είναι στην προτεραιότητα του ΔΗΣΥ οι πολιτικές που θα δημιουργήσουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Όμως κάθε μέρα υπάρχει μια καλυτέρευση» δήλωσε, αναφέροντας ότι τα τελευταία τρία σκληρά χρόνια ένας στους τέσσερις άνεργους βρήκε δουλειά. «Έχουμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανεργία είχε φτάσει το 16%, σήμερα είναι στο 12%. Δεν πανηγυρίζουμε, στόχος μας είναι να βρουν δουλειά όλοι οι Κύπριο εργαζόμενοι» πρόσθεσε και κάλεσε όλους σε συστράτευση έτσι ώστε να δημιουργηθεί το φιλικό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε σύγκριση των στατιστικών που αφορούν την ανεργία με αυτά της πενταετίας 2008-2013, αναφέροντας ότι την περίοδο που «είχαμε αριστερές πολιτικές, ευαίσθητες προς τους εργαζόμενους, φιλολαϊκές, το αποτέλεσμα ήταν από το 3,6% να σκαρφαλώσει στο 16%, πενταπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε 5 χρόνια». Και πρόσθεσε ότι μέσα σε 3 χρόνια από το 2013 μέχρι σήμερα ένας στους τέσσερις ανέργους βρήκε δουλειά.
«Για να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο χρειάζεται να συνεχίσουμε στη σωστή πορεία και η κοινωνία θα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσουμε αυτό το σωστό δρόμο ή θα επιλέξουμε τις πολιτικές των περασμένων χρόνων» συμπλήρωσε και δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει σταθερός σε αυτή την πορεία της υπευθυνότητας «για να ξαναφέρουμε ξανά την ελπίδα, το χαμόγελο και να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες του λαού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η μείωση της ανεργίας μπορεί αν οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης Κυπρίων νέων στο εξωτερικό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι πρόκειται για ένα μύθο και πως αν εξετάσει κάποιος τις στατιστικές της Eurostat και της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου υπάρχουν δεδομένα μέχρι το 2015, «το εργατικό δυναμικό που είναι στην απασχόληση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2012». «Αυτά λέει η στατιστική και άλλα λέει η προπαγάνδα» πρόσθεσε.
Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενδεχομένως να παρουσιάζεται μια ωραιοποιημένη εικόνα και πως η πραγματικότητα την οποία ζουν πολλά μέλη της κοινωνίας είναι εντελώς διαφορετική, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά και ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στα 3 πιο δύσκολα χρόνια της κυπριακής οικονομίας ένας στους τέσσερις ανέργους δεν είναι πλέον άνεργος». «Αυτό δεν μας εφησυχάζει, ούτε ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, ούτε δικαιούμαστε να πανηγυρίζουμε, αλλά από την άλλη θέλετε να πάμε πίσω στις παλιές πρακτικές των δήθεν αριστερών πολιτικών που πολλαπλασίασαν την ανεργία, τον καιρό που δεν υπήρχαν πολικές λιτότητας;» είπε και πρόσθεσε ότι τώρα με τις πολιτικές νοικοκυρέματος τα πράγματα σιγά σιγά καλυτερεύουν.
«Κι είναι εδώ το δίλημμα το πραγματικό. Θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία των τελευταίων χρόνων; Που ενώ δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα υπάρχει μια αποκλιμάκωση; Ή θα προτιμήσουμε πάλι αριστερές πολιτικές που την ανεργία την έχουν εκτοξεύσει;» διερωτήθηκε.
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον του ΔΗΣΥ ότι συνεχίζει να στηρίζει τους προνομιούχους, ο Αβέρωφ Νοεφύτου είπε ότι ένα είναι το γεγονός, ότι οι πολιτικές της περασμένης πενταετίας (2008-2013) «την τάξη που διέλυσαν είναι τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας».
Είπε ότι το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης δαιμονοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, «χτύπησαν την επιχειρηματικότητα και δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες αρνητικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι καθημερινά ο ΔΗΣΥ δίνει τη μάχη να περάσει μια φιλοσοφία κατανοητή, «αν θέλουμε κοινωνικό κράτος σωστό, χρειαζόμαστε έσοδα, αν θέλουμε να μειώσουμε την ανεργία χρειαζόμαστε επενδύσεις, θέλουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξαναδραστηριοποιούνται για να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας και μέσα από το λογικό κέρδος να πληρώνονται οι φόροι για να έχει έσοδα το κράτος και να ενισχύεται η κοινωνική πολιτική».
Για να προσθέσει ότι «ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην κρίση είναι και οι πρακτικές των κυβερνήσεων των προηγούμενων πενταετιών οι οποίες προ των εκλογών έβαζαν το χέρι στις τσέπες των φορολογουμένων ή έπαιρναν δανεικά για να αγοράζουν ψήφους, για άγρα ψήφων, αύξαναν τις δαπάνες, έδιναν παροχές πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και της οικονομίας» αλλά και πως σήμερα «έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κυβερνών κόμμα που εγκαταλείπει αυτές τις πρακτικές».
«Γινόμαστε δυσάρεστοι αλλά θεωρώ εθνικά ωφέλιμοι. Δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανένα. Είμαστε τουλάχιστο το ίδιο κοινωνικά ευαίσθητοι αλλά είμαστε παράλληλα και πραγματιστές. Η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να μετατρέπεται και σε αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
Απελευθέρωση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους πολίτες
Ερωτηθείς σε σχέση με τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να προβαίνει σε θετική εισήγηση για το εν λόγω ζήτημα έστω και αν η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη σχετική συμφωνία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο για να δούμε και να μελετήσουμε τη σχετική έκθεση».
«Απλώς να αναφέρουμε ότι η Τουρκία έχει 72 υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και κυπρογενείς υποχρεώσεις όπως η άνευ διακρίσεων εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής έναντι και της Κύπρου, της αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όπως επίσης η εφαρμογή ενιαίας πρακτικής και μη απαίτησης για θεώρηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, της αναγνώρισης όλων των διαβατηρίων και της ενιαίας πρακτικής για όλα τα κράτη μέλη. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα κυπριακά διαβατήρια όπως αναγνωρίζει τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά» είπε και ανέφερε πως δεν μπορεί να έχει απαίτηση η Τουρκία οι Τούρκοι υπήκοοι να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά ο Κύπριος αν θέλει να πάει στην Τουρκία να περνά μέσα από διαδικασίες μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είπα και χτες, θα το πω και σήμερα, πολλές φορές η Ευρώπη κρύφτηκε πίσω από την Κύπρο» συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ