Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) κάλεσε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) στις 11 Αυγούστου 2017 να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, αναφέροντάς τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης, ανέφερε το νυν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Πανίκος Πούρος.

 

Όπως είπε ο κ. Πούρος η ΚΤΚ κάλεσε τον Αύγουστο του 2017 τα μέλη της Επιτροπείας με προειδοποίηση μια ημέρας και τους είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις ΜΕΧ από 7,2 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, κάτι που όπως είπε ήταν άπιαστο. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, ένιωθε πως ό,τι και να έκαναν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων και τη μείωση των ΜΕΧ δεν θα κατάφερναν τίποτα ουσιαστικό.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η ΣΚΤ θα μπορούσε να επιβιώσει και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν έβγαιναν από το σύστημά της οι ΜΕΧ με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Είπε επίσης ότι αν δινόταν χρόνος οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira.

Ο κ. Πούρος, μέλος της Επιτροπείας από τον Νοέμβριο του 2013, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του με την υπόλοιπη Επιτροπεία μετά την πώληση στην Ελληνική Τράπεζα, ανέφερε ότι με την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός οι επόπτες από το εξωτερικό πέτυχαν τρεις στόχους. Αυτοί ήταν να βγάλουν 6 δισ. ευρώ έξω από το τραπεζικό σύστημα, δεύτερο το καλό κομμάτι να πάει σε μια από τις συστημικές τράπεζες για να μειώσει τις ΜΕΧ της και τρίτον να φύγει το κράτος από την τράπεζα αμέσως.

Εξέφρασε την άποψη πως αυτό που έγινε βοηθά το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία με απόδειξη την αναβάθμιση των τελευταίων εβδομάδων που έτυχε η οικονομία από διεθνείς οίκους αξιολόγηση.

Αναφορικά με τον στόχο που είχε τεθεί από την ΚΤΚ για άμεση μείωση των ΜΕΧ είπε ότι η ΣΚΤ έβαλε μπροστά νέα πλάνα και πέτυχε τον ενδιάμεσο στόχο της για μείωση των ΜΕΧ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Είπε ακόμα ότι οι αυξημένες παραδοχές που χρησιμοποιούσαν για τις ΜΕΧ οι επόπτες άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές από το 2015 και μετά και όλα αυτά αύξαναν τις προβλέψεις και έπρεπε να «τρώμε από τα έσοδα» για να ικανοποιούμε τους επόπτες.

Hμασταν έτοιμοι για εισαγωγή στο ΧΑΚ
----------------------------------------------------
Σε σχέση με την προσπάθεια που έγινε για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ανέφερε ότι ο μέτοχος, δηλαδή το κράτος, επέλεξε την οδό της παραχώρησης ποσοστού 25% σε δωρεάν μετοχές. Εφόσον ήταν απόφαση του μετόχου, σημείωσε, ούτε καν μπορούσαμε να την απορρίψουμε. Πρόσθεσε ότι ο λόγος που τους έδωσε ο κ. Διονυσίου ήταν ότι με αυτό τον τρόπο δινόταν ένα κομμάτι πίσω στον κόσμο, διότι οι καταθέτες και οι δανειζόμενοι σχεδόν άγγιζαν όλη την κοινωνία.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια για διασπορά των μετοχών δεν μπορούσε να γίνει το 2014 ή 2015 λόγω της τεράστιας προσπάθειας συγχώνευσης των ΣΠΙ που γινόταν.

Σημείωσε ότι υπήρξε προέγκριση από το ΧΑΚ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αν δεν τους σταματούσαν θα έμπαιναν στο ΧΑΚ και θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια ή να υπάρξουν ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι μετά που η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος κινήθηκαν μέσω της Citi για να βρουν χρηματοδότες από το εξωτερικό και άρχισαν κάποιες παρουσιάσεις της τράπεζας τον Νοέμβριο 2017 στο Λονδίνο σε επενδυτικά ταμεία. Εκεί πάλι είπε, τους σταμάτησαν οι επόπτες και τους είπαν να βρουν anchor investors που είχαν σχέση με τα τραπεζικά. Στη συνέχεια, είπε, έγινε συζήτηση μαζί τους για το πως θα βρίσκονταν οι επενδυτές και τον Ιανουάριο του 2018 τους ανακοινώθηκε ο επιτόπιος έλεγχος.

Δύο τάσεις σε σχέση με την Altamira
---------------------------------------------------------
Σε σχέση με την επιλογή της Altamira ως πλατφόρμας για διαχείριση ΜΕΧ ανέφερε ότι υπήρχαν δύο τάσεις στο ΔΣ. Η μια να γίνει διαπραγμάτευση μόνο με την Altamira γιατί δεν υπήρχε χρόνος και η άλλη να γίνει συζήτηση και με άλλες εταιρείες, την οποία όπως είπε, υποστήριξε και ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι ο συμβουλευτικός οίκος Black Rock τους υπέδειξε δύο ως τις καταλληλότερες, μεταξύ των οποίων η Altamira.

Είπε ότι θεώρησε τη συμφωνία που έγινε αρκετά λογική και καλή γιατί θα άρχισε να πληρώνεται η Altamira μόνο όταν πετύχαινε τον στόχο για μείωση των ΜΕΧ πέραν του 40% με μέγιστο τα 120 εκ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι προ της απόφασης ο ίδιος ζήτησε να εξεταστεί το θέμα του κατά πόσο θα μπορούσε με τα ίδια ή λιγότερα λεφτά να ενισχυθεί η υφιστάμενη μονάδα διαχείρισης των ΜΕΧ που υπήρχε στην ΣΚΤ με πρόσληψη συμβούλων ή άνεργων επιστημόνων, φέροντας τα ίδια αποτελέσματα. Αυτή η ενίσχυση είπε, θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα.

Ανέφερε ακόμα ότι μονάδα για τις ΜΕΧ το 2015 και το 2016 έκανε πολλή δουλειά και συνεχώς βελτιωνόταν, ενώ σε αυτήν εργάζονταν 400 άτομα.

Σημείωσε επίσης ότι η ΚΤΚ ήταν υπέρ της συνεργασίας με κάποια εταιρεία για το θέμα των ΜΕΧ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε επενδυτικά ταμεία, ανέφερε ότι δεν θα ήταν αποδεκτό υπό τις τότε συνθήκες και θα είχε πολιτικές επιπτώσεις, κυρίως επειδή τα περισσότερα δάνεια αφορούσαν πρώτη κατοικία και ΜμΕ. 

Προειδοποιήσεις για τις ΜΕΧ
----------------------------------------------------
Ο κ. Πούρος ανέφερε ότι από την ΚΤΚ υπήρχαν πολλές πιέσεις για μείωση των ΜΕΧ και τους έλεγαν ότι «έρχονταν τσουνάμια» και μπαίνουν τεράστιοι στόχοι γιατί δεν αποκλείεται να μπει ο μηχανισμός εξυγίανσης. Ο ίδιος είπε, ανησυχούσε και η ίδια η Επιτροπεία.

Σημείωσε ότι το αρχικό πλάνο για μείωση κατά 55% δεν ήταν πολύ φιλόδοξο και είχε διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο. Εκτίμησε ότι η ΚΤΚ είχε τρομερές πιέσεις από τους εξωτερικούς επόπτες και τους έλεγαν ότι διαφορετικά θα έμπαιναν σε bail in ή εκκαθάριση.

Ο κ. Πούρος είπε ότι αν υπήρχε μαγικό τρόπος να βγουν  οι ΜΕΧ χωρίς αμφιβολία η τράπεζα θα μπορούσε να επιβιώσει πολύ καλά.

Αναφορικά με τη λίστα για διαγραφές δανείων από τον Υπουργό Οικονομικών, ανέφερε ότι δεν άκουσε για κάτι τέτοιο παρά μόνο από τον Τύπο.

Δεν υπήρχε χημεία στα στελέχη
--------------------------------------------------------
Αναφορικά με τις παραιτήσεις των κ.κ. Ταουσιάνη και Κληρίδη είπε ότι είναι εξαιρετικοί οικονομολόγοι αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν διαφωνίες, με τον Γενικό Διευθυντή και αρχικά Πρόεδρο της Επιτροπείας. 

Δεν υπήρχε η χημεία μεταξύ των δύο επικεφαλής, ανέφερε τόσο με τον Κληρίδη όσο και με Ταουσιάνη.

Όσον αφορά τις ικανότητες των διευθυντών και των ανωτάτων στελεχών της Συνεργατικής είπε ότι από κάποιους, έχει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και ότι γνώριζαν την δουλειά τους.

Όσον αφορά την επιλογή του κ. Χατζηγιάννη στη θέση του ΓΔ, είπε ότι με την παραίτηση του κ. Κληρίδη αποφασίστηκε η διαδικασία πρόσληψης να δοθεί στην εταιρεία Egon Zehnder που επέλεξε τον κ. Κληρίδη. Η εταιρεία έφερε λίστα με ονόματα, είπε αλλά χρειάζονταν πολύ χρόνο, ενώ το ΥΠΟΙΚ είπε ότι έπρεπε η διαδικασία να τελειώσει σε 2 εβδομάδες λόγω της άφιξης της Τρόικας. Στη συνέχεια είπε, λήφθηκε επιστολή από την ΣΥΚΕΣΥ (Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών) και τον κ. Μουσκάλη που πρότειναν τον κ. Χατζηγιάννη και ο οίκος τον έβαλε ως εσωτερικό υποψήφιο, σημειώνοντας ότι είναι «outstanding stop the search candidate», δηλαδή εξαιρετικός υποψήφιος που θα τερμάτιζε την αναζήτηση.

Με την εισήγηση του οίκου αυτού υπήρξε η πρόσληψη και μετά από το τέσσερις μήνες υπήρξε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατέθεσε και το υπό παραίτηση νυν μέλος της Επιτροπείας Γιώργος Κίττος. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι είδε πάρα πολλά σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ, όπως εκτιμητές να υπερεκτιμούν ακίνητα για παραχώρηση δανείων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια κ.ά. 

ΚΥΠΕ