Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύμφωνο γνώμη των πολιτικών αρχηγών.

Μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είπαν ότι oι συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν θέματα συντονισμού και εντοπισμού μέτρων για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι τα μέτρα, δεν στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης, αλλά στην αποκλιμάκωση της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι οι υδρογονάνθρακες, ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα καταλήγει σε μια λύση η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καϊρου, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο στόχος είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφετε εναντίον καμιάς χώρας, αλλά αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή.  Στόχος είπε, είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα προς άλλες χώρες για να μας ακολουθήσουν.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγού έχουν συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Σαμαράς: Όλοι κατανοούν τον ρόλο Ελλάδας-Κύπρου

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μίλησε για πολύ γόνιμες και ενθαρρυντικές αναλύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες έγιναν σε πνεύμα ενότητας και είπε ότι ο ίδιος θέλει δημόσια να τις χειροκροτήσει.

Επανέλαβε τη στήριξη των Αθηνών στην απόφαση του Προέδρου για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στάθηκε στη σημασία και το ρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί μπορούν να διαδραματίσουν, τονίζοντας ότι αυτός ο ρόλος γίνεται αντιληπτός πλέον διεθνώς, και πως όλοι κατανοούν πως και οι δύο χώρες μαζί αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα ασφάλειας σε μια εύφλεκτη περιοχή.

Σε ερώτηση κατά πόσο κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, αναμένεται να ανακοινωθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που περιλαμβάνει και την περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τίποτα. Εξήρε παράλληλα τον ρόλο της Αιγύπτου, λέγοντας ότι και οι τρεις χώρες μαζί μπορούν να δημιουργήσουν στρατηγικό κρίκο συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στους τρεις λαούς, όσο και μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο η πλευρά μας έχει δεχθεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης του φυσικού αερίου με τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, λέγοντας ότι ακούγονται διάφορες συμβουλές, και με το να τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, απαντά στους εν λόγω συμβουλάτορες.