Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου επανέλαβαν σήμερα την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε μετά το σημερινό γεύμα των θρησκευτικών ηγετών με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Peter Weiderud, συντονιστής του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Κυπριακό, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο
 
O κ. Weiderud, o οποίος είναι Διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια, είπε ακόμη πως οι θρησκευτικοί ηγέτες επανέλαβαν την επιθυμία τους για ελεύθερη πρόσβαση στους θρησκευτικούς χώρους του νησιού, σημειώνοντας πως παρά τα πρακτικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ανέφερε εξάλλου πως αποφασίστηκε όπως έχουν συναντήσεις επί τακτικής βάσης.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γεύματος στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της σουηδικής πρεσβείας. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής Talip Atalay, o Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου Soueif, o Αρχιεπίσκοπος της Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Nareg, o Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο Jerzy Kraj καθώς και ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Klas Gierow. 
 
Προηγήθηκε μονόωρη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κ. Ακιντζί προσήλθαν στο Λήδρα Πάλας λίγο πριν την έναρξη του γεύματος.
 
Ο  κ. Weiderud είπε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν προχωρήσει πολύ από την έναρξη της διαδικασίας του θρησκευτικού διαλόγου το 2009, η οποία είναι υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας. “ Εκείνη την εποχή οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν μιλούσαν μεταξύ τους, μόνο ο ένας για τον άλλο και τις κοινότητές τους”, αφού, είπε, η “διένεξη άρχισε το 1963”.
 
Το Κυπριακό δεν είναι μια θρησκευτική διένεξη, αλλά η θρησκεία και η ελευθερία της θρησκείας έχουν γίνει θύματα της διένεξης, είπε ο κ. Weiderud.
 
Σημείωσε ότι η θρησκεία μερικές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τη διένεξη στο νησιού.
 
Η ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, ως μέρος των δικαιωμάτων του ατόμου, περιλαμβάνει ελευθερία για, καθώς και την ελευθερία από, και την ελευθερία να επιλέξουν τη θρησκεία, η οποία συμπεριφέρεται στο κάθε άτομο με τον ίδιο σεβασμό. Επειδή η θρησκεία αποτελεί μέρος της διαίρεσης, το Κυπριακό έχει δυσχεράνει την ανάπτυξη μιας πλήρης αντίληψης της ελευθερίας της θρησκείας και στις δύο κοινότητες.
 
Η προθυμία σήμερα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για να συναντηθούν με τους θρησκευτικούς ηγέτες στο Λήδρα Πάλας δίνει μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για την προώθηση της κοινής ατζέντας για την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, αλλά και πως η θρησκεία και ο διάλογος των θρησκευτικών ηγετών μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στο νησί και αυτό σε μεγάλο βαθμό υπήρξε το επίκεντρο των συνομιλιών σήμερα στο Λήδρα Πάλας, ανέφερε ο κ.  Weiderud.
 
Κατά τη συνάντηση, οι θρησκευτικοί ηγέτες επανέλαβαν το αίτημά τους για ελεύθερη πρόσβαση για τη λατρεία, τη συντήρηση, ανακαίνιση και αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων τους και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής.
 
Επανέλαβαν επίσης και αποφασίστηκε όπως έχουν τακτικές συναντήσεις, όταν χρειάζεται μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
 
Ανέφερε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία, κάτι που υπογραμμίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν τους πέρσι τον Φεβρουάριο. “Την επανέλαβαν και σήμερα και προσέφεραν την ισχυρή υποστήριξή τους προς τους ηγέτες της κοινοτήτων στην εργασία που επιτελούν”.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Weiderud είπε ότι η θέση αρχής για πρόσβαση σε όλους τους χώρους λατρείας έχει συζητηθεί όχι μόνο σήμερα αλλά συνεχώς από τους θρησκευτικούς ηγέτες. Αυτό, είπε, είναι πλήρως κατανοητό από τους ηγέτες της κοινοτήτων το οποίο συμμερίζονται πλήρως. “Αυτή είναι μια βασική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα ωστόσο που πρέπει να επιλυθούν για να γίνει αυτό. “Μερικά από αυτά τα θέματα θα πάρουν χρόνο να λυθούν και είναι σημαντικό να εξευρεθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για να γίνει αυτό”. Μερικά από αυτά, είπε, έχουν συζητηθεί σήμερα αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να επεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τα πρακτικά προβλήματα, είπε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της διένεξης και της διαίρεσης και γι`α υτό “υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα για τους τόπους λατρείας. Μιλάμε αρκετές εκατοντάδες χώροι λατρείας και μνημεία όπου υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση και περιορισμοί και στις δύο πλευρές. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο και πιο βιώσιμο τρόπο”, είπε ο κ. Weiderud.
 
Ανέφερε επίσης ότι το θέμα των προσφύγων έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των θρησκευτικών ηγετών και όλοι κατανοούν ότι η ανθρωπότητα έρχεται πρώτη σε μια κατάσταση κρίσης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει αποφασιστεί κάτι αφού είναι η πρώτη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών με τους πολιτικούς ηγέτες, ο κ. Weiderud είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε από την πρώτη συνάντηση να δοθούν λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε.
 
Αυτή, είπε, ήταν μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων και αντιλήψεων και να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου και μια ελπίδα για λύση. Σε αυτό όλοι συμφωνούν. Συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα αλλά παρέπεμψε στους θρησκευτικούς ηγέτες και τους πολιτικούς ηγέτες να τα ανακοινώσουν σε εύθετο χρόνο.
Πηγή: ΚΥΠΕ