Στροφή 180 μοιρών έκανε η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, σχετικά με την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου την οποία, όπως είχε αποκαλύψει το Σίγμα, θα έστελνε παράνομα στα οικόπεδα 2 ή 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση.
Φόβος ότι θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι που δεν θα ελέγχει και ίσως οδηγήσει σ ενεργειακό μπούμερανγκ, πιέσεις από Αμερικανούς και άλλους οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή, όπως και να έχει, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν δεν θ' αποστείλει τελικά την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Heydar Aliyev, στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως είχε συμφωνηθεί με την Άγκυρα πριν από δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας σε ιστοσελίδα δικτύου ενημέρωσης του Aζερμπαιτζάν επισημαίνεται ότι:
«Το ζήτημα της από κοινού εξερεύνησης υδρογονανθράκων δεν εξετάζεται σήμερα. Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και οι δύο χώρες, συνδέονται με τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν».
Στη ανακοίνωση τονίζεται ότι ως μέρος της παράδοσης του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή του Trans Anatolian Αγωγού Φυσικού Αερίου, η οποία θα προμηθεύει φυσικό αέριο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Η SOCAR, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκπροσωπείται στην Τουρκία και είναι συνιδιοκτήτης του μεγαλύτερου συγκροτήματος πετροχημικών της Τουρκίας Petkim και προγραμματίζει στη γειτονική χώρα την κατασκευή και λειτουργία διυλιστηρίου πετρελαίου, ενός νέου εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την ανάπτυξη ενός λιμένα εμπορευματοκιβωτίων.
Τo Υπουργείο Άμυνας θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να εποπτεύει και να επιτηρεί την ΑΟΖ Κύπρου, δήλωσε στην Εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» στο Sigma ο Υπουργός Άμυνας
«Στους επόμενους μήνες στο πλαίσιο σχεδιασμών του Υπουργείου, θα μπορούμε με σωστά μέσα όπως ραντάρ και άλλους τρόπους να επιτυγχάνουμε το στόχο που θέσαμε δηλαδή της εποπτείας και του ελέγχου της ΑΟΖ της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζει να αλωνίζει το Μπαρμπαρός
Στο μεταξύ το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός συνέχισε και σήμερα να οργώνει παράνομα και κατά παράβαση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου τα οικόπεδα 3 και 2 της Κυπριακής ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα το μεσημέρι σε αποσταση 21 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο.
Η SOCAR, έχει γερές βάσεις στην Τουρκία και θ' αναλάβει μεγάλα έργα όπως ακούσαμε και στο ρεπορτάζ ωστόσο φαίνεται ότι οι Αζέροι ζύγισαν πολύ τα πράγματα αφού σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα αναμένεται ν' ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρεία SOCAR. με απόφαση που ελήφθη ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η SOCAR η έχει υπογράψει τον Δεκέμβρη του 2013 συμφωνία για αγορά του 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων Ευρώ.