Διπλωματικό ελιγμό για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επιχειρεί η Λευκωσία.

Πρόκειται για ένα διπλωματικό ελιγμό, ο όποιος  θα μπορούσε να εκληφθεί και ως υπαναχώρηση, με τον όποιο στην ουσία η Λευκωσία επιχειρεί επιστροφή στις συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση του μετά το πέρας του σημερινού Συμβούλιου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τους όρους της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Δηλαδή των τερματισμό των παρανομών ενεργειών του Μπαρμπαρος όντος της κυπριακής ΑΟΖ, και την έμπρακτη αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, κάτι που σημαίνει τη μη παρενόχληση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος θέτει άλλη μια παράμετρο, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό, και συγκεκριμένα από τα μικρότερα κόμματα.

Συμφώνα με  την προεδρική δήλωση:

Όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί, (σχετικά με τη διαχείριση και εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου), θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης.

Υπάρχουν κάποιες συγκλήσεις μέχρι στιγμής όσον αφορά τη συμμέτοχη των Τ/κ σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Όπως για παράδειγμα οι συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλατ και Χριστόφια-Ερογλου.

Ωστόσο υπάρχουν συναφή θέματα, όπως ο καταμερισμός των εσόδων, ο καθορισμός του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η συμμέτοχη στους διάφορους θεσμούς που θα ασχολούνται με το Φυσικό Αέριο, που δεν έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά θα συζητηθούν στο τέλος, με τη Λευκωσία να θεώρει ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει περισσότερα στο εδαφικό.

Γενικότερα υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία της αναγκαιότητας μιας τέτοιας δήλωσης από μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Πέραν του ΔΗΣΥ που συμφωνεί με το γενικότερο πλαίσιο χειρισμού, τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν ότι δεν μας δεσμεύει καμιά σύγκληση και ότι μια τέτοια κίνηση φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Φυσικό Αέριο, κάτι που αρνιόταν επίμονα μέχρι σήμερα η πλευρά μας.
 
Επιπλέον θεωρούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κίνηση καλής θέλησης και όχι η πλευρά μας. Ήδη το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και αλλάζει μια πάγια διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας αλλά και του ιδίου προσωπικώς. Για ανεπαρκές φύλλο συκής που μάταια επιζητεί να κρύψει το μέγεθος της υποχώρησης, κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Λευκωσία αναμένει τώρα την αντίδραση της Άγκυρας. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι αν εντός 48 ωρών η Τούρκοι δεν εκδώσουν νέα παράνομη NAVTEX, τότε ανοίγει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συμφώνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να ήταν ενήμερα μέσω παρασκηνιακής οδού και τα Ηνωμένα έθνη τα οποία με τη σειρά τους φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει την ανοχή της Τουρκίας ώστε να επαναρχίσει, ο διάλογος.

Kατά το σημερινό Συμβούλιο, άπαντες οι πολιτικοί Αρχηγοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά Εϊντε.