Αυστηρή αντίδραση Γ.Ελεγκτή για τα σκάνδαλα - Θα υπακούσουμε απάντα ο ΣΑΠΑ

Με επιστολή του, την οποία αποκαλύπτουμε, αμέσως μετά από τη δημοσίευση του θέματος από τη «Σ», ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου ενόψει της επιμονής του για «ύποπτο φιλικό διακανονισμό»


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για παραβίαση χρηστής διοίκησης

Καταλυτική ως προς την αποφυγή διασπάθισης περαιτέρω χρημάτων του δημοσίου, λόγω σκανδάλων διαχείρισης από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, υπήρξε η άμεση και αυστηρή αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μετά από το δημοσίευμα της «Σ» για τους ύποπτους «φιλικούς διακανονισμούς» αξίας εκατομμυρίων με τους εργολάβους που ανέλαβαν τα πέντε συμβόλαια. Επιστολή που εξασφάλισε και αποκαλύπτει η «Σ».

Αυστηρή προειδοποίηση

Το ρεπορτάζ της «Σ» με όλα τα στοιχεία για τον τρόπο που το ΣΑΠΑ διαχειρίστηκε τα συμβόλαια με την «άνευ όρων αποδοχή» των υπέρογκων απαιτήσεων εργολάβων για πρόσθετες και εκτός του συμβολαίου εργασίες, οδήγησε το Γενικό Ελεγκτή πρωί - πρωί χθες να στείλει επιστολή, με την ένδειξη «Κατεπείγουσα» στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου με την οποία ουσιαστικά τους προειδοποιεί ότι «ενδεχόμενη επιμονή τους στο ποσό του φιλικού διακανονισμού που πρότειναν για το πέμπτο συμβόλαιο, παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις της Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, θα συνιστούσε παραβίαση των αρχών χρηστής διοίκησης». Προειδοποίηση στην ουσία που αγγίζει μέχρι και ποινικά αδικήματα για τα οποία θα μπορούσε να παρέμβει η Νομική Υπηρεσία.

Ουσιαστικά στην επιστολή του ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει ότι όχι μόνο υιοθετεί την εισήγηση της Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων για μάξιμουμ ποσό διακανονισμού τις 900 χιλιάδες, αλλά στην ουσία κατακεραυνώνει τον ΣΑΠΑ για την επιμονή του να προτείνει φιλικό διακανονισμό ύχους €1.1 εκατ. Ποσό κατά τι μειωμένο σε σχέση με την αρχική εισήγηση του Συμβουλίου που ανερχόταν στα €1.125 εκατ.

Έπιασε τόπο

Η άμεση και σε αυστηρό ύφος αντίδραση του Γενικου Ελεγκτή προσωπικά, όπως εκφράστηκε με την προαναφερθείσα επιστολή, έπιασε άμεσα τόπο. Σε επικοινωνία που είχε η «Σ» με τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου Ευτύχιο Μαληκκίδη, μας αναφέρθηκε ότι οι υποδείξεις/παρατηρήσεις θα υιοθετηθούν. «Θα υπακούσουμε» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κυρίου Μαλληκίδη ο οποίος ισχυρίστηκε, χωρίς να αμφιβάλουμε προς τούτο, ότι όλες οι ενέργειες του Συμβουλίου έγιναν μέσα στα δοθέντα πλαίσια και περιστάσεις καθώς και υπό το πρίσμα της έλλειψης προσωπικού, με στόχο το καλύτερο δυνατό για την Πάφο. «Μπορεί να κάναμε και λάθη» παραδέχθηκε υπογραμμίζοντας όμως, κάτι που σημειώνει και στη μελέτη της η ΚΕΑΑ, την πολυπλοκότητα του έργου.

Αυτό που ξεχώρισε από τις τοποθετήσεις του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ ήταν η αναφορά του ότι με τις εισηγήσεις για φιλικό διακανονισμό ο Οργανισμός προσπάθησε «να αγοράσει τον μπελά» και να αποφύγει όπως είπε τις διαδικασίες διαιτησίας και δικαστηρίων που ενδεχομένως θα στοίχιζαν περισσότερα στον Πάφιο φορολογούμενο.

Βρήκαν και κάνουν...

Από την όλη διερεύνηση του θέματος πάντως προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι τέσσερεις τουλάχιστον, από τους πέντε εργολάβους που ανέλαβαν τα ισάριθμα συμβόλαια, εκμεταλλευόμενοι στην ουσία την απουσία ελέγχου και την αδυναμία του ΣΑΠΑ να παρακολουθήσει τα πολύπλοκα έργα υλοποίησης, συνεχίζουν να προβάλλουν «αστρονομικές απαιτήσεις» πέραν και πάνω από τα υπογραμμένα συμβόλαια τους.

Συγκεκριμένα, όπως γνωρίζει η «Σ» τα claims τους, δηλαδή τα ποσά που ζητούν για πρόσθετες εργασίες, φτάνουν ούτε λίγο, ούτε πολύ στα 25 εκατομμύρια ευρώ, κάτι περισσότερο από το 25% της συνολικής αξίας των πέντε συμβολαίων που κυμαίνεται από 90 μέχρι 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να υπάρξει «προσγείωση» των απαιτήσεων τους, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου έχει κατακρατήσει ένα ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, που αφορά εγκεκριμένες εργασίες, ώστε να έχει, έστω και με ρίσκο για ανταπαίτηση από τους εργολάβους, διαπραγματευτικό χαρτί, στις συνεχείς διαβουλεύσεις για τα πρόσθετα χρήματα που απαιτούν.

Γ.Ελεγκτής: Ώρα δεσμευτικότητας

Η «Σημερινή» συνομίλησε με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όχι τόσο για το εν λόγω θέμα αλλά ευρύτερα για τις καθημερινές σχεδόν διαπιστώσεις του για τον τρόπο διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Αυτό που εξήχθη ως συμπέρασμα της σύντομης αλλά περιεκτικότατης συνομιλίας μας είναι το «παράπονο» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γενικότερα για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαπιστώσεων και πολλές φορές καταγγελιών της.

Τέθηκε στην ουσία θέμα δεσμευτικότητας των όποιων υποδείξεων, με τη «Σ» να υπενθυμίζει τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αμέσως μετά από την εκλογή του, όταν τέθηκε ευθέως το θέμα υιοθέτησης και υλοποίησης των υποδείξεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την παράλληλη υποχρέωση έκαστου Υπουργού ανά τριμηνία να καταθέτει έκθεση πεπραγμένων για τις εν λόγω ετήσιες υποδείξεις.