Με στόχο να προβληματίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, για το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε διάσκεψη τύπου που παραχώρησε σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, απηύθυνε τρία ερωτήματα κάνοντας ουσιαστικά επίκληση στη λογική.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές, ότι στόχος του ιδίου είναι να απαλλάξει όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα τις νέες γενιές που αποτελούν το μέλλον της χώρας, από το αναχρονιστικό βάρος του να είναι αναγκασμένη να ζουν σε μια διαιρεμένη πατρίδα στην οποία δεν απολαμβάνουν τις βασικές ελευθερίες που όλοι οι Ευρωπαίοι δικαιούνται και αξιώνουν.

Αφού παρέθεσε μια σειρά γεγονότων για το πώς τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τρία πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

α. Γιατί έξι μέρες πριν την επανέναρξή του δικοινοτικού διαλόγου προκλήθηκε μία τέτοια κρίση που δεν μου άφηνε άλλη από την επιλογή αναστολής της συμμετοχής μου στις διαπραγματεύσεις;

β. Γιατί στην προσπάθεια μου για επανέναρξη του διαλόγου μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, μακριά από την παρουσία πολεμικών πλοίων και απειλών, παραγνωρίζουν τις ξεκάθαρες δηλώσεις μου για την αποδοχή των συμφωνηθέντων αλλά και την πρόταση μου για συζήτηση και συμφωνία των όσων εκκρεμοτήτων υπάρχουν στη σύγκλιση Χριστόφια – Έρογλου;

γ. Γιατί παραγνωρίζονται οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων από τις απειλές για Σχέδιο Β που θα οδηγεί στη δημιουργία δύο κρατών; Πόσο αδικαιολόγητος είμαι όταν ζητώ ο διάλογος για τις εκκρεμότητες που προανέφερα να διεξαχθεί όταν θα είναι ορατή η προοπτική για λύση στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί;

Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Για μένα υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο. Η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της ύπρου στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί ως συμβιβασμός: Τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τη Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια. Μια λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και ευαισθησίες και των δύο πλευρών και δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους», τόνισε.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρεκκλίνει από την επιδίωξη αυτού του διαχρονικού στόχου, καθώς όπως είπε θεωρεί καθήκον που ανέλαβε έναντι όλων των Κυπρίων.

«Σας βεβαιώ πως δεν θα αποφύγω τις ιστορικές μου ευθύνες να προσφέρω ένα σταθερό, ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον στην πατρίδα μας.  Μια χρονιά που εύχομαι ολόψυχα να είναι η τελευταία που κρατά τη μικρή μας πατρίδα διαιρεμένη, διαιωνίζοντας ένα απαράδεκτο status quo. Αυτό είναι το όραμά μου, που είναι πιστεύω και κοινό όραμα όλων μας», κατέληξε.