Έντονες διπλωματικές διεργασίες, λαμβάνουν χώρα στη Λευκωσία ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου το Σάββατο στο Κάιρο. Σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε κατά τις επαφές του στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Αιχμές για την επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει σε ενέργειες που προκαλούν ένταση αντί σε ενέργειες που θα υποβοηθούσαν την διαδικασία των συνομιλιών άφησε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Amos Hochstein σε συνέντευξη του στο SigmaLive.
 
Καθ’ οδόν προς το Κάιρο για την τριμερή σύνοδο, στην Κύπρο αναμένεται στις 18.00 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας- Λευκωσίας
 
Με πάσα μυστικότητα άσκηση Ε.Φ - ΕΛΔΥΚ - Ισραήλ
 
Μεγάλη συνδυασμένη διακλαδική άσκηση πραγματοποιεί με πάσα μυστικότητα εδώ και τρεις ημέρες η Εθνική Φρουρά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της αεροπορίας του Ισραήλ.

Η άσκηση προετοιμάστηκε και εκτελείται χωρίς οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για αποφυγή δημοσιοποίησης δραστηριοτήτων, που αγγίζουν ευαίσθητα θέματα άμυνας.

Ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για την άσκηση θα δοθούν μετά την ολοκλήρωσή της. Η άσκηση πραγματοποιείται σε ευρύτατο πεδίο, που εκτείνεται σε μεγάλη ζώνη της επαρχίας Λάρνακας. Παίρνουν μέρος και δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, μαζί με τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία και στοιχεία πυροβολικού.

Ασκήσεις του Τουρκικου πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Πακιστάν, θα πραγματοποιήσει από σήμερα και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στην άσκηση η Τουρκία θα συμμετάσχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο αεροσκάφη, ως απάντηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στην άσκηση με την επονομασία «Μαβί Μπαλίνα 14», δηλαδή «Γαλάζια Φάλαινα», η οποία θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά («sıcak tatbikat»), η Τουρκία θα συμμετάσχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο πολεμικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού, στη μεγάλη αυτή αεροναυτική άσκηση θα λάβουν μέρος οι τουρκικές κορβέτες, Büyükada, (Πρίγκηπος), Gediz, Göksu και Gökçeada, (Ίμβρος) και οι φρεγάτες, Anafartalar, Çanakkale, Atılay και Batıray.

Σχολιάζουν ακόμη ότι η Τουρκία επέλεξε αυτή την περιοχή για την άσκηση για να δοθεί απάντηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή.


(To δημοσίευμα της Milliyet)


(Πακιστανικά ΜΜΕ για την κοινή άσκηση)

 

Eπίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία επικαλούνται τα Τουρκικά ΜΜΕ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα μεταβεί στην Τουρκία «αργότερα μέσα σ΄αυτό τον μήνα». Την είδηση ανακοίνωσε στην Άγκυρα, σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεσλιούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια ενημερωτικής συσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα «hurriyetdailynews.com», «η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου θα ποραγματοποιηθεί ενώ οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν παγώσει λόγω της διαφοράς για τις φυσικές πηγές της νήσου».

Name

«Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα αργότερα αυτό τον μήνα. Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι επίσης, προωθούν τις συνομιλίες σε ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα», είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες και απο Zougla.gr