Μα πως αλήθεια τα έχουμε καταφέρει τόσο χάλια; Πιο χάλια δεν γίνεται! Είναι και η επέτειος του Ενωτικού δημοψηφίσματος, της κορυφαίας στιγμής έκφρασης του δικαιώματος μας για αυτοδιάθεση και εκπλήρωση των εθνικών μας πόθων που συνέπεσε τούτες τις μέρες και που τα έχει κάνει όλα να πονούν περισσότερο. Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε…Να έχουμε στα χέρια έκθεση από τον πολλά κάποτε υποσχόμενο κ. Γκιουτέρες που την διαβάζεις και ηχεί ως η νεκρώσιμος ακολουθία των αγώνων αυτού του λαού και του κράτους μας του ίδιου. Να διαβάζεις και να ψηλαφείς αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πίσω από τις γραμμές.
 
Το Κυπριακό πρόβλημα, αντί να αναδεικνύεται ως η πλέον παρατεταμένη κατοχή που ξεκίνησε τον 20ο και διέρχεται τον 21ο αιώνα, έχει πανηγυρικά εδραιωθεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ ως θέμα εμπιστοσύνης και αποδοχής δομών του ψευδοκράτους, απαίτησης για παραχάραξη της Ιστορίας μας από εμάς τους ίδιους και, εδραίωσης πέραν πάσης αμφιβολίας της εκχώρησης δικαιωμάτων στον φυσικό πλούτο αυτής της Δημοκρατίας, στους εισβολείς και τους εγκάθετους πριν την όποια δήθεν συμφωνία για  «διευθέτηση» του εθνικού μας προβλήματος. Γιατί η λύση έπαψε να υφίσταται εδώ και καιρό.  Όπως φαίνεται να έχει πάψει να υφίσταται και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία στην τελική έκδοση αυτού του κειμένου υποβιβάστηκε σε «κυβέρνηση της Κύπρου». 
 
Η διάγνωση της τραγικής πραγματικότητας του ΟΗΕ σήμερα δεν παύει να είναι και η μοιραία απόρροια των διαχρονικών ασύγγνωστων λαθών μας. Αυτή η έκθεση, που η νέα ιλαροτραγωδία μεταξύ των νομικών του τόπου πέτυχε να την εξαφανίσει από τις προτεραιότητες εκείνων που διαχειρίζονται την επικαιρότητα, δεν είναι αυθυπόστατη. Συνιστά  προοίμιο για το ποια θα είναι η θέση και στάση και οι προτεραιότητες των Η.Ε. μέσω της κυρίας Λουτ στους διαβόητους «όρους αναφοράς»  και στις επερχόμενες συνομιλίες, από την στιγμή που εμείς δεν επανατοποθετούμε το πρόβλημα μας. Το καταφέραμε και τούτο, να κάνουμε τα όποια κοιτάσματα  φυσικού αερίου, από δικό μας όπλο, δαμόκλειο σπάθη που επικρέμαται από πάνω μας. Γιατί ο Γ.Γ τα έχει ήδη εντάξει ως σημαντική παράμετρο και των όρων αναφοράς και των συνομιλιών. Ανάγει με τον πλέον επίσημο τρόπο το Κυπριακό σε θέμα διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων. Στην ουσία  μας ζητά να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος με συνεργιστικές δράσεις και συναποφασίζοντας.
 
Ο πάλαι ποτέ αγωνιστικός και φιλοδίκαιος Ευρωπαίος πολιτικός  Γκιουτέρες αναφέρει την παρουσία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών με παράνομες ναύτεξ, την σοβαρή εμπλοκή στην γεώτρηση της ΕΝΙ σαν απλά «συνωστισμό» στη περιοχή γύρω από την Κύπρο! Σαν να μαζευτήκαμε πολλοί, μας λέει! Για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ούτε λόγος.  Για τις απειλές και ρητορική μίσους από Ερτογάν επιλέγει σιγή ιχθύος. Μόνον η γεώτρηση της EXXONMobil τον ενοχλεί ως «πηγή χαμηλής έντασης». Θα μας πει και πως παραβιάζουμε και το διεθνές δίκαιο σε λίγο. Και η κυβέρνηση επιμένει να μην αντιδρά. 
 
Το εργαλείο του ΟΗΕ για διατύπωση του πραγματικού μας προβλήματος έχει πάψει προ πολλού να είναι ο καταστατικός του χάρτης, οι αρχές του δικαίου, τα ψηφίσματα για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μηχανισμοί για διασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας. Έχουν ήδη αντικατασταθεί από «έρευνες κοινής γνώμης» για την σφυγμομέτρηση της εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων! Έλεος! Τα ΗΕ με όλη τους τη δόξα μας ανακοινώνουν πως γι’ αυτά το Κυπριακό που τους έφερε εδώ το 1964 με την καθόλα αδικαιολόγητη ανταρσία των Τούρκων κατά της νόμιμης κυβέρνησης,  δεν είναι παρά πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εκπονούν έρευνες για να χαράξουν πολιτικές για κοινωνικές επαφές και χαζοχαρούμενα συναπαντήματα εξωραϊσμού της κατοχής, όπως καλή ώρα έγινε πριν λίγες εβδομάδες στον Άγιο Παντελεήμονα! Και δεν αισχύνονται να διατυπώνουν σε ένα έγγραφο στα οποία η κυβέρνηση δείχνει να έχει επενδύσει τόσα πολλά,   πως οι Τουρκοκύπριοι τα οργανώνουν όλα καλύτερα και πιο …μαζικά! Και γιατί να μην τα κάνουν αφού μέσα από αυτά τους εξισώνουν με το νόμιμο κράτος; Εδώ που βρισκόμαστε, δεν έχουμε καν ίσες αποστάσεις, έχουμε υιοθέτηση των τουρκικών επιδιώξεων. 
 
Αλλά δεν μένει μόνο εδώ. Η ευφάνταστη πολιτική της πλευράς μας και η στρατηγική των συνεργατών της κάθε νατοϊκής πρεσβείας, κατάφεραν το αδιανόητο. Μας επιρρίπτονται ευθύνες για «αντιφατικές και διχαστικές αφηγήσεις για το παρελθόν» που παραμένουν, λέει, σοβαρό εμπόδιο για ειρηνική συνύπαρξη. Έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει; Η Γραμματεία του ΟΗ μας κατηγορεί ευθέως γιατί δεν αρνούμαστε την Ιστορική μας αλήθεια! Κι ενώ ούτε νύξη δεν γίνεται για τα σχισμένα βιβλία και τους διωγμούς εκπαιδευτικών στην Καρπασία έρχεται με απίστευτο θράσος να απαιτήσει κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και  ανταλλαγές φοιτητών με τα ψευπανεπιστήμια. Μα κύριε Γκιουτέρες μου, ως πάλαι ποτέ Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έπρεπε να γνωρίζεις πως στα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ανταλλάσσουμε φοιτητές και δεχόμαστε τις ακαδημαϊκές μονάδες που παραχωρούν όταν αυτά είναι ενταγμένα στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο. Εκτός πια και αν εξόφθαλμα μας ζητάς να δώσουμε οντότητα και έμμεση αναγνώριση στο αποσχιστικό μόρφωμα μέσα από τα δικά μας πανεπιστήμια. 
 
Ούτε οι Τουρκία αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι, δυστυχώς για τους ίδιους, ενδιαφέρονται για λύση και έντιμο συμβιβασμό. Ενδιαφέρονται μόνον να μπουν ηγήτορες στο παιγνίδι του όποιου φυσικού πλούτου. Και αυτό δυστυχώς τους το προσφέρει ο Γ.Γ του ΟΗΕ με αυτές του τις αναφορές και απαιτήσεις. Μας καλεί να δώσουμε έννομη οντότητα στο παράνομο μόρφωμα.  Και η κυβέρνηση με την εκκωφαντική σιωπή της επιμένει απλώς να ξεπλένει την κατοχή.
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com