Ο μαύρος Ιούλης του 1974 επανέρχεται στη μνήμη μας κάθε καλοκαίρι. ‘Εχει γίνει ο καταραμένος μήνας με τις αποφράδες μέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, που ήταν η συνέχεια και το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος.

Τον Ιούλιο του 1974 η Τουρκία βρήκε την αφορμή και την ευκαιρία για να αρχίσει την τελική της προσπάθεια για επανάκτηση της Κύπρου. Ο σκοπός της εισβολής ήταν προσχεδιασμένος. Αλλά τότε δεν ήταν τόσο εμφανής, όσο σήμερα. Με την εισβολή η Τουρκία δεν επεδίωκε μόνο την κατάκτηση εδαφών και την εθνοκάθαρση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου κράτους, που θα ήταν προτεκτοράτο της.

Οι πραξικοπηματίες απέτυχαν να δολοφονήσουν το Εθνάρχη Μακάριο, που ήταν ο νόμιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1974 αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη και διασφαλίστηκε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου κράτους και ισότιμου μέλους του ΟΗΕ. Η Τουρκία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τον πρωταρχικό της στόχο. Η ΚΔ είχε διασωθεί, παρά την τεράστια καταστροφή που επέφερε η εισβολή.

Τότε ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η Τουρκία επεδίωκε διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση αυτόνομης διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Και όταν μιλούσαμε για λύση, είχαμε κυρίως υπόψη μας εδαφική αναπροσαρμογή, ώστε να επιστραφεί ένα μεγάλο μέρος του κατακτηθέντος εδάφους. Αναμέναμε επιστροφή της περιοχής Αμμοχώστου, της περιοχής της Μόρφου και αρκετών κεφαλοχωριών της Μεσαορίας, ώστε οι περισσότεροι πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι άλλοι να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αυτή ήταν και η μορφή της διπεριφερειακής ομοσπονδίας, που είχε αποδεχτεί ο Εθνάρχης Μακάριος.

Πέρασαν 42 χρόνια κατοχής και αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας. Τώρα καταλαβαίνουμε πως η διχοτόμηση δεν είναι στόχος της Τουρκίας. Στόχος είναι η επανάκτηση της Κύπρου, με πρώτο στάδιο την διάλυση της Κ.Δ. και τον έλεγχο της Κύπρου.

Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες η Τουρκία δεν συζητά καθόλου το εδαφικό. Δεν λέει πoια εδάφη θα επιστρέψει. Αντίθετα δείχνει ότι τίποτε δεν θα επιστραφεί και ότι ο Τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Στόχος η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία νέου συνεταιρικού κράτους, όπου η Τουρκία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. ‘Ηδη στο κατεχόμενο μέρος έχει προωθήσει σε μεγάλο βαθμό την απόλυτη εξάρτηση και την ενσωμάτωση στο τουρκικό κράτος. Στόχος η επέκταση και στο ελεύθερο τμήμα με τελικό στόχο την επανάκτηση της Κύπρου.

Δυστυχώς οι ανανόπληκτοι ηγέτες μας δεν το αντιλαμβάνονται και οραματίζονται ειρηνική συνύπαρξη με τους εξαφανισθέντες τουρκοκύπριους, έτοιμοι να τα δώσουν όλα χάριν της λύσης και της ψευδαίσθησης για οικονομική ανάπτυξη.

Κάποτε ο υπήρχε η πολιτική της πρόταξης. Την απεμπολήσαμε και τα βάλαμε όλα στο τραπέζι, για να φτάσουμε στη αναγνώριση «των δυο ηγετών». Η μία κυριαρχία και η μία διεθνής προσωπικότητα της Κ.Δ. έχουν ξεθωριάσει. Η μία και μόνη ιθαγένεια έγινα δύο, εσωτερική και εξωτερική και η κυριαρχία μοιράστηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η Κ.Δ. κινδυνεύει με διάλυση και ο Ελληνισμός της Κύπρου με  μελλοντική εξαφάνιση.

Αν μας μένει μια έπαλξη άμυνας, αυτή είναι η Κ.Δ. με την διεθνή αναγνώριση. Για τούτο και όλα τα σχέδια λύσης και όλες οι τουρκικές δηλώσεις έχουν προμετωπίδα τη δημιουργία ενός νέου κράτους με συνεταιρισμό δυο ισοτίμων κρατών. Εμείς έχουμε μόνο μια έπαλξη. Να προτάξουμε ως πρώτο άρθρο της συμφωνίας λύσης, ότι η Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν αυτονομία, αλλά και η Κ.Δ. θα εξασφαλίσει συνέχεια και μετεξέλιξη. Η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ λένε ότι αυτό δεν θα το αποδεχτούν οι Τούρκοι. Δηλαδή απομένει να αποδεχτούμε εμείς τους τουρκικούς όρους; Να διαλύσουμε την Κ.Δ. και να εμπιστευθούμε την Τουρκία; Μήπως αυτή είναι η λύση που θα μας φέρουν;

O Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος 

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive