Μπορεί η ιδέα ενός αόρατου ανθρώπου να παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους να δημιουργούν την ψευδαίσθηση σε όσους το επιθυμούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους δει.
Χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα, νευροεπιστήμονες από τη Σουηδία κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία επιτυχή προσομοίωση και να μελετήσουν τα συναισθήματα των συμμετεχόντων.
Στο πρωτοποριακό πείραμα που διεξήγαγε ο Δρ. Arvid Guterstam του Ινστιτούτου Karolinska, τα άτομα που συμμετείχαν φορούσαν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι το σώματα τους ήταν αόρατο. Η αίσθηση αυτή ενισχυόταν με διάφορα ερεθίσματα: οι επιστήμονες άγγιζαν το σώμα τους με ένα πινέλο, το οποίο οι ίδιοι μπορούσαν να δουν να αιωρείται στο κενό. Με αυτόν τον τρόπο, το μυαλό τους «πειθόταν» ότι αυτό που βλέπουν – ή μάλλον δεν βλέπουν – είναι αληθινό.
Επίσης, οι επιστήμονες ζητούσαν από τους εθελοντές να σταθούν για μερικά λεπτά μπροστά σε μία ομάδα ατόμων που τους κοιτούσε επίμονα, μία κατάσταση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες θα τους προκαλούσε μεγάλο άγχος. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πειράματος, η ψευδαίσθηση που δημιουργούσαν τα γυαλιά ήταν απόλυτα απελευθερωτική για τους συμμετέχοντες, που βίωσαν σημαντικά λιγότερο στρες από την ομάδα των ατόμων χωρίς τα γυαλιά.
Επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς χαρακτήρισαν την εμπειρία «παράξενη», «πολύ διασκεδαστική» και «δύσκολο να περιγραφεί».
Πηγή protothema.gr