Η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται από τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού έθνους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Προσφωνώντας την ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής - στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο κ. Ομήρου είπε ότι “αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και  ξεχωριστό προνόμιο να σας απευθύνω το «ως ευ παρέστητε» εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Η παρουσία σας στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη εθνική συγκυρία, επιβεβαιώνει το αδιάπτωτο και συνεχές ενδιαφέρον σας και τη θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς το συνεχιζόμενο αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.  Γι` αυτή την αλληλεγγύη εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη”, τόνισε ο κ. Ομήρου.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό εθνος.

“Γι` αυτή την αδελφική συμπαράταξη εκφράζουμε την ολόψυχη ευγνωμοσύνη μας. Στρατεύεται ο ελληνισμός στον αγώνα της Κύπρου, γιατί συνειδητοποιεί πως κοινή είναι η μοίρα του ελληνισμού και πως, αν χαθεί ο αγώνας αυτός, θα σημειωθεί ένα βαθύ ρήγμα στην περίμετρο του έθνους. Γι` αυτό εκείνο που τώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση όλου του ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση”, συνέχισε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι  έχουμε καθήκον να αναλύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες και να διαμορφώσουμε συμμαχίες και συνεργασίες που θα εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

“Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας”.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά, είπε ότι η παρουσία σας στην Κύπρο, συμπίπτει με μια περίοδο κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας, κακοπιστίας και στρεψοδικίας αλλά και επιδρομικής συμπεριφοράς σε βάρος των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική συμπεριφορά στις  διαπραγματεύσεις, σημείωσε,  υπονομεύει την προοπτική λύσης στηριγμένης στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αφού εμμένει σε λογικές παρθενογένεσης, σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δημιουργίας δύο κρατικών οντοτήτων στα πλαίσια συνομοσπονδίας, με εσαεί κηδεμονία σε ολόκληρο τον κυπριακό χώρο μέσω των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Τουρκία επιμένει ακόμα σε άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συλλογικών Θεσμικών Οργάνων, παραβιάζοντας τις ρητές υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, “με αφορμή τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης για αξιοποίηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ  του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία, που πεισμόνως αρνείται να την υπογράψει και να την κυρώσει, απειλεί με χρήση στρατιωτικής βίας. Εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποπειράται την παρεμπόδιση και ακύρωση του δικαιώματος του κυρίαρχου κυπριακού κράτους για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου”

Ο κ. Ομήρου είπε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και συστράτευση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και αποκάλυψη και στηλίτευση των τουρκικών συμπεριφορών ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

“Αλλά και υπογράμμιση και ανάληψη ευθυνών από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν είναι νοητό να επιδεικνύουν οποιαδήποτε ανοχή προς μια υποψήφια για ένταξη χώρα, η οποία ασεβεί προς την κοινοτική νομιμότητα, παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου, αντιμάχεται τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων και ευτελίζει κάθε αρχή και αξία του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού”, επισήμανε.

Θα πρέπει, είπε, να κατανοήσει τόσο η διεθνής όσο και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα ότι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει τερματισμό της επιδρομικής συμπεριφοράς της Τουρκίας,  άρση της παρανομίας και λύση του Κυπριακού στη βάση του Καταστατικού Χάρτη, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των κανόνων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο κυπριακός λαός, ανέφερε ο κ. Ομήρου απευθυνόμενος στον Ελληνα Πρωθυπουργό, “δεν θα λυγίσει. Ναι, με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις όποιες πιέσεις τρίτων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», να ανατρέπουν  κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης”.

Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΚΥΠΕ