Τη διεξαγωγή μελέτης για το μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αερίου αντιπρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απορρίπτοντας τη φόρμουλα Άιντε. Το ρεπορτάζ αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή».
Τη διεξαγωγή τεχνοκρατικής μελέτης από την Παγκόσμια Τράπεζα, για το μοντέλο διαχείρισης φυσικού αερίου, αντιπρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Άιντε, απορρίπτοντας τη φόρμουλα του, για σύσταση μικτής επιτροπής Ε/κ – Τ/κ με στόχο την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η πρόταση Αναστασιάδη δεν είχε επίσημη μορφή, αλλά ήταν μια πρώτη λεκτική αντιπρόταση για να σταλεί το μήνυμα ότι η Λευκωσία δεν στέκεται στη στείρα άρνηση.
Σύμφωνα με πηγή από το στενό Προεδρικό περιβάλλον, η πρόταση αποσκοπεί στην απάντηση των ανησυχιών των Τ/κ ότι μένουν εκτός συμφωνίας.
Μέσα από μια τέτοια μελέτη, όπως επισήμαναν πηγές, θα επικυρωθεί η στρατηγική της Λευκωσίας να ακολουθήσει το Νορβηγικό μοντέλο, το οποίο προνοεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα επενδύεται ανταποδοτικά κυρίως σε μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Έτσι, όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό και οι Τκ θα επωφεληθούν ισότιμα, όχι στο πλαίσιο επιδοματικής πολιτικής ή παραχώρησης χρημάτων αλλά μέσω της πολιτικής της οικονομικής ανάπτυξης.
Η ανώτατη προεδρική πηγή ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση η πρόταση δεν αφορά το διαμοιρασμό των εσόδων».
Πρόκειται για μια πρώτη σκέψη
Πρόκειται για μία πρώτη σκέψη του Προέδρου, την οποία μοιράστηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους ζήτησε απόψεις, οι οποίες θα κατατεθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Φαίνεται ότι η επιλογή της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες λόγω συμφερόντων.
Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει κοινή συνισταμένη για διενέργεια της μελέτης από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, κατά προτίμηση από την ΕΕ, ώστε να μην υπάρξει παρερμηνεία περί εξάρτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τρίτους.