ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΕ ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Φουλ για λύση ή για διάλυση;
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι μετά το Νταβός θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη και στα μέσα επικοινωνίας για να ενημερώσει. Προγραμματίζει να απευθυνθεί και στη Βουλή στο πρότυπο της ενημέρωσης που έκανε ήδη ο Μουσταφά Ακιντζί
1. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον τελευταίο καιρό είχε ήδη ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και συνεπώς ερωτούν φορτικά αν υπάρχουν νέα στοιχεία.
2. Και αν δεν υπάρχουν, συνεχίζουν τον ίδιο συλλογισμό, τότε τι θα πει στην κοινή γνώμη ο Νίκος Αναστασιάδης, που δεν έχει φτάσει ήδη μέσα από την ενημέρωση των κομμάτων;
3. Αλλά και αντίστροφα, αν υπάρχουν νέα στοιχεία, τότε πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει απευθείας τους πολίτες χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα;
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αδιαφάνεια. Τις τελευταίες μέρες που από τον ΔΗΣΥ μίλησαν για αναβολή των προεκλογικών διαδικασιών τους επειδή υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, από τα άλλα κόμματα ρωτούσαν ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις που ξέρει μόνο ο ΔΗΣΥ. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά, καλλιεργήθηκε ήδη ένα κλίμα δυσπιστίας.
Αντιδρώντας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι μετά το Νταβός θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη και στα μέσα επικοινωνίας για να ενημερώσει. Προγραμματίζει να απευθυνθεί και στη Βουλή στο πρότυπο της ενημέρωσης που έκανε ήδη ο Μουσταφά Ακιντζί.
Βέβαια οι φωνές σημειώνουν με νόημα ότι ο πρόεδρος τον τελευταίο καιρό είχε ήδη ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, και συνεπώς ερωτούν φορτικά αν υπάρχουν άραγε νέα στοιχεία. Και αν δεν υπάρχουν, συνεχίζουν τον ίδιο συλλογισμό, τότε τι θα πει στην κοινή γνώμη ο Νίκος Αναστασιάδης, που δεν έχει φτάσει ήδη μέσα από την ενημέρωση των κομμάτων; Αλλά και αντίστροφα, αν υπάρχουν νέα στοιχεία, τότε πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει απευθείας τους πολίτες χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα;
Η χαμένη λογική...
Είτε υπάρχει είτε και δεν υπάρχει θέμα διαφάνειας, σίγουρα υπάρχει ένα θέμα λογικής συνέπειας. Ο ειδικός απεσταλμένος Έσπεν Μπαρθ Έιντε «χτύπησε» ξανά κάνοντας δήλωση στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει «συμφωνία στο 90% των ζητημάτων». Και το άμεσο ερώτημα είναι αν η πραγματικότητα είναι αυτή που μας μεταφέρουν ο πρόεδρος και η διαπραγματευτική ομάδα, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν συμφωνηθέντα και ότι παραμένουν πολλές δυσκολίες ή εκείνη που διαλαλεί ο ειδικός απεσταλμένος. Οι παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη όχι μόνο δεν διορθώνουν τα πράγματα, αλλά μάλλον δικαιώνουν τον διπλωμάτη του ΟΗΕ. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, έχουν τότε δίκαιο αυτοί από την αντιπολίτευση που φωνάζουν ότι «δεν μας λένε τι ακριβώς συμβαίνει».
Συμπερασματικά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό. Πώς και με ποια λογική η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και πολλοί άλλοι, στην Κύπρο αλλά και εκτός, επιμένουν ότι «έρχεται λύση οσονούπω», ενώ την ίδια ώρα η ενημέρωση που έχουμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο δείχνει; Είναι τόσο επιπόλαιοι; Λένε πράγματα απλώς για να τα λένε; Δεν σκέφτονται ότι αυτό που λένε σχετικά σύντομα μπορεί και να διαψευστεί;
Ή μήπως τελικά ξέρουν κάτι που δεν το ξέρουμε όλοι εμείς; Κάτι δηλαδή που τους δίνει τη βεβαιότητα ότι θα γίνει συμφωνία, ακόμα και την ώρα που τέτοιο θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει μέσα στην ίδια τη διαπραγμάτευση.
Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό το... «κάτι» ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι θα είναι πράγματι ευνοϊκό για μια σωστή συμφωνία; Ποιος μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο από το ότι θα είναι ένα νέο «Βατερλώ» για την ελληνική πλευρά; Όλες αυτές τις ανησυχίες, όταν μιλάει, τις απομακρύνει ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αυτές όμως τις ίδιες ανησυχίες τις αναζωπυρώνει αμέσως μετά ή και την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και κάποιοι στον ΔΗΣΥ. Ιδιαίτερα ορισμένοι που νομίζουν ότι «θα πάρουν από τη δόξα της λύσης». Η συνολική εικόνα όμως κάθε άλλο παρά σοβαρότητα και σιγουριά εμπνέει.
Η προϊστορία...
Η προϊστορία μάς δείχνει με ασφάλεια πως ό,τι και αν συμβαίνει κάθε φορά, ένα είναι σίγουρο. Η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα η Τουρκία εννοεί εκείνο που λέει. Όσον αφορά τις προθέσεις της, κάνει ακριβώς εκείνο που λέει. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Και στο παρελθόν έχουμε μάθει πως όταν επίσημα τουρκικά χείλη λένε ότι θέλουν λύση και είναι έτοιμοι, την ίδια ώρα εννοούν ότι «η λύση είναι αυτή που ξέρετε, αυτή που σας εξηγήσαμε τόσο καιρό». Ακριβώς αυτό φαίνεται να συμβαίνει και τώρα. Θεωρούν ότι... έχουμε τη λύση και την εννοούν πολύ καθαρά. Με τις εγγυήσεις ή τουλάχιστον με κάποια παραλλαγή τους.
Που για την Τουρκία θα είναι το ίδιο. Με τα δύο κράτη, στα οποία δεν υποχώρησαν ποτέ ούτε για μια στιγμή ούτε και χάριν συζήτησης. Με διευθέτηση αποζημιώσεων και όχι δικαιώματος περιουσίας. Και με δυσανάλογο μερίδιο στην εξουσία στη βάση της αντίληψή τους για φίφτι-φίφτι. Γενικά, όμως, μια λύση που είναι πολύ αμφίβολο και αν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους και αν θα μπορεί να είναι λειτουργική.
Το θέμα της ενημέρωσης είναι, βέβαια, σημαντικό και το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος, αλλά εδώ υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα. Όπως είναι η νέα εξέλιξη της «συνάντησης Νταβός». Έχουν και πάλι λεχθεί και γραφτεί πολλά εδώ στη Λευκωσία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκτός Κύπρου, όσοι παρακολουθούν, θα δουν εκεί στο Νταβός μια συνάντηση του γενικού γραμματέα με τους ηγέτες των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται. Θα είναι «τριμερής διάσκεψη»; Μα ποια είναι τα τρία μέρη; Θα είναι όμως σίγουρα η συνάντηση δύο ομότιμων και ισότιμων με τον γενικό γραμματέα.
Θα είναι μια απεικόνιση των δύο κρατών που θέλουν οι Τούρκοι. Ο ένας θα είναι σίγουρα αρχηγός κράτους. Αλλά και ο άλλος (Ακιντζί) δεν θα είναι βέβαια απλώς και μόνο διαπραγματευτής ούτε και ηγέτης κοινότητας. Γιατί αν είναι ηγέτης κοινότητας, τότε και ο Νίκος Αναστασιάδης σαν τέτοιος θα θεωρηθεί. Στην πραγματικότητα, και στα μάτια των τρίτων, δεν θα είναι πρόεδρος του «ψευδοκράτους». Διότι, κακά τα ψέματα, κανένας εκτός από εμάς δεν το λέει έτσι...