Τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τι θέλει στο Κυπριακό κάλεσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι ο ίδιος ακόμα δεν έχει καταλάβει τι θέλει ο ΠτΔ στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου εφ` όλης της ύλης, στην αρχική του τοποθέτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ότι δύο χρόνια μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη «τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά» καθώς «δεν έγινε κατορθωτό να ξεκινήσουν ακόμη ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και «η κατοχική Τουρκία, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο, γίνεται ολοένα πιο προκλητική και επιθετική, ενώ παρουσιάζεται ως η πλευρά που επιθυμεί και επιδιώκει τη λύση».

«Καταθλιπτική η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία»
Για την οικονομία, είπε ότι δύο χρόνια μετά, η κατάσταση είναι καταθλιπτική για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. «Η ανεργία είναι πάνω από 16%. Σε αυτήν δεν υπολογίζεται ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από όσους έρχονται να εργαστούν στην Κύπρο. Δεν υπολογίζεται επίσης ο αριθμός των Ευρωπαίων εργαζόμενων που εγκαταλείπουν το νησί. Με όλους αυτούς ο αριθμός θα πλησίαζε το 23%. Στους δε νέους η ανεργία βρίσκεται στο 35%. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 30%, οδηγώντας στη μιζέρια μεγάλη μερίδα του λαού. Το αποτέλεσμα είναι 29% να ζει γύρω από το όριο της φτώχειας» είπε, λέγοντας ότι «η απορρύθμιση εργασίας είναι το άλλο μεγάλο `επίτευγμα` των κυβερνώντων που μας επιστρέφει στον εργασιακό μεσαίωνα».

«Η ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων οδήγησε χιλιάδες δανειζόμενους να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους» πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα ότι «πιστές στη φιλοσοφία τους η Κυβέρνηση και η Τρόικα και σε αυτή την περίπτωση προστατεύουν τα συμφέροντα των τραπεζών κι όχι των μικροοφειλετών που έπεσαν θύματα των δικών τους αποφάσεων, προωθώντας τις εκποιήσεις της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης» και ότι «την ίδια στιγμή, προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών δημόσιας ωφελείας που στήριξαν διαχρονικά το κυπριακό κράτος και την ασφάλεια του, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό».

Το ΑΚΕΛ σίγουρα αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης
Σε ερώτηση κατά πόσο το ΑΚΕΛ λησμονεί ότι ήταν επί διακυβέρνησης του που ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο και κατά πόσο εκτιμά ότι μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση έχει και το ίδιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ σίγουρα αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης, υπενθύμισε ωστόσο μια σειρά από γεγονότα τα οποία, όπως είπε, ξεχνιούνται με τη μεγαλύτερη ευκολία.

«Τότε η Κυβέρνηση Χριστόφια με τη στήριξη του ΑΚΕΛ αλλά και το ίδιο το ΑΚΕΛ είχαν αναλάβει επανειλημμένες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης. Δεχθήκαμε ισοπεδωτική κριτική από τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης γι΄ αυτό» ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι η τότε αντιπολίτευση απέτρεψε την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών τις οποίες είχε προωθήσει η τότε Κυβέρνηση στη Βουλή, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα να αυξήσει τα έσοδα της και με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν δεδομένα τα οποία οδήγησαν σε πολύ αρνητικές συνθήκες και τα οποία κληρονόμησε η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ.

«Έχουμε τις δικές μας ευθύνες, όμως το μνημόνιο που συζητούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας με την Τρόικα και το οποίο το Eurogroup δεν δέχτηκε να υιοθετήσει, δεν περιελάμβανε κούρεμα καταθέσεων, ούτε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ούτε αύξηση τους εταιρικού φόρου ούτε και άλλα πολλά μέτρα» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου 2013 είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που πρότεινε και τις ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση του εταιρικού φόρου και πολλά άλλα μέτρα για να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων».

Σε ερώτηση πώς το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρακτικά τις ευθύνες του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πολιτική ευθύνη αναλαμβάνεται με τις πολιτικές συνέπειες που δέχεται κάθε πολιτικό κόμμα. «Χάσαμε τις προεδρικές εκλογές, στις ευρωεκλογές περιοριστήκαμε στο 27%, θεωρώ ότι ο κυπριακός λαός μας τιμώρησε, θεωρώντας ότι είχαμε μερίδιο της ευθύνης» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος ο κυπριακός λαός θα κατανοεί ότι το ΑΚΕΛ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του και θα αγκαλιάσει ξανά το ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς πότε έμαθε το ΑΚΕΛ για το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μελετούσαν το ενδεχόμενο κουρέματος, πώς αντέδρασε το ΑΚΕΛ και πότε το δημοσιοποίησε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επίσημα το θέμα του κουρέματος τέθηκε με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και ότι προηγουμένως αιωρείτο στον αέρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θέλω να υπενθυμίσω σε αντίθεση με τα όσα λέει ο ΔΗΣΥ στη χτεσινή του ανακοίνωση ότι είχα προβεί σε επανειλημμένες δηλώσεις πολύ νωρίτερα από τις 8 Φεβρουαρίου που λέει ο κ. Προδρόμου γύρω από το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί επιβολή κουρέματος καταθέσεων. Είχα προειδοποιήσει γι' αυτό το ενδεχόμενο από τις 17 Ιανουαρίου όταν ήμουν σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και από τότε σε αρκετές περιπτώσεις λέγοντας ότι κούρεμα καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία».

Διερωτήθηκε δε πως με δεδομένο ότι επιχειρείται να περάσει η αντίληψη ότι είναι περίπου η Κυβέρνηση Χριστόφια που συζήτησε αυτό το θέμα και ότι το βρήκε μπροστά του ο κ. Αναστασιάδης, γιατί ο κ. Αναστασιάδης ένοιωθε την ανάγκη προεκλογικά να διακηρύττει έντονα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κούρεμα καταθέσεων. Είπε ακόμη ότι ο κ. Σαρρής παραδέχτηκε σε συνέντευξη του ότι εκείνο το νομοσχέδιο που είχε υπογράψει ο Βάσος Σιαρλή δεν αφορούσε το κούρεμα ως τέτοιο αλλά ήταν ένα γενικό πλαίσιο το οποίο ήταν υποχρεωμένες όλες οι χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν και το οποίο αφορούσε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και ότι υποχρεώθηκαν όταν ανέλαβαν την Προεδρία να προωθήσουν στη Βουλή ένα δεύτερο νομοσχέδιο για να προχωρήσουν στο κούρεμα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι ο πρώην Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, καταθέτοντας στη Διερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, είχε πει ότι στη Σύνοδο της ΕΚΤ στις 4 του Μάρτη ενημερώθηκε από τον κ. Ντράγκι ότι συζητείτο εάν τέτοιο ενδεχόμενο και πως τηλεφώνησε αμέσως στον ΠτΔ ενημερώνοντας τον γι` αυτό το ενδεχόμενο. «Στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό για να μεταβεί ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup και διερωτώμαι ειλικρινά γιατί ο κ. Αναστασιάδης ένοιωσε την ανάγκη να είναι εκεί  καθώς δεν είχε κανένα λόγο να είναι εκεί, ο κ. Αναστασιάδης μας είπε ότι για να αποφύγει το ενδεχόμενο να του θέσουν πρόταση για κούρεμα ότι θα πάει με 1+2 προτάσεις, οι οποίες όταν τις ανέλυσε ήταν 7. Και τον ρώτησα αν του είπε κάποιος ότι θα του θέσουν θέμα κουρέματος.

Αρνήθηκε ο κ. Αναστασιάδης με ένα τρόπο όχι τόσο πειστικό και έγνεψε από απέναντι ο κ. Σαρρής με ένα τρόπο καταφατικά ότι ανησυχούσαν. Και αυτό το λέει ο κ. Σαρρής σε τηλεοπτικό σταθμό σε συνέντευξη του ότι τους είχε λεχθεί ότι θα τους έθεταν κούρεμα καταθέσεων. Και επειδή λέγονται πολλά, θα ήθελα ο κ. Προδρόμου να διαψεύσει τον κ. Αναστασιάδη και όχι να διαψεύδει με τον πιο εύκολο τρόπο την αντιπολίτευση. 19 του Μάρτη όταν επέστρεψε από το Eurogroup o κ. Αναστασιάδης πήγε στη Βουλή να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών και όταν ρωτήθηκε από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους απάντησε: `η θέση της Λαγκάρντ ήταν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου αν δεν υπήρχε bail in και η αξίωση περικοπών ήταν από 40% μέχρι 60%. Και είπα: αυτό είναι αδιανόητο, ζητάτε από εμάς 15 μέρες Κυβέρνηση αυτά που δεν ζητήσατε ποτέ από κανένα προηγουμένως`. Και η απάντηση βεβαίως είναι ότι τα είχαν εγείρει αλλά δεν υπήρχε τρόπος συνεννόησης και ως εκ τούτου σταμάτησαν τις διαβουλεύσεις αναμένοντας να εκλεγεί νέα κυβέρνηση για να προβάλουν αυτές τις αξιώσεις» είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα φαινόμενα διαπλοκής και κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει προβεί στη δική του αυτοκριτική γύρω από αυτά τα θέματα αλλά και ποια μέτρα έχουν ληφθεί, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι όλοι έχουν ευθύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής «και τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και ΜΜΕ», προσθέτοντας ότι χρειάζεται συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πάταξη αυτών των φαινομένων και το πιο ισχυρό μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να σταλεί είναι με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός αλλά και τη λήψη νομοθετικών μέτρων που θα περιορίζουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να καταχράται τη θέση του, ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει όπως δημοσιοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Μελών του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ιδιαίτερα, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος ως ΓΓ θα δώσει όχι μόνοι τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά και την εξέλιξη τους τα τελευταία χρόνια από το 2008 μέχρι σήμερα και πως αυτά έχουν αποκτηθεί.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χτεσινό «τελεσίγραφο», κατά το δημοσιογράφο, της ΕΕ για την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων αλλά και σε σχέση με δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο ότι αγνοήθηκε το ενδιαφέρον επενδυτικών κολοσσών για απόκτηση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι υπήρξαν και άλλες προτάσεις που η Κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει, πρόσθεσε ωστόσο πως χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία δεν θα ήταν σοφό να ασκηθεί κριτική. «Θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε και το συγκεκριμένο το οποίο αναφέρεται αλλά και άλλες περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας και θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις από την πλευρά της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές ηχούν πολύ περίεργα, καθώς η ΕΕ αν όντως ενδιαφέρεται να βοηθήσει μια χώρα τότε δεν μπορεί να τις αποστέλλει τελεσίγραφα. «Δεν έχουμε την απαίτηση να μας χαρίσει λεφτά η ΕΕ ή να μην αποπληρώσουμε τα δάνεια που έχουμε πάρει. Απαιτούμε όμως περιθώρια τέτοια που θα μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε πολιτικές που από τη μια θα μας βοηθήσουν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας και από την άλλη δεν θα επιβαρύνουν τον κόσμο με ασήκωτα βάρη και δεν θα οδηγούν σε φτωχοποίηση και ανέχεια τον κυπριακό λαό» δήλωσε.

Κυπριακό
Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς μπορεί να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Ιούλιο του 2013, έχει υποβάλει πολλές προτάσεις στον ΠτΔ οι οποίες δεν εισακούστηκαν. «Είχαμε προτείνει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν σταματήσει, προειδοποιώντας ότι αν δεν το έπραττε θα έδινε την ευκαιρία στον κ. Έρογλου να ξεφύγει από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Χάσαμε εφτά μήνες και τελικά καταλήξαμε εκεί που τον είχαμε προειδοποιήσει, σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν υποδεέστερο από το πλαίσιο που είχαμε προηγουμένως» ανέφερε. «Ο ΠτΔ επέμενε να κατατεθούν θέσεις από την αρχή. Του είπαμε το μόνο που θα πετύχεις είναι να διευρύνεις το χάσμα. Δυστυχώς αυτό έγινε. Διευρύνθηκε το χάσμα τον Ιούλιο του 2014 με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των θέσεων από τις δύο κοινότητες» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΠτΔ ούτε και στην περίπτωση της έκδοσης της NAVTEX εισάκουσε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, επιλέγοντας να κάνει τη δική του δήλωση, αποσπασματικά δίχως να είναι ολοκληρωμένη. «Το αποτέλεσμα είναι να επανεκδοθεί η NAVTEX, να συνεχίζεται το αδιέξοδο και στη συνέχεια βέβαια υιοθέτησε σε σκόρπιες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όλα εκείνα που είχαμε προτείνει» πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει ο ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι επιβάλλεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε είτε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Και εμείς θα τον στηρίξουμε σε μια τέτοια διαδικασία, με προϋπόθεση ότι θα βασιστεί σε αρχές και σε ένα υπεύθυνο τρόπο διαχείρισης των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επίκειται επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση απολύτως γι` αυτό το θέμα και πως ο ΠτΔ δεν τους έχει πει τίποτε απολύτως, ούτε και στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει αναφέρει κάτι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανέφερε ακολούθως πως μια διαδικασία από μόνη της δεν μπορεί να αποτελεί κίνδυνο και πως αυτό εξαρτάται από το περιεχόμενο που θα έχει η διαδικασία.

Σε ερώτηση για τη στάση των κομμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν απορρίπτουν τα περισσότερα κόμματα τη ΔΔΟ και σίγουρα δεν την απορρίπτει ο κυπριακός λαός και πρόσθεσε πως «εκείνος που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει στο Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τα πολιτικά κόμματα έχουν θέσεις και είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο ΠτΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει, πρέπει να ακολουθήσει με συνέπεια αυτή τη γραμμή που θα αποφασίσει για να ξέρουμε προς τα που πάμε. Μέχρι σήμερα εγώ δεν έχω καταλάβει τι θέλει ο ΠτΔ στο Κυπριακό» δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ