Την ευγνωμοσύνη για τη στάση της Κύπρου αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην εξοχική του κατοικία, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.
Πρόκειται για σκάφη μας, που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας, είπε ο κ. Πούτιν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εργαστεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών, προς επίτευξη των κοινών στόχων αλλά και προς όφελος όλων των λαών.
Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε εξάλλου την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ρωσική στάση.
Οι εναρκτήριες δηλώσεις των δύο προέδρων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσαν σήμερα, στη Μόσχα, κοινή συνέντευξη Τύπου.
Β. Πούτιν: Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη θέση αρχών της
Στην εναρκτήρια του δήλωση ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις μας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σε μια εποικοδομητική και θετική ατμόσφαιρα.
Ανταλλάξαμε απόψεις για όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, για τα θέματα κλειδιά, διεθνή και περιφερειακά και χαράξαμε προσανατολισμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας.
Φέτος τον Αύγουστο θα κλείσουν 55 χρόνια από τη μέρα της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Οι ρωσοκυπριακές σχέσεις πάντοτε ήταν φιλικές και αμοιβαία επωφελείς. Η σημερινή συνάντηση το επιβεβαίωσε πλήρως.
Το διμερές θεσμικό πλαίσιο αριθμεί πάνω από 40 συμφωνίες. Μόλις υπογράφτηκε μια σειρά νέων εγγράφων μεταξύ των οποίων κοινό πρόγραμμα δράσης για το 2015-2017 που αποβλέπει ανάμεσα σε άλλα και στη δραστηριοποίηση της οικονομικής συνεργασίας.
Το 2014 οι εμπορικές ανταλλαγές δυστυχώς μειώθηκαν. Αυτό προκλήθηκε βασικά από συγκυριακούς παράγοντες, από πτώση τιμών πετρελαίου και ειδών πετρελαίου. Αρνητική επίδραση είχαν και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα μας. Μειώθηκαν κατακόρυφα οι προμήθειες των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.
Όμως είμαι πεπεισμένος ότι δρώντας από κοινού και έχοντας ένα κοινό στόχο μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση και να επαναφέρουμε τις κοινές μας ανταλλαγές στην τροχιά της ανάπτυξης.
Στον τομέα της επενδυτικής συνεργασίας παραδοσιακά έχουμε ψηλούς δείκτες, χωρίς να πω πάρα πολύ ψηλούς δείκτες. Η Κύπρος παίρνει τη δεύτερη θέση ως προς τον όγκο των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, 65 δις δολάρια».
Πρόσθεσε ότι «οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονται στα 33 δις δολάρια, πάνω από το 80% όλων των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο».
Επεσήμανε ότι «είπαμε πως θα ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τις τράπεζες και τις εταιρείες μας για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Από αυτή την άποψη υπολογίζουμε να δουλεύει δραστήρια η διακυβερνητική επιτροπή και το επιχειρηματικό συμβούλιο. Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Κύπρο για να ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης.
Παραχωρήσαμε μεγάλο σταθεροποιητικό δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ. Ανταποκριθήκαμε και αναδιαρθρώσαμε το δάνειο πάνω σε πιο επωφελείς όρους». Αναφέρθηκε επίσης στην αγορά από ρωσικής πλευράς ευρωομολόγων αξίας 750 εκ. ευρώ.
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα «θίξαμε και τα θέματα των ανθρωπιστικών επαφών και υπογράφτηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και πολιτισμού ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία συμφωνίας για αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων.
Πέρυσι γιορτάσαμε 50 χρόνια του συνδέσμου φιλίας των χωρών μας, στη Λευκωσία», είπε και πρόσθεσε ότι στο κρατικό Μουσείο Πούσκιν υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην Κύπρο η οποία, είπε, αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων. «Το 2014 επισκέφθηκαν την Κύπρο πάνω από 600 χιλιάδες Ρώσοι», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στα περισσότερα θέματα που συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «συμπίπτουν οι θέσεις μας». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είπε ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη θέση αρχών της για συνολική και δίκαιη διευθέτησης του Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η λύση να προέρχεται από τους ίδιους τους Κύπριους χωρίς έξωθεν παρέμβαση.
Τέλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «στους εορτασμούς με την ευκαιρία της αντιφασιστικής νίκης που θα γίνουν το Μάιο στη Μόσχα».
Ν. Αναστασιάδης: Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη δημόσια ευαρέσκεια μου για την πρόσκληση σας και την πραγματοποίηση της επίσκεψής μου στη Ρωσία, αλλά και τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την άκρως εποικοδομητική και δημιουργική μας συνάντησή.
Οι σημερινές διαβουλεύσεις έχουν εξαιρετικά σημαντική πολιτική και κοινωνικοοικονομική σημασία, και, πέραν των άλλων, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που η Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στο μεταξύ τους διάλογο και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους.
Σχέσεις που δεν επηρεάζονται από στρατηγικές συνεργασίες είτε της μίας είτε της άλλης χώρας, καθώς είναι αμοιβαία κατανοητό ότι τέτοιες επιλογές δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, τουναντίον αποσκοπούν στο να ενισχύσουν περαιτέρω τις παραδοσιακές και διαχρονικά ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη σημερινή μου συνάντηση με το φίλο Πρόεδρο είχαμε μια ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων σε μια σειρά θεμάτων, όπως:
(α) Το Κυπριακό (β) Τις διμερείς μας σχέσεις και την περαιτέρω ενίσχυση τους.
(γ) Τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το πρίσμα, βεβαίως, και της Ουκρανικής κρίσης. (δ) Διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου υπάρχουν κοινές έγνοιες, κοινή προβληματισμοί και κοινές ανησυχίες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, σημαντικό μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ανάμεσα στις χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση αρχών οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο του ίδιου προσωπικά όσο και του κυπριακού λαού για αυτή την αταλάντευτη και ανιδιοτελή στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η οποία επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη δήλωση σε σχέση με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, αλλά και πιο πρόσφατα με τις εποικοδομητικές της παρεμβάσεις στις διεργασίες για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.
Πρόθεση μου, ως έχω πράξει μέχρι σήμερα, είναι να συνεχίσω να τηρώ πλήρως ενήμερη τη Ρωσική Ομοσπονδία όσον αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις της πλευράς μας στη διαδικασία που αναπτύσσεται για εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε πως η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μια λύση που να δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην άστατη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Με το φίλο Πρόεδρο συζητήσαμε το ευρύ φάσμα των διμερών μας σχέσεων, όπου η επιπλέον υπογραφή 10 Συμφωνιών, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη του κοινού μας στόχου για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διαχρονικών και ιστορικών μας σχέσεων.
Την ίδια ώρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αναδιάρθρωση των όρων του διακρατικού δανείου προς την Κύπρο από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και τη χθεσινή επικύρωση του από την ολομέλεια της Ρωσικής Δούμας. Αυτό αποτελεί και ένα συμβολισμό της φιλίας που μας συνδέει.
Συζητήσαμε ασφαλώς τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους. Δυστυχώς, η Ουκρανική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ και τη δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις Μόσχας και Βρυξελλών είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τον καθένα.
Όπως γνωρίζετε η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία, ως το κατάλληλο μέσο για εκτόνωση της κρίσης. Ταυτόχρονα, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και της αποκατάστασης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε νόμιμου πολίτη της Ουκρανίας.
Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της επίλυσης της κρίσης με πολιτικά και όχι στρατιωτικά ή άλλα μέτρα, κάτι που εκφράζεται στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Μίνσκ μεταξύ του Προέδρου Πούτιν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Ολάντ και του Ουκρανού Προέδρου Ποροσένκο, τα αποτελέσματα της οποίας ευχόμεθα όπως θα τηρηθούν από όλες τις πλευρές.
Αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε τη σημασία της καθοριστικής συμβολής του Προέδρου Πούτιν στην επίτευξη και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μίνσκ.
Έχω μεταφέρει στον Πρόεδρο Πούτιν την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε το συντομότερο να αποκατασταθεί η στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών προς επίτευξη των κοινών στόχων.
Συζητήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση και τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία, η ξενοφοβία, ο θρησκευτικός διαχωρισμός και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πολιτικού ανασχηματισμού πολλών χωρών και την ίδια την έννοια της κρατικής υπόστασης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος εκείνο που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας επιδίωξη για θεμελίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Θεωρώ ότι η επίσκεψη μου στη Μόσχα αποτελεί ορόσημο στην παραπέρα ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κύπρου και τα αποτελέσματα της σημερινής μας συνάντησης επισφραγίζουν τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες - δεσμούς που άντεξαν στο χρόνο και τις όποιες προκλήσεις- καθιστώντας υποδειγματικό το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών και των Κυβερνήσεων μας.
Για άλλη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον πρόσωπο σας και την Κυβέρνηση σας, στο ρωσικό λαό, αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται στη χώρα μου, για την επίδειξη από μέρους και δικής σας και δική τους, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Κύπρο.
Σας ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, κ. Πρόεδρε, για την πρόσκληση, τη σημερινή μας συνάντηση και τη θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε και εύχομαι σύντομα να σας συναντήσω και στην Κύπρο».