Αναζωπυρώνεται ο προβληματισμός για την επάρκεια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
 
Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί το στόχο της επιδιωκόμενης λύσης από το 1977, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979, ενώ στηρίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Η επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επίλυση του προβλήματος στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Λύση, που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων. Πρέπει επίσης να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.
 
Αμφισβήτηση...
 
Ωστόσο, η αμφισβήτηση του συγκεκριμένου πλαισίου λύσης βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα συζήτησης ενώ χαρακτηρίζεται από τους διαφωνούντες ως «θνησιγενής» και «ρατσιστική» διευθέτηση, που οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η ΔΔΟ διχάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ τελευταίο «πλήγμα» αποτέλεσε η απόφαση της ΕΔΕΚ, η οποία απέρριψε καθολικά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με το ΚΣ ΕΔΕΚ, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τείνει να προσλάβει περιεχόμενο, ρατσιστικό, προάγει τον εθνοτικό και κοινοτικό διαχωρισμό, εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία και καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. 
 
Μαυρογιάννης: Είναι η κατάλληλη ώρα; 
 
Το σεβασμό του προς την απόφαση της ΕΔΕΚ, η οποία «αποκήρυξε» την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία εξέφρασε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογάννης, διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση ότι πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσον αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέτουμε εκ νέου θέμα καταλληλότητας του πλαισίου λύσης.
 
Διζωνικότητα δεν είναι όλα αυτά τα οποία ισχυρίζεται η Τουρκία και δεν οδηγεί ούτε σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε πρόκειται για μια θνησιγενή «διευθέτηση», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
 
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σημαίνει δύο περιοχές με πολιτική ισότητα και όχι διχοτόμηση, σημείωσε.
 
Σημειώνεται ότι η διευκρίνιση για πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι απαραίτητη διότι η Τουρκία προσδίδει στον όρο το περιεχόμενο που τη βολεύει, υπονοώντας  την ισότητα δύο κρατών και μιλά σχεδόν για πλήρη αριθμητική ισότητα σε όλα.
 
Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρέπει να ξεκινάμε την προσπάθεια υιοθετώντας τον ορισμό που δίνει η τουρκική πλευρά στον όρο ΔΔΟ, ανέφερε ο διαπραγματευτής, προσθέτοντας ότι στόχος δεν είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η λύση του προβλήματος μας.
 
«Είναι όμως αυτή η κατάλληλη στιγμή για να αμφισβητήσουμε το πλαίσιο λύσης, το οποίο έγινε αποδεκτό μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα  σε μια περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ο Μουσταφά Ακιτζί;», διερωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης.
 
Να μην ξεκινούμε τη διαδικασία αποδεχόμενοι τους διχοτομικούς ορισμούς, που δίνει η Τουρκία, τόνισε ο Αντρέας Μαυρογιάννης.