Στον κάμπο Σκυλλούρας –Αγίου Βασιλείου γράφτηκαν σελίδες δόξας και ηρωισμού από λίγους και σχεδόν άοπλους Εθνοφρουρούς ενάντια σε υπεράριθμους πάνοπλους Τούρκους εισβολείς στις 14 και 15 του μαύρου εκείνου Αυγούστου του 1974. Πρώτος στους πρώτους ήρωικούς μαχητές των σκληρών, άνισων μαχών, όπως όλοι οι συμπολεμιστές του ομολογούν, ήταν ένας μυθικός «Κένταυρος», που όλοι τον θαύμαζαν χωρίς να ξέρουν ποιος ήταν και όλοι τον ευγνωμονούν ως σωτήρα τους και εύχονται να είναι πάντα καλά, όπου κι αν βρίσκεται.
Ο Ελλαδίτης αξιωματικός, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Ανδρέα Γεωργίου, του Πατέρα Ιωάννη και άλλων συμπολεμιστών του, του 231 Τάγματος Πεζικού που πήραν μέρος στις μάχες Σκυλλούρας-Αγίου Βασιλείου, εφορμούσε ακάθεκτος σαν μυθικός Κένταυρος, προκαλώντας τον τρόμο στους Τούρκους και κάθε φορά που μιλούν γι’ αυτόν εύχονται νάναι πάντα καλά όπου κι αν βρίσκεται, δεν είναι άλλος από τον Ναυπλιώτη Ίλαρχο Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, έναν γενναίο αξιωματικό των Τεθωρακισμένων, που έγραψε τη δική του ιστορία και τίμησε το αιματοβαμμένο Όπλο του.
Ο ΄Ιλαρχος Χαραλάμπους, απόστρατος Ταξίαρχος σήμερα, δεν μίλησε ποτέ για τη δράση του στην Κύπρο ενάντια στον Τούρκο εισβολέα. Μίλησαν όμως και μιλούν ακόμη γι’ αυτόν οι Μαυροσκούφηδες που υπηρέτησαν κάτω από τις διαταγές του και οι αξιωματικοί και άντρες του 231 ΤΟ, που τον έζησαν στις μάχες Αγίου Βασιλείου Σκυλλούρας και θαύμασαν την παλληκαριά και τθις στρατιωτικές του ικανότητες.
Ο Ίλαρχος Χαραλάμπους, γιος Ναυπλιώτη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, είχε έλθει στην Κύπρο στις 12 Σεπτεμβρίου 1973 και τοποθετήθηκε στην 21η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (Ε.ΑΝ.) ως Διοικητής Ίλης. Στις 3 Ιουλίου 1974, δηλαδή 17 μόνο μέρες πριν την εισβολή, μετατέθηκε στο 286 ΜΤΠ (Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού). Γιος αξιωματικού του στρατού, ο Χαραλάμπους είχε στο αίμα του ανεπτυγμένη τη φιλοπατρία, την αυστηρή πειθαρχία και προσήλωση στο καθήκον και τη γενναιότητα. Και απέδειξε τις αρετές του αυτές έμπρακτα στις μάχες κατά του εισβολέα Αττίλα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όλοι οι συμπολεμιστές του ποτέ δεν τον ξεχνούν και όταν μιλούν για τις αξέχαστες εκείνες τελευταίες μάχες εναντίον των Τούρκων εισβολέων, ακόμη και σήμερα 40 χρόνια μετά, μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια κι αναπολούν με νοσταλγία τις στιγμές που έζησαν μαζί του. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, Μαυροσκούφηδες του Σύνθετου Ουλαμού Αναγνωρίσεωςκαι Πεζικάριοι του 231 Τάγματος, μιλούν με θαυμασμό και περηφάνια για το γενναίο Ίλαρχο, που τρομοκρατούσε τους Τούρκους. Πολύ περισσότερο μιλούν με τα πιο θερμά εγκωμιαστικά λόγια για τον «Μυθικό Κένταυρο», τον προστάτη και σωτήρα τους – όπως τον χαρακτηρίζουν- όλοι εκείνοι οι πολεμιστές του 231 Τ.Π., που έζησαν μαζί του τις πιο δύσκολες γι’ αυτούς στιγμές του πολέμου, όταν έδιναν σχεδόν άοπλοι, την τελευταία άνιση μάχη εναντίον των αρμάτων, των τεθωρακισμένων και των αλεξιπτωτιστών του Αττίλα, στη Σκυλλούρα και τον Άγιο Βασίλειο. Ας παρακολουθήσουμε πώς περιγράφουν οι πολεμιστές του 231 ΤΠ τις στιγμές εκείνες:
« Η δεύτερη φάση της εισβολής βρήκε τον Ίλαρχο Χαραλάμπους στην περιοχή Σκυλλούρας-Αγίου Βασιλείου, επικεφαλής Σύνθετου Ουλαμού Αναγνωρίσεως. Στον ουλαμό αυτό ήταν ενταγμένα και τα καταληφθέντα από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ένα τουρκικό άρμα Μ-47 και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Μ-113. Ανεβασμένος στο τουρκικό άρμα-λάφυρο από τον Αττίλα, ο Ίλαρχος Χαραλάμπους έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του πολέμου κατά των Τούρκων εισβολέων. Όλοι οι υφιστάμενοί του Μαυροσκούφηδες και οι στρατιώτες του 231 ΤΠ καταμαρτυρούν ότι, στον κάμπο Αγίου Βασιλείου- Σκυλλούρας ο Ίλαρχος Χαραλάμπους Κωνσταντίνος έγραψε σελίδες ηρωισμού. Επικεφαλής του Σύνθετου Ουλαμού Αναγνωρίσεως, ριχνόταν με ακάθεκτη ορμή εναντίον του υπεράριθμου εχθρού, τον οποίο δεν υπολόγισε ποτέ. Ήταν απίστευτες, πέρα από ηρωικές, οι κινήσεις του και οι επιδέξιοι ελιγμοί του, που προκαλούσαν στον εχθρό βαρύτατα πλήγματα. Σαν μυθικός Κένταυρος εκινείτο, επικεφαλής του Ουλαμού του, εναντίον του εχθρού, τον οποίον κάποτε κυνηγούσε και κάποτε ακινητοποιούσε, ανάλογα με την εξέλιξη της μάχης, δίνοντας στις λίγες δικές μας δυνάμεις του πεζικού, που αγωνίζονταν στην περιοχή, χωρίς εφεδρείες και κατάλληλο οπλισμό, ν’ απεγκλωβιστούν, ν’ απαγκιστρωθούν και να να γλιτώσουν από το θάνατο, να απεγκλωβιστού και να διασωθούν. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, για τον άθλο του γενναίου Ιλάρχου. Στις άνισες εκείνες σκληρές μάχες εναντίον μιας εχθρικής Επιλαρχίας Αρμάτων και ενός Τάγματος Πεζικού, ενισχυμένου με τμήμα αλεξιπτωτιστών, ο Ουλαμός του κατέστρεψε πέντε τουρκικά άρματα και προκάλεσε στον εχθρό άλλες μεγάλες ζημιές σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Οι διεισδύσεις του στις εχθρικές γραμμές ήταν φανταστικές. Οι συμπολεμιστές του, του 231 Τάγματος Πεζικού, θαύμαζαν τη γενναιοψυχία του και τους φοβερούς ελιγμούς του, όταν έβλεπαν το άρμα που οδηγούσε, λάφυρο από τους Τούρκους, να κινείται προς κάθε κατεύθυνση εναντίον του εχθρού, ο οποίος το θεωρούσε φάντασμα και δεν τολμούσε να το αντιμετωπίσει. Οι μαρτυρίες για την πολεμική δράση του γενναίου Ιλάρχου είναι πολλές. Καταγράφονται στο βιβλίο μου, «οι Αετοί του Πενταδάκτυλου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα
Στο βιβλίο του «286 ΜΤΠ-Πολεμικό Ημερολόγιο 1974», ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Ηρ. Ταλιαδώρος, παραθέτει σύντομο βιογραφικό σημείωμα του εν αποστρατεία σήμερα Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, όπου παρατίθεται και η επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του στον πόλεμο κατά των εισβολέων, με Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως, από την οποία είχε αποσπαστεί στο 286 ΜΤΠ ο γενναίος Ίλαρχος. Αναφέρει συγκεκριμένα στη σελίδα 78 του βιβλίου του ο Δημήτρης Ηρ. Ταλιαδώρος: «Η προσφορά του Ιλάρχου Χαραλάμπους κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής καταγράφεται στην Ημερήσια Διαταγή της 12ης Οκτωβρίου 1974 της 21ης Ε.ΑΝ.(Επιλαρχία Αναγνωρίσεως), όπου ο Διοικητής της Επιλαρχίας Ταγματάρχης Ιππικού Περικλής Κορκόντζελος σημειώνει: «Τον Ίλαρχο Χαραλάμπους Κωνσταντίνο διαμνημονεύω διότι από 37.7.74 αναλαβών Διοίκησιν Τμήματος προωθήθη εις Σκυλλούραν εν επαφή μετά των εχθρικών δυνάμεων. Λαβών μέρος εις τάς μάχας παρά την Σκυλλούραν, ανέπτυξε πρωτοβουλίαν, εφευρετικότητα και επέδειξε εξαιρετικόν θάρρος, αντιμετωπίσας υπέρτερον αριθμόν εχθρικών αρμάτων, δι’ ό και προτείνω όπως τού απονεμηθή το Μετάλλιον Εξαιρέτων Πράξεων».
Αυτός ήταν, με λίγα λόγια, ο «Μυθικός Κένταυρος», για τον οποίο μιλούν με θαυμασμό οι πολεμιστές του 231 ΤΠ, τον ευγνωμονούν και τον θεωρούν ως σωτήρα τους.
(Από το βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη, «Οι Αετοί του Πενταδάκτυλου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα).
O Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com